Kallavesj'
valloitettavana

TEKSTI digimag KUVA PIXABAY
Kesäisin Kallaveden laitureiden ja satamien palveluista nauttii useita tuhansia veneilijöitä. Kallavedellä ja Kuopion ympäristössä kulkee monia merkattuja vene- ja retkeilyreittejä, joita pitkin pääsee helposti maailmalle.

VEHMERSALMEN MILLIBAARIIN

VEHMERSALMEN RANTARAVINTOLA MILLIBAARI on toinen kuopiolaisten suosima veneretken kohde. Ravintolassa on A-oikeudet ja keittiö, josta saa muun muassa pizzoja ja grilliruokaa. Suunnistaminen on helppoa: matkustajasatamasta lähdetään suoraan kohti kaakkoa Kaijansalmen läpi. Ennen baarin laituria alitetaan Vehmersalmen uusi silta. Matkalle tulee mittaa 12 mailia. Meno- tai paluumatkalla voi poiketa reitiltä upeista hiekkarannoistaan tunnetulle Hietasalon saarelle. 

 

KARHONSAAREEN LUONTOPOLULLE

KARHONSAARI SIJAITSEE VENEMATKAN päässä Keski-Kallavedellä Vaajasalon saaren luoteispuolella, lähellä Ranta-Toivalaa. Etelärannan laavun kohdalle voi rantautua pienemmillä veneillä ja isommilla pohjoisrannan huviloiden kohdalla olevaan laituriin. Koillisosassa saarta on yleinen laivalaituri, joka löytyy vastapäätä olevan Kukkosaaren kohdalla olevan rakennuksen edustalta. Isommilla paateilla lähdettäessä Karhosaarelta Juurusvedelle päin kannattaa huomioida Jännevirran avattava maantiesilta, jonka alikulkukorkeus on yliveden aikaan vain 2,2 metriä. 

 

HIETASALON HIEKOILLE

HIETASALON SAARI SIJAITSEE noin viiden kilometrin päässä satamasta. Saaresta löytyy laivalaituri, käymälä, jätepiste, kaksi keittokatosta ja nuotiopaikkoja. Hietalossa on kaupungin vedenottamo, joka vaikuttaa rantautumiseen. Saarelle pääsee kesäisin myös laivalla Matkustajasatamasta maanantaista lauantaihin.

M/S Salmetar (27.6.–5.8.)
Satama–Rauhalahti–Hietasalo
14.00–15.45 (ma–la)
16.00–17.45 (ma–la)

 

VEHMERSALMELLE JA TAKAISIN

SUMMAN VENEREITTI KULKEE Riistaveden ja Summan avokanavan kautta Vehmersalmelle ja edelleen Kallavedelle. Venereitin voi tehdä noin 110 kilometrin pituisena ympyrälenkkinä. Reitti on kaunis, rauhallinen, ja sen kapeissa kohdissa riittää ihasteltavaa. Reitin varrella on kaksi tukikohtaa veneilijöille. Summan tukikohdassa on keittokatos, WC, puuvaja sekä erilliset laiturit veneille ja kanooteille. Suunnittelussa on myös liikuntarajoitteet otettu huomioon. Kipansalossa on laavu, WC, puuvaja sekä sauna. Saunalla on mahdollisuus yöpyä, ja kohde on sopiva myös telttailijoille. Rannassa on laituri veneille ja kanooteille.

 

TAHKON MAISEMIIN

TAHKON VENEREITTI KUOPIOSTA Juankosken, Nilsiän ja Tahkon kautta Varpaisjärvelle on upea kokonaisuus ja Suomen ainoita vain matkailukäyttöön suunniteltuja vesireittejä. Matkaa Kuopiosta Tahkolle on noin 90 kilometriä. Reitti avattiin veneilylle, kun Karjalankoskelle ja Juankoskelle valmistuivat uudet itsepalvelusulut vuonna 2002. Reitin kolmas kanava Lastukoskella on toiminut jo vuodesta 1906. Reitti on viitoitettu, ja sen varrella on suojaisia poukamia, joissa voi pitää taukoa tai yöpyä, sekä vieraslaitureita ja retkisatamia.

 

HEINÄVEDELLE JA SAVONLINNAAN

KUOPIOSTA SAVONLINNAAN MENEE kaksi reittiä, toinen Linnansaaren ja Varkauden ja toinen Heinäveden kautta. Matkan varrella muun muassa Linnansaaren kansallispuisto tarjoaa runsaasti retkisatamia. Heinäveden reitti on kiireettömän unelma, sillä kapealla kanavoidulla reitillä on paljon ihasteltavaa. Reitillä pääsee nauttimaan myös kulttuurista, sillä matkalla voi piipahtaa esimerkiksi Karvion Kesäteatterissa tai Valamon luostarissa.

 

VENEELLÄ PÄÄSEE MATKUSTAJASATAMASTA Koivumäen kartanolle, jossa on täydet ravintola- ja kesäkahvilapalvelut upeassa miljöössä. Kartano on avoinna arkisin 19.6.–13.8. Mutkitteleva reitti kulkee matkustajasatamasta Rönön ja Lehtosaaren ohitse kohti Saaristokaupunkia, jossa ohitetaan Lehtoniemi ja kierretään Rautaniemi. Pirttiniemen takaa kulkee kapea väylä Hiltulanlahteen, jossa kartanolla on oma vene- ja risteilyaluslaituri. Kokonaismatka on noin 10 mailia. 

 

MELOMINEN JA SOUTAMINEN

VESILLE PÄÄSEE KANOOTEILLA ja kajakeilla meloen sekä vauhdikkailla vesijeteillä pörhältäen, kunhan siihen on riittävästi kokemusta sekä vesiliikenteen tuntemusta. Melontaan järjestetään kursseja ja opastusta. Ryhmät pääsevät kirkkovenesoutamaan Siilinjärven Vuorelan Kunnonpaikan rannasta. Yksittäinenkin soutaja päässee mukaan, jos miehistöä tulee tarpeeksi. 

 

SUKELLUS

SAVON VESISSÄ PÄÄSEE myös sukeltamaan. Sukelluskursseille on ollut kasvavasti tulijoita ja sukellusretkiä järjestetään lähialueille. Esimerkiksi Karttulantien varressa on hyvin kirkasvetisiä lampia, joissa sukeltajat voivat nähdä kaloja ja rapuja. Tuusniemellä Paakkilan entisessä avokaivoksessa on kirkasta ja näkyvyyttä jopa 20 metriin asti. Muutaman metrin syvyyksissä pärjää ilman sukelluslaitteita ja -pukua maskilla, snorkkelilla sekä räpylöillä. 

 

SUP-LAUTAILU

VIIME KESÄN UUTUUS on SUP-lauta, joka muistuttaa takavuosien suosikkia, surffilautaa ilman purjetta. Sitä melotaan seisoen. Suppailu on mukava kevyen melonnan muoto, joka sopii kaikille iästä, kokemuksesta tai painosta huolimatta. Matkaa voi taittaa ihastelemalla maisemia vesiltä käsin tai vaikkapa joogaten vetten päällä. 

 

KURSSIT JA KALUSTO

VESIJETTEJÄ, KANOOTTEJA, KAJAKKEJA ja SUP-lautoja vuokraavat muun muassa Kuopion Seikkailukeskus ja Seikkailukuopio, joka toimii Rauhalahdessa ja Tahkolla. Veneilemään pääsee myös Etelä-Kuopion Puutossalmella sijaitsevan JP-Kalamatkojen kalustolla. Seikkailukeskus Viitakko Tuusniemellä tarjoaa opastettuja sekä omatoimisia melontaretkiä. Myös SeikkailuKuopio tarjoaa retkipalveluja oppaan johdolla melontaan sekä vesijetteilyyn. Kuopion Seikkailukeskus järjestää lisäksi sukeltamista. Kaluston vuokra-ajat vaihtelevat muutamasta tunnista muutamiin päiviin tai pidempiinkin aikoihin.

kuopio
veneily
järvi
Kallavesi
satamat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva