Kanttila 200 vuotta

Kanttila
henkii historiaa ja tulevaa

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Digimag/Mirka Happonen
Historiallisen Kanttilan 200-vuotisjuhlanäyttely on täynnä nähtävää ja koettavaa.

Kanttila 200 vuotta -näyttely on kesän kiinnostavin produktio. Näyttely koostuu kolmesta eri näyttelystä ja Minnan Puoti -myymälästä. Mitä tänään koulussa opit? -näyttelyssä pohditaan koulun, kädentaitojen ja vapauden merkityksiä. Minnan Salongissa tutustutaan Kanttilan muutos- ja korjaustyöremonttiin. Palasina koko Nainen – Viestejä näkymättömältä vyöhykkeeltä herää eloon lisätyn todellisuuden avulla. Minnan Puoti on Katutaideyhdistys Urbaani ry:n graffitein stailaama tila, joka tarjoaa uniikkia ostettavaa. Lisäksi näyttelyssä on non stop -työpajoja, Juhani Ahon innoittama veneenmaalaus sekä DIY – art room.

– Koronan takia kiertelyaika kannattaa varata etukäteen Tiketistä, vinkkaa Anja Lappi Minna Canthin talo ry:stä.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Kanttila tunnetaan Minna Canthista (1844–1897), mutta rakennuksen historia ulottuu paljon kauemmaksi. Tontin ensimmäinen omistaja oli kirjansitoja Skotte vuonna 1780. Itse rakennuksen historia alkaa 1820-luvulta, jolloin talonpoika Petter Wäänäselle myönnettiin kirjakaupan pito-oikeus ja hän perusti Kanttilaan Sisä-Suomen ensimmäisen kirjakaupan.

– Paikka on maadoittunut tekstiin. Minna Canthin tarina alkaa vuodesta 1854, jolloin hänen isänsä lähetettiin tänne pitämään kauppaa, kertoo Lappi.

Rakennusta on remontoitu 200-vuotisen historian aikana useaan otteeseen, joten alkuperäisestä Kanttilasta ei ole vähäistä hirsirunkoa lukuun ottamatta juuri mitään jäljellä. Purkamisen, massiivisen muutos- ja korjaustyön ja uudisrakentamisen pohjalle yhdistys teetti arkkitehtitoimisto Hannu Puurusella rakennushistoriallisen selvityksen (RHS), joka valaisee talon historiaa. Seuraavaksi arkkitehtitoimisto Arto Mattila suunnittelee arkkitehtipiirustukset, jossa Minnan Salonki ja Ruokasali löytävät alkuperäiset paikkansa, mutta samalla rakennuksesta kehitetään moderni tieteen ja taiteen kehto.

– Kulttuurin ja tieteen tekeminen kulkevat usein käsi kädessä. Kanttilasta tulee kohtaamispaikka, jossa on näyttelytila, sisäpihan esitystila, ravintola, kahvila sekä työtiloja tieteen ja taiteen tekemiselle. Residenssitoiminnan lisäksi rakennuksen asunnot toimivat airbnb-asuntoina, Lappi kertoo suunnitelmista.

Korjaustyön tarkoitus on valmistua viimeistään vuoteen 2025 mennessä, kun Kuopio täyttää 250 vuotta. 

Kanttila / Minna Canthin talo ry
Kuninkaankatu 15, Kuopio
Puh. 044 973 2029
info@minnacanth.fi
www.kanttila.fi
Liput ovelta 3,5–6,5 €, ennakkoon 5–8 € Tiketistä. Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

kanttila
Minna Canth
kuopio
tunne kaupunkisi
näyttely

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva