Savon maakuntalaulu
uusiksi

TEKSTI NMT/emma heinonen kuva nmt/mirka happonen
Kuopiolainen folk-poppia soittava yhtye Jonas and I modernisoi Savon maakuntien Savolaisen laulun.
Tsekka tämä!
Pohjois-savon liitto
Sepänkatu 1, KUOPIO Puh. 010 537 9600 Arkisin klo 8.00–15.30 www.pohjois-savo.fi

Uusi kappale on nimeltään Savo’s Song. Perinteinen maakuntalaulu on 165-vuotias, ja sitä pidetään Suomen ensimmäisenä maakuntalauluna. Versio on englanninkielinen. Siinä on käytetty samoja sanoja kuin Savolaisen laulussa. Sanat on kääntänyt taide- ja kulttuurialan käännöksiin erikoistunut Liisa Muinonen-Martin. Savolaisen laulun kääntäminen oli englannin kielellä esiintyvälle Jonas and I -yhtyeelle luonnollinen valinta.

- Siitä saa myös suomea taitamattomat käsityksen, mitä alkuperäisessä laulussa lauletaan, 
yhtyeen toinen keulahahmo Jonas Ursin avaa.

- Kyllä nykypäivänä voi suomalaista identiteettiä korostaa laulamalla englanniksi, koska nyt eletään niin kansainvälistä aikaa, missä kaikki on lähellä, laulaja Roope Hakkarainen jatkaa.

URSINIA JA HAKKARAISTA inspiroi kappaleessa sen sanat ja melodia. Heidän mukaansa kappaleen sanoma on kunnianosoitus omille juurille. Ursinin mukaan erityisen hienoa oli päästä uudistamaan aiemmin koskematonta kappaletta, joka on hänelle tuttu jo alakoulusta.

- Moni kaveri on sanonut, ettei tiedä sitä alkuperäistä biisiä. Jos nuoret kuulevat tämän uuden version, niin luultavasti heitä alkaa kiinnostaa myös se alkuperäinen. Tämä on sen vanhan biisin herättämistä henkiin ja kuljettamista, hän pohtii.

Alkuperäisessä Savolaisen laulussa on yksitoista säkeistöä, eikä lainkaan kertosäettä. Yhtye koki haastavaksi kappaleen muuttamisen folk-pop-genren muotoon. Lopulta kappaleesta muotoutui Hakkaraisen mukaan syvällinen, ja siinä on vaikutteita suomalaisesta tarinankerronnasta ja kansanlauluperinteestä. Savo’s Song -kappaleessa laulaa myös Nightwish-yhtyeen Marco Hietala.

Savo’s Song -kappaleen tekeminen kesti lähes vuoden. Ursinin mukaan sitä haluttiin lähteä tekemään tarkasti ja kunnioituksella. Alkuperäinen laulu liittyy vahvasti Suomen historiaan ja kansalliseen heräämiseen.

Kappale julkistettiin 7. maaliskuuta, ja sitä voi kuunnella muun muassa Spotifysta. Kappaleeseen on tehty myös musiikkivideo, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Jukka Tallinen. Hän kuvaa videota vanhan ja uuden kohtaamiseksi, jossa luonto tarjoaa yhteisen pohjan. Videon voi katsoa YouTube-palvelusta. Savo’s Song -kappaleen ja musiikkivideon ovat tuottaneet Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakuntien liitot yhteisenä Suomi 100 -tekona.

 
JONAS AND I -yhtyeeseen kuuluu Hakkaraisen ja Ursinin lisäksi Juho Väliaho, Santeri Laitinen sekä Antti Alvasto. Yhtye julkaisi These Days -debyyttialbuminsa vuonna 2016. Yhtyeen ensimmäinen albumi kuvaa liikettä ja matkustamista.

- Savo’s Song jatkaa hienosti tätä matkateemaa, mutta nyt reissataan ajassa, Hakkarainen pohtii.
Jonas and I esittää kappaleen ensimmäisen kerran livenä 19. maaliskuuta, Minna Canthin päivän Naisen ääni -musiikkikavalkadissa. Sinfoniaorkesteri AmKo-Sinfonia on mukana esityksessä. 

Jonas and I
bändi
Pohjois-Savon liitto
Suomi 100

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva