Lomareissulle Kuopioon ja lähi-

ympäristöön

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Arkistokuvat
Pohjois-Savo on yksi Suomen 19 maakunnasta ja asukasluvultaan se on Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Maakunnan keskuskaupunki on Kuopio. Vesistöisen maakunnan suurin järvi on Kallavesi ja korkein kohta yli 300 metrin korkeuteen merenpinnasta yltävä Rautavaaran Maaselänmäki. Kysyimme Kuopion vaikuttajilta, miksi tänne kannattaa tulla?

- Pohjois-Savoon voi tulla ympärivuotisesti, muistuttaa maakuntajohtaja Jussi Huttunen. Täällä voi viihtyä pitkään ja nauttia monipuolisesti palveluista, niin aktiviteettien kuin majoitustarjonnan puolesta.

- Tahko on tarjonnaltaan ja kapasiteetiltaan alueen selkeä veturi, mutta esimerkiksi Vesileppiksen täysimittaiset liikuntahallit eivät ole kovin pitkän ajomatkan päässä sieltä.

Koko seudun tavoite onkin, että kohteet ovat tavoitettavissa yhden tunnin säteellä, linjaa Huttunen. Eri toimijoiden välinen yhteistyö, joka kumpuaa ´kateudetta kukoistukseen´ ajattelusta, luo turistille miellyttävät olosuhteet.

- Liikuntalajien kirjon ja palvelutarjonnan piiriin pääsee hyvin myös vesitse ja itsekin kalamiehenä olen käyttänyt useita ulkomaisiakin vieraita lähivesistöissä muikkua vetämässä.

- Kansainväliselle matkaajalle järvikalastusreissu ilta-aurinkoineen ja kesämaisemineen on todellinen ja ainutlaatuinen elämys.

KUOPION KAUPUNGIN markkinointijohtaja Kirsi Soininen mieltää ihmiset ja kohtaamiset hyvän elämän suolaksi ja Kuopiossahan tuttuja riittää. Autenttisten savolaisten lisäksi kaupungilla näkyy muualta muuttaneita kansainvälisiäkin kasvoja.

- Kadulla voit  törmätä muun muassa maailmanvalloitusta tekevään dekkarikirjailija Marko Kilpeen, suosikkipoliiseihin Jaakkoon ja Pauliin, Tanssii ja soin taiteelliseen johtajaan Jorma Uotiseen, Nightwishin Marco Hietalaan, Reckless Loven Olli Hermaniin, muotoilija Ritva-Liisa Pohjalaiseen, ravitsemusterapeutti Hanna Partaseen, juontaja Kristiina Komulaiseen...

- Vettä on myös kaikkialla ja siitä voi nauttia monin tavoin risteilemällä, kanoottiretkellä, veneillen, purjehtien tai vaikka sukeltaen. Saarissa on mahtavia retkeilypaikkoja, vesi on puhdasta ja kalaa riittää. Kuopio - Tahko vesireitti on loistava viikonlopun mittaiselle irtiotolle.

Kesän tapahtumista Soininen mainitsee Komediafestivaalit, Kuopio Tanssii ja soin, Viinijuhlat, Taidetorin, liikuntatapahtumat ja Siilifolkin.

- Ortodoksinen kirkkomuseo on pitkästä aikaa taas auki. Se on ehdoton must-kohde ja mahtava mahdollisuus yhdistää myös Valamon käyntiin vaikkapa risteillen.

Vierailusuosituksen saavat loistavat kuopiolaiset ruokaravintolat ja Tahko, samoin Kuopion Satama ja Puijon Torni, jonka maisemat ovat aina näkemisen arvoiset.

- Ja tietenkin Kuopion Tori, sehän on kohtaamisten ydinpiste!

KUOPION KAUPUNGINJOHTAJAN Petteri Parosen mielestä Kuopion alueen ja koko maakunnankin kesän kruunaavat tapahtumat.

 - Kuopio Tanssii ja Soi sekä Siilinjärven SiiliFolk tulevat heti mieleen, mutta koko kesä on täynnä mieltä ilahduttavia juttuja. Kesäteatterit ovat kansainvälisestikin aivan ainutlaatuista kesäkokemusta! 

- Vesistöt ovat Kuopion valttikortti, mutta sittenkin alueen paras matkailumainos ja suuren ihmetyksen aihe on usein ihan tietämättään savolainen ihminen, joka kertoo ja kertaa vieraalle savolaisen ihanuuden.

Edustusvieraat ja yhteistyökumppanit kaupunginjohtaja vie esimerkiksi Muikkuravintola Sampoon tai Ravintola Osiin, tai johonkin muuhun alueen ainutkertaiseen makumaailmaan.

- Ravintola Urbanissa pitää ehdottomasti päästä käymään sopivien vieraiden kanssa.

Vieraat kiittelevät Puijon tornin näkymiä. Illansuussa savusauna, joko Vuorelan Kunnonpaikassa tai Rauhalahden Jätkänkämpällä, hurmaa aina.

- Kauppahalliin ja torille mennään kahville ja munkille.

Paronenkin mainitsee uutena ja ainutlaatuisena käyntikohteena Riisan, ortodoksisen kirkkomuseon.

- Hetki hiljentymistä ja uskomattomiin aarteisiin keskittymistä avartaa itse kutakin.

Kuopiossa on maan toiseksi eniten vapaa-ajanasuntoja ja mökille järven rannalla suuntaa perheineen myös kansalainen Paronen.

- Tykkäämme käydä myös Tahkolla perhepuistossa ja luontoretkellä ja myös Maaningan Korkeakoski pitää katsastaa joka kesä.

 - Kuopio Tanssii ja Soi sekä Siilinjärven SiiliFolk tulevat heti mieleen, mutta koko kesä on täynnä mieltä ilahduttavia juttuja. Kesäteatterit ovat kansainvälisestikin aivan ainutlaatuista kesäkokemusta!

- KYLLÄ SE VAAN on niin, että Kuopio-Tahkon alue on kesällä Suomen tapahtumien pääalue, eli kaikille löytyy kiinnostukseen sopiva tapahtuma, toteaa Wille Markkanen, Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja. 

Perinteisestihän Kuopio on tunnettu upeista kulttuuritapahtumista, kuten Kuopio Tanssii ja Soi, Viinijuhlat ja RockCock, mutta viimeaikojen uutena trendinä Markkanen nostaa esille erilaiset kuntoliikuntatapahtumat.

- Erityisesti Tahkolla on panostettu runsaasti liikuntatapahtumiin ja se näkyy positiivisesti tarjonnassa.  Pitkäkestoiset kesälajit, kuten ihan perinteinen juokseminen, tai sen vaativampi uusi muoto polkujuoksu ovat nyt suosiossa ja aktiivilomailijat ovatkin löytäneet alueen myös tapahtumien ulkopuolella hyvänä lomakohteena, jossa loman ja harrastuksen voi yhdistää.

- Työtehtäviini ei kuulu haikailu, markkinoin sitä, mitä on ja mukavahan tällaisesta tarjonnasta on puhua. Hyvinvointimatkailu kasvaa kiihtyvällä tahdilla ja siihen täällä Kuopiossa, Tahkolla ja lähialueilla pystytään vastaamaan ympäri vuoden.

Koska lomalta haetaan sisältöä, eikä pelkkää oleskelua, aktiviteetteihin ja kohteisiin panostaminen Markkasen mielestä kannattaa.

- Omat vieraani vien vuokramökkeihin järven rannalle, melomaan tai vesijettisafarille. Osallistumalla koettu luonto antaa aivan omanlaisensa säväyksen.

Leppoisampaan kesämenoon soveltuu vesillä risteilylaiva tai moottorivene ja kuivalla maalla ihan kahviloissa oleilu.

- Tekemistä ei tarvitse välttämättä erikseen suunnitella, varmasti kaupungilla viihtyy.

Perinteisistä matkailuoppaista salatuksi nähtävyydeksi paljastuu Etelä-Kallaveden saaristo. Nuotiopaikkojen ja kalastusmajojen saavuttaminen vaatii vähän vaivaa, mutta muuten se on omatoimimatkailijan ihannealuetta.

- Kuopion hienoin paikka on Neulamäen rinteessä, Vuorilammen vieressä. Kallioiden päältä avautuu Haminalahden suuntaan silmiä hivelevä maisema. Vaikka matkaa keskustasta on vain muutama kilometri, ei moni paikallinenkaan valitettavasti ole siellä käynyt.

loma
lomareissu
kuopio
pohjois-savo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva