Koe vanhan ajan joulutunnelmaa

Koe vanhan ajan
joulutunnelmaa

Teksti Digimag/Maiju Korhonen Kuvat Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Esa Kärki
Perinteisten jouluruokien tuoksu, punaposkiset omenat kuusen oksilla ja mummolasta tutut joulusävelmät.

Kuopion korttelimuseon Joulunäyttelyn tunnelma saa joulumielelle jokaisen. 5.12. avattava näyttely tutustuttaa kävijän 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun joulunviettotapoihin. Jouluopastuksia voi varata lipunmyynnistä, tai kierrokseen voi tutustua myös omassa rauhassa omalla ajalla. 

– Korttelimuseon joulu esittelee eri aikojen koteja jouluasuissa. Nähtävillä on muun muassa säätyläiskodin joulu 1800-luvun lopulla, työläisperheen joulu 1900-luvun alussa ja pienen perheen joulu 1930-luvulla, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Helka Väisänen.

YKSI JOULUFIILIKSEN takuuvarmoista nostattajista on säätyläis- eli porvarisperheen koti 1800-luvun lopulta.

 – Siihen aikaan oli tyypillistä hankkia kookas ja edustava kuusi, joka sijoitettiin näkymään ikkunasta suoraan kadulle, jotta rahvaskin sen näkee. Latvaan ripustettiin joko enkeli tai joulutähti ja kuusta saattoi ympäröidä raamatunlausenauha, jossa luki Kunnia Jumalalle korkeudessa, ja maassa rauha, ihmisille hyvä tahto, Väisänen kertoo.

Lisäksi koristeina oli omenoita, piparkakkuja, kotitekoisia nauhoja, ruusukkeita ja tähtiä. 

– Lahjat olivat tyypillisiä myös sen ajan porvariskodeissa, mutta niitä annettiin vain muutama eivätkä ne olleet kalliita. Paketeista löytyi muun muassa koristenauhoja ja kynänpyyhkimiä. Naiset neuloivat tai ompelivat lahjansa itse. Aineellista lahjaa oleellisempi osa joulua oli kuitenkin itse sepitetty runo, Väisänen sanoo. 

Kuopion korttelimuseo
Kirkkokatu 22, Kuopio
Lipunmyynti puh. 017 182 625 
www.kuopionkorttelimuseo.fi

Joulunäyttely 5.12.2019–5.1.2020
Pääsymaksu 6 € / 4 € 
1.1. alkaen 8 € / 5 €
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Kuopion korttelimuseo
joulu
näyttely
ennenvanhaan
1800-luku
vanha Kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva