Karitan Kuopio

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Viola Virtamo / Cozy Publishing
Kysyimme tunnetuilta kuopiolaislähtöisiltä vaikuttajilta, millaisia muistoja Kuopioon liittyy ja millainen merkitys kaupungilla on heidän elämässään nyt. Tässä Karita Tykän mietteitä.

Kuopio on rakas synnyinkaupunkini, jossa on tärkeitä nuoruuden muistoja, jotka säilyvät mielessä, vaikka elämä on vienytkin muuanne. Kuopioon on aina kiva palata. Savolaisuus on ollut minulle aina valtava voimavara ja tuki tekemiseni taustalla. Onhan ihminen yhteisöllinen olento, että kaipaa toisten ihmisten tukea. Tuntuu, että kuopiolaiset pitävät minua edelleen ”meijän kylän tyttönä”.

Muutin Kuopiosta pois missivuoteni jälkeen. Minulla oli pitkään toinen asunto siellä. Nyt asun mieheni ja rakkaan poikamme, viisivuotiaan Lucan, kanssa Espoon Suvisaaristossa. Kuopiosta kaipaan erityisesti leppoista kiireettömyyttä ja järvimaisemaa. Vesi elementtinä on minulle tärkeä. Täällä minut onneksi ympäröi meri. 

Tärkeitä paikkoja Kuopiossa ovat erityisesti ne, jotka muistuttavat lapsuus- ja nuoruusajaoista. Olen syntynyt keskustassa. Asuimme armeijan pääesikunnan yhteydessä, sillä isäni oli armeijassa töissä. Myöhemmin muutimme Neulamäkeen, Tuohitielle. 

Kävin lukion Klassikan urheilupainotteisella linjalla. Siellä oli ihana henki ja sain riittävästä vapautta tehdä mallin töitä. Urheilualueet, Kuopio-halli ja Vänärin kenttä ovat tuttuja paikkoja sen aikaisista urheiluharrastuksista. Urheilu ja hyvinvointi ovat minulle edelleen tärkeitä. 

Olen kouluttautunut life coachiksi ja luennoin kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Minun ja mieheni yritys ja brändi SuperLemon keskittyy erityisesti hyvinvointia tukeviin, puhtaisiin ravintoaineisiin.  Olen kirjoittanut neljä ruokakirjaa, joista uusin, Sokeriton, julkaistiin toukokuussa. En usko nautintojen kieltämiseen, vaan parempien valintojen tekemiseen. Ihmisellä tulee olla mahdollisuus nauttia terveellisemmillä herkuilla. 

Vanhempani käyvät Kuopiossa joka kesä ja lähtevät pois tippa linssissä. He asuvat nyt Tammelassa synnyinseuduillaan. He muuttivat Kuopioon ennen minun syntymääni ja asuivat siellä vielä pitkään sen jälkeen, kun itse lähdin maailmalle. Aina kun he ovat siellä, saan puheluita: ”Tiedätkö missä nyt ollaan, no Kuopion torilla…” ja mietin, että olisipa kiva olla siellä itsekin. Olisihan se ihanaa, että siellä olisi vaikka kesämökki, jonne voisi aina palata. 

Nykyisin käyn Kuopiossa erityisesti työreissuilla, kuten juontokeikoilla. Tykkään tutustua keskustan pieniin kahviloihin, ruokapaikkoihin ja puoteihin, jollaisia ei löydy mistään muualta. Ruokahetket antavat minulle innoitusta blogikirjoituksiini ja keittokirjojeni resepteihin. On tärkeää pysähtyä ruuan äärelle ja nauttia siitä kaikin aistein. 

On ihana nähdä, miten Kuopio kasvaa ja kehittyy. Aina, kun tulen käymään, huomaan jotain uutta. Toivon Kuopiolle ja kuopiolaisille pelkästään kaikkea hyvää. Olen kiitollinen, että olen saanut elää ja kasvaa juuri Kuopiossa. 

Karita Tykkä, LUENNOITSIJA, RUOKAKIRJAILIJA, JUONTAJA, BLOGGARI, LCF Life Coach, hyvinvointivalmentaja & Yrittäjä, SuperLemon 

Tärpit: Kuopio
Neulamäen nyppylä
Nuorena tyttönä vetäydyin sinne olemaan yksin, hakemaan inspiraatiota ja kirjoittelemaan runoja, pienen tytön ajatuksia.
Meijän tori
Kun olin nuori, kokoonnuimme usein toripöydille istuskelemaan ja tapaamaan toisiamme.
Vänärin alue
Superkaunis ja ihana paikka - etenkin kesällä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva