Kuopio tänään

TEKSTI NMT/jere lehtonen kuva kuopio-tahko kuvapankki
Kuopio on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, jonka työssäkäyntialueella asuu yli 175 000 ihmistä.

Kuopion kaupunkistrategia pohjaa vahvaan ja monipuoliseen elinkeinoelämään, Kuopion asemaan yliopisto- ja innovaatiokaupunkina sekä myönteiseen kuvaan Kuopiosta kaupunkiyhteisönä.

Kuopion väkiluku vuoden 2017 alussa oli noin 118 000 henkeä. Väkiluku kasvoi vuonna 860 hengellä, pääosin kaupunkiin muuttaneiden ansiosta. Suurin osa kaupunkiin muuttaneista on opiskelijoita. Kaupunki kasvaa myös kuntaliitosten myötä. Kun Juankoski liittyi vuoden alusta Kuopioon, kasvoi väkiluku samalla 4 800 hengellä. Kuopiossa asuu noin 2 700 ulkomaalaista edustaen noin sataa eri kansallisuutta. Vuonna 2016 94 kuopiolaista sai Suomen kansalaisuuden. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on noin 2,3 % koko Kuopion väkiluvusta.

Kuopion asukkaat myös voivat hyvin. Pienituloisten kotitalouksien osuus on Kuopiossa pienempi kuin vertailukunnissa. Kuopiolaiset ovat asuinalueensa oloihin keskimäärin tyytyväisempiä kuin muualla Suomessa.

Kuopion työttömyysaste on 13,8 prosenttia, kaksi prosentin kymmenystä maan keskiarvoa korkeampi. Työttömien määrä kääntyi laskuun vuonna 2016. Kaikkiaan työpaikkoja Kuopiossa on noin 49 000 ja Kuopion seudulla noin 56 000. Suurimpia työllistäjiä ovat Kuopion kaupunki, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopisto.

Kuopion rakentaminen jatkuu vireänä. Vuonna 2016 rakennettiin lähes 1 000 asuntoa. Kasvun keskuksia ovat pääasiassa keskusta ja Saaristokaupunki. Vuonna 2018 käynnistyy asuntorakentaminen myös Savilahden, Valkeisen ja Mölymäen alueilla.

 

kuopio
nykyhetki

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva