Luontoretkeilyä

vesijetillä

Teksti: Jarmo Seppälä Kuva: SeikkailuKuopio
Vesijetillä maisema vaihtuu mukavasti ja muutaman tunnin kierros sujuu rivakasti. Oman laitteen hankinnan vaihtoehtona ovat vuokrajetit ja järjestetyt vesijettisafarit.

Vesijetti eli vesiskootteri jakaa mielipiteitä ja aiheuttaa välillä myös kielteisiä tunteita. Vastuullinen kuljettaja ei kuitenkaan jää pörräämään laitteellaan oman tai naapurin laiturin välittömään tuntumaan, vaan etsii hieman isompia selkiä ja pidempiä reittejä harrastukselleen.

Vesijetillä mukava matkanopeus on 50–60 kilometriä tunnissa, tuulesta ja aalloista riippuen. Ajaminen on varsin fyysistä puuhaa, joten se sekä vaatii että kasvattaa mukavasti lihaskuntoa. Vesijettejä on erilaisia, jotkut ovat yksin ajettavia, toisiin taas saa mukaan kaksikin matkustajaa.

Nykyiset yli 200-hevosvoimaiset kaksitahtimoottorit kuluttavat matka-ajossa jopa 30 litraa tunnissa, mutta uuden tekniikan nelitahtikoneet, joissa tosin on vähemmän tehoa, pärjäävät puolella tuosta polttoainemäärästä.

Vesijetillä ajaminen on joillekin todellinen harrastus, mutta ajamiseen pääsee myös tutustumaan joko osallistumalla järjestetyille safareille tai vuokraamalla jetin.

- Esimerkiksi noin tunnin helppo ja turvallinen safari soveltuu hyvin myös ensikertalaiselle. Ryhmän reitti kulkee oppaan johdolla Rauhalahdesta alkaen Saaristokaupungin siltojen alta ja matkan aikana voidaan ihailla Kuopion maisemia laajemmaltikin, kertoo yrittäjä Mika Tossavainen Seikkailukuopio Oy:stä. Yritys on yksi Kuopion seudulla toimivista vesijettien vuokraajista ja safarijärjestäjistä.

HIEMAN PIDEMPI, opastettu saarikierros kestää taukoineen kaksi tuntia. Siinä ajetaan yhteensä noin 25 kilometriä ja rantaudutaan välillä evästauolle saareen.

Safareille osallistuu esimerkiksi perheitä, polttariryhmiä ja yritysasiakkaita.

- Tänäkin kesänä Kuopioon tulee muun muassa ranskalainen ryhmä yrityshenkilöitä jälleen varta vasten vesijettisafarille. Vetovoimana ovat vesijetit, suomalainen järviluonto ja hyvä safari, Tossavainen mainitsee.

 Tossavaisen mukaan varsinaista vesijettiretkeilyä vaikeuttaa sopivien rantautumispaikkojen puute. Tavalliset laiturit ovat liian korkeat ja melontalaiturit ovat liian heiveröiset ja varattu melojille.

- Lähiseudulla oikeastaan vain Hietasalossa on sopiva luonnonranta, jossa vesijetillä voi rantautua, Tossavainen sanoo.

Mikäli veneily- ja navigaatiokokemus ja taidot riittävät, yksittäinen asiakas tai ryhmä voi myös vuokrata vesijetit esimerkiksi kolmeksi tunniksi tai koko päiväksi. Osallistujien taidot ja osaaminen käydään läpi ennen kuin vesijetti luovutetaan käyttöön.

- Kannattaa muistaa, että safareilla tai vuokraamillamme moottoriajoneuvoilla liikuttaessa promilleraja on aina nolla, Tossavainen korostaa.

vesijetti
vesiskootteri
retkeily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva