Lomalla kalaan

TEKSTi digimag KUVAT shutterstock
Satunnaisella matkailijalla on Kuopion seudulla paljon vaihtoehtoja kokeilla kalaonneaan. Lähijärveä edemmäs ei tarvitse lähteä kalaan, sillä Kuopiota ympäröi upea Kallavesi ja kalapaikkaopas kertoo saalispaikkoja.
Kalastusluvat verkosta

KUOPION VESIALUEILLE MYÖNNETTÄVÄT kalastusluvat voi ostaa itse osoitteessa www.kalakortti.fi tai pyytää Suokadun Valtuustotalon asiakaspalvelua tilaamaan ne puolestasi. Valtuustotalolla tilatut luvat maksetaan kaupungin kassaan. Luvat tulevat postitse kalastajan osoitteeseen.

Kaupungin vesialueiden verkkomerkki maksaa viisi, vapalupa kahdeksan ja yleismerkki kolme euroa. Yleismerkki oikeuttaa muun muassa katiskaan ja muihin seisoviin pyydyksiin verkkoja lukuun ottamatta. Päälle tulevat toimitusmaksut.

Valtakunnallinen kalastonhoitomaksu on 39 euroa vuodelta, 12 euroa viikolta ja viisi euroa päivältä. Sen voi maksaa verkossa www.eraluvat.fi -sivustolla, R-kioskeissa tai Metsähallituksen luontokeskuksissa.

Lisätietoja lupajärjestelmästä: 
Metsähallituksen maksuttomasta palvelunumerosta 020 69 2424 ja sähköpostista eraluvat@metsa.fi

Tietoa rajoituksista: 
www.kalastusrajoitus.fi
Yhteislupa-alueiden kartat: 
www.muikku-suomi.fi

Omatoimisille kalastus-matkailijoille erinomainen tietolähde varteenotettavista kalapaikoista ja kalastusluvista sekä -maksuista on Pohjois-Savon kalatalouskeskuksen kevätkesäisin julkaisema Kalapaikkaopas. Se löytyy verkosta osoitteesta www.muikkusuomi.fi.

ONKIJAT JA pilkkijät voivat kalastaa kaupungin vesialueilla ilmaiseksi ja ilman lupia yleiskalastus-
oikeuden perusteella. Muuhun kalastukseen vaaditaan valtakunnallinen kalastonhoitomaksu sekä vesialueen omistajan lupa muun muassa verkko- ja katiskapyyntiin. Kalastonhoitomaksun tarvitsevat kaikki 18-64-vuotiaat, jotka kalastavat muulla välineellä kuin mato-ongella tai pilkillä. Onkijat, pilkkijät sekä alaikäiset ja 65 vuotta täyttäneet saavat viehekalastaa vapaasti myös yhdellä vavalla. Kalastonhoitomaksun paperinen tai sähköinen kuittitosite ja muut luvat kannattaa pitää mukana kalastuksenvalvojan varalta. Lupa oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä kaikkialla Suomessa kalastuskielto- ja erityisalueita sekä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kaupungin vesialueille voi ostaa verkko- ja yleismerkkejä sekä lisävapalupia uisteluun. Lupa usealle vavalle ja isommille vesille on hankittavissa yhteislupa-alueelta. Alueita on Kuopion ympäristössä useita esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Kallavedellä.

Pohjois-Savossa on myös varsin kalaisia koskia, kuten Tervon Äyskoski, Maaningan Vianta, Kaavin Vaikkojoki, Nilsiän Lastukoski, Ylä-Savon Nurmijoki ja Pitkäkoski sekä Leppävirran Konnuskoski. Myös Rautalammella ja Rautavaaralla on muutamat koskia, joissa voi nähtävyyksien lisäksi kalastaa. Näistä voi saada taimenta. Lisäksi Maaningan Tuovilanlahden ja Korkeakosken maisemissa on Löytynlohi, joka lienee maakunnan ainoa kirjolohen kalastuspaikka Lohimaan ohella.

KALASTAA VOI hyvin monella tavalla – kalliisti ja edullisesti, jopa ilmaiseksi. Pääasia on, että sallitun mittaista kalaa nousee luvallisissa paikoissa. Unohtumattomaan kalastuselämykseen voi riittää jopa oleskelu rannalle mukavassa seurassa tai omiin ajatuksiin syventyen, vaikkei saalista tulisi.

Kalastusvälineitä voi ostaa monipuolisesti alan liikkeistä sekä tavarataloista. Vuokrattavaksi välineitä ei löydy. 

 

kuopio
kalastus
lomailu
kesäloma
Kesä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva