Kuopiolaisen maiseman

ikoni

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Tatu Ahonen
Puijon torni on Kuopion matkailun vetonaula ja kaupungin keulakuva. Kuopiolaisessa sielunmaisemassa torni on myös kotiseudun majakka, joka toivottaa matkoilta palaavan kotiin jo kaukaa.

Puijolla on ollut torni jo pitkälti toista vuosisataa. Kuopion keskellä kohoavalle, noin 150 metrin korkuiselle mäelle pystytettiin ensimmäinen, puinen näköalatorni jo vuonna 1856. Tuolla tornilla korkeutta oli 16 metriä. 24-metrinen tiilestä rakennettu graniittijalkainen torni valmistui puisen tilalle vuonna 1906.

Tiilisestä tornista tuli Puijon vanha torni, kun sen seuraaja, Puijolla nykyään seisova 75-metrinen näköalatorni valmistui vuonna 1963. 60-luvun Suomessa poikkeuksellinen rakennus, joka oli lisäksi varustettu tuolloin Pohjoismaiden ainoalla pyörivällä ravintolalla, imi matkailijoita kuin sieni.

Uuden tornin siluetti on sittemmin vakiintunut erottamattomaksi osaksi Kuopion maisemaa. Monelle ulkopaikkakuntalaiselle torni on ensimmäinen asia joka Kuopiosta tulee mieleen. Kuopiolaisille itselleen torni seisoo majakkana keskellä savolaista järviseutua toivottamassa matkaajaa kotiin, lähestyipä Kuopiota mistä suunnasta tahansa. Vuosikymmenten mittaan Puijon tornista on tullut osa kuopiolaisten sielunmaisemaa.

- KYLLÄHÄN Puijon torni on ikään kuin Kuopion symboli. Puijon mäki olisi kovin tyhjä ilman sitä, yrittäjä Tiina Heinonen Puijon Tornista toteaa.

- Torni näkyi lapsuudenkotini ikkunasta, kun istui ruokapöydässä. Vielä nykyäänkin, kun Kuopioon pohjoisesta tai etelästä saapuessa näkee tornin, syttyy kotiinpaluun tunne, hän kertoo.

Kävijälle näköalatorni on mieleenpainuva elämys. Puijon tornin sijainti luo tornin huipulta näkymän, joka yhdistää Järvi-Suomen metsäisen maiseman Kuopion rakennuksiin. Kaupunki ja luonto kohtaavat tavalla, joka tekee siitä ainutlaatuisen kokemuksen.

Vierailu tornissa onkin hyvä tapa tehdä vaikutus niin kotimaisiin kuin ulkomaisiin vieraisiin. Kuopiolaisille itselleenkin uusintakäynnit tarjoavat yllättävän paljon uutta. Maisema muuttuu ajan mittaan varsin verkkaisesti, mutta vuodenaikojen vaihtelu, säätila ja vuorokaudenaikakin muokkaavat näkymää valtavasti. Jos päivän valossa Kuopio näyttää hukkuvan luonnon keskelle, illan hämärtyessä miltei horisonttiin asti syttyvät valot paljastavat ihmisasutuksen laajuuden.

- Tämä on oleellinen osa Kuopion palvelutarjontaa, jota voisi enemmänkin käyttää hyödyksi, Heinonen sanoo.

- Hyvä ruoka näiden maisemien keskellä tekee tornista Puijon kruununjalokiven. 

puijo
puijontorni

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva