Kasaritunnelmaa kesäteatterissa

Kasaritunnelmaa
kesäteatterissa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Nikolas Kärnä
Ystävyys, veljeys ja nakkikioskitappelut – niistä on kesäteatterinäytelmä tehty.

Oi kultaista nuoruusaikaa, kun Datsun 100A:n kaiuttimista soivat 1980-luvun suomirockin suurimmat hitit. Tulevana kesänä noihin aikoihin voi jälleen palata, sillä Rauhalahti Teatterissa esitetään klassikkomusikaali Vuonna 85.

– Näytelmä keräsi Tampereella vuodesta toiseen täpötäydet katsomot ja nousi Suomen suosituimmaksi musikaaliksi. On hienoa saada se Kuopioon, ohjaaja Ismo Apell hehkuttaa. Hänelle näytelmä on tuttu jo vuosien takaa, sillä Apell ehti näytellä vuoden mittaiseksi projektiksi tarkoitetussa musikaalissa peräti viiden vuoden ajan.

NÄYTELMÄ KERTOO kahdesta ystävyksestä, jotka rakastuvat sattumalta ja toisistaan tietämättä samaan naiseen. Tilanteessa ystävyys on koetuksella. Kaikkien henkilöhahmojen nimet sekä musikaalin tapahtumat on otettu suomirock-ikonien Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Popedan kappaleista.

– Näytelmä on komedia, jonka hauskuus piilee sen tragikoomisuudessa. Kaikista hahmoista voi bongata itsensä ja kaverinsa. Esitys saa itkemään, nauramaan ja tuntemaan jopa häpeää, sillä hahmot ovat niin perisuomalaisia ihmisiä, Apell kuvailee.

Apellin mukaan tamperelainen näytelmä taipuu hyvin Kuopioon sopivaksi. Tampereen suuri työllistäjä Lokomo vaihtuu sujuvasti Savon Selluksi ja jääkiekko jalkapalloksi. Vuonna 1985 Kuopiossa elettiin jalkapallon suuraikaa, sillä SM-tasolla pelasi yhtä aikaa kolme kuopiolaista joukkuetta. 

– Näytelmä sopii niin 80-luvulla nuoruutensa eläneille kuin tämän päivän parikymppisillekin. Samat vaatteet ovat jälleen muodissa, Popeda soi edelleen ja viinan kanssa tolskataan. Nykynuoret tosin tekevät kaiken meitä viisaammin, Apell nauraa.

Musikaali on melkoinen ponnistus, sillä esiintymässä on täyslaidallinen tähtiä kuten Sakari Kuosmanen ja Jamppa Kääriäinen. Heidän lisäkseen lavalla nähdään nelihenkinen bändi sekä tanssijoita. Näyttelemässä nähdään myös ensikertalaisia, kuten nyrkkeilyn Euroopan mestari Juho Haapoja sekä rockpiireistä tunnetut Tuomas Koponen ja Kalle Pakarinen. Myös itse ohjaaja Apellilla on lava-aikansa. Yleisö puolestaan pääsee osallistumaan rokkiämpäreitä soittaen – niin, että torille asti kuuluu. 

Apell lupaa, että pelkästään teatterille saapuminen on aikamatka 1980-luvulle. Koko miljöö kannattelee luvun teemaa, sillä tarjolla on omaa Vuonna 85 -olutta, vuosikymmenelle tyypillisiä drinkkejä sekä esimerkiksi autonäyttely. Musikaalin ensi-ilta on 27.6., ja esityksiä on aina 10.8. asti.

– Repäisevin kasarivaatteiseen pukeutunut seurue palkitaan hotellimajoituksella, Apell vinkkaa.

SUURESITYS  ON täysin remontoidun Rauhalahti Teatterin toinen. Viime kesänä teatterin ensiesityksenä nähtiin Spede Pasasen elämästä kertova näytelmä Pertti. Se keräsi kesän aikana peräti 12 500 katsojaa. 

– Nyt odotamme 15 000 katsojaa. Katsomon kapasiteettia nostetaan, ja esityksiä hurjat on 33 kappaletta, Apell kertoo. Kesäteatterissa käymisellä voi tehdä myös hyvää, sillä jokaisesta myydystä lipusta menee euro hyväntekeväisyyteen.

Vuonna 85 – Kuopio remix
Rauhalahti Teatteri
www.rauhalahtiteatteri.fi
Ennakkoliput myynnissä www.lipputoimisto.fi 

#digimag
#kesäteatteri
#rauhalahti teatteri

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva