Herrainklubin 

tärkeä tehtävä

TEKSTI NMT/heta jyrälä kuvat ravintola kuopion klubi ja jukka ilva
Kuopion Klubi perustettiin 1897 sivistyneistön seurustelua ja viihdytystä varten. Ajankohtaiset asiat ja ilmiöt kiinnostavat herrainkerhon jäsenistöä. Juhlavuotena vietetään useampia suuria juhlia.
Tsekkaa tämä
Ravintola Kuopion Klubi
Kuninkaankatu 10, KUOPIO, Puh. 017 26 12 170, klubi.ravintolamestarit.net

Tuohon maailman aikaan ruotsinkielisten herrainkerhojen lisäksi suomenkielisiä klubeja oli vain Helsingissä ja Oulussa. Vielä 1800-luvun lopulle myös 
Kuopion sivistyneistön pääasiallinen kieli oli ruotsi. Kuopion klubi onkin yksi vanhimmista suomalaisista klubeista ja ainoa, joka toimii edelleen alkuperäisessä kiinteistössään.
1880-luku oli kuopiolaisen sivistyksen kulta-aikaa. Silloin perustettiin merkittävä määrä erilaisia kulttuuriyhdistyksiä ja -laitoksia, jotka kuuluvat yhä maan vanhimpiin. Kautta maailman klubit syntyivät hetkellä, jolloin maa eli monipuolista kehityskautta ja kansa alkoi olla uudella tavalla aktiivinen.
Klubi tarjosi herroille paikan, ja kokoontumiskutsun taustalla oli usein jokin peli. Kerholla pelattiin muun muassa skruuvia, pokeria ja biljardia sekä kokoonnuttiin muuten vain keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Keskusteluilla on ollut väljiä yhtymäkohtia myös kunnalliseen päätöksentekoon.

 
Nykyisin Kuopion Klubi huolehtii samasta kiinteistöstä sekä tarjoaa klubi- ja kerhotoimintaa jäsentensä kohtaamiseksi. Kuluvana vuonna klubilla on kahdet suuret juhlat tulossa: omat 120-vuotissyntymäpäivät sekä satavuotiaan Suomen juhlistaminen itsenäisyyspäivän juhlalla.
- Pitkäikäisen klubimme toiminta on todella aktiivista. Meillä on noin 650 jäsentä, ja järjestämme kuukausittain klubi-iltoja, joissa on käynyt korkeatasoisia henkilöitä puhumassa. Kerhoista suurin on golf-kerho ja vanhimpia skruuvi- ja pokkakerhot, kertoo puheenjohtaja Jukka Ilva.
Klubilla on hyvä maine, jonka vuoksi klubi-iltoihin on helppo saada puhujia ympäri Suomen. Tilaisuuksissa käsitellään laaja-alaisesti erilaisia aiheita tieteestä, taiteesta, taloudesta ja kulttuurista. Tulevaisuutta Ilva pitää valoisana ja uskoo toiminnan jatkuvan helposti seuraavatkin 120 vuotta järjestäen jäsenistölle asiaa ja viihdettä sekä kiinteistöstä huolta pitäen.

Juhlavuotta Klubilla vietetään perheen eli jäsenistön kesken. Kevään aikana on rennompi herrainilta sekä avecillinen iltajuhla, johon ovat myös rouvat tervetulleita. Jäseneksi pääsee kahden, vähintään vuoden jäsenenä olleen suosituksesta. Lopullisen päätöksen tekee keväisin ja syksyisin pidettävä yhtiökokous, jossa jäsenyydestä äänestetään. Naiset pääsevät mukaan toimintaan avecillisten tapahtumien myötä. 

kuopio
Kuopion Klubi
historia
Kulttuuri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva