Hääetiketti

vähentää

juhlastressiä

Teksti: NMT Media/Heta Jyrälä Kuva: Jonna Kaasalainen
Apua, mitä laittaa päälle? Vältä vaatekriisi tutustumalla hääetikettiin ennakkoon.
Tärkeimmät hääperinteet

1 Polttarit
Polttarit ovat viimeinen juhla vanhassa siviilisäädyssä. Nimi juontaa saksan kielen sanasta Polter Abend, joka tarkoittaa metelöinti- tai kolisteluiltaa. Tarkoituksena on karkottaa pahat henget. Nyttemmin polttarit ovat lähinnä morsiusparin ystävien järjestämä huomionosoitus ja huvitteluilta.

2 Sormukset
Sormusten vaihtaminen on ikivanha tapa. Vihkisormuksen pyöreä muoto symbolisoi täydellisyyttä, ikuisuutta ja elinikäistä liittoa. Vasemmasta nimettömästä uskotaan olevan suora yhteys sydämeen.

3 Riisin heittäminen
Riisin heittäminen on rantautunut Suomeen vasta 1900-luvun alkupuolella. Heittelyn tarkoituksena oli lisätä hedelmällisyyttä ja vaurautta. Nykyään useat seurakunnat ovat kieltäneet riisin heittämisen kirkon ulkopuolella. Vaihtoehtona suositaan saippuakuplia, ruusun terälehtiä tai sokerisista sydänriisiä.

4 Valkoinen morsiuspuku
Alun perin valkoinen puku ja huntu kuuluivat vain neitsytmorsiamille, mutta nykyään niitä käytetään lähinnä perinteen takia. Ennen 1700-lukua morsiuspuku oli aikansa muotipuku, jolloin siinä käytettiin kauden muotivärejä ja -kankaita. Puku säilyi häiden jälkeen pitkään vaimon parhaana pukuna. Suomessa säätyläiset siirtyivät käyttämään viattomuutta symbolisoivaa valkoista morsiuspukua 1800-luvulla, talonpojat vasta myöhemmin.

5 Jotain uutta, jotain vanhaa...
Vanhan lorun mukaan morsiamella pitää olla yllään jotain uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä. Uusi symbolisoi morsiamen astumista uuteen onnelaan. Vanha edustaa sidosta siihen perheeseen ja sukuun, josta morsian on lähtöisin. Tapa lainata häihin jotain arvokasta tarkoittaa luottamusta ja sininen tuo onnea.
Lähde: naimisiin.info ja haat.fi

Olkaimettomien häämekkojen suosio on noussut viime vuosina. Kirkkoon ei kuitenkaan ole tapana mennä avonaisessa puvussa, jossa käsivarret, hartiat ja kaula-aukko ovat paljaina. Kirkossa paljaat olkapäät voi peittää pitsijakulla, hartiahuivilla tai turkissaalilla, jonka voi myöhemmin hääjuhlassa ottaa pois. Perinteiseen morsiamen asuun eivät kuulu myöskään pitkät sivuhalkiot, avonaiset kaula-aukot tai paljas selkä.

Sulhasen hienoin vihkipuku on frakki. Toinen suositeltava asu on tumma puku. Smokki ja bonjour-puvut on tarkoitettu ainoastaan iltakäyttöön. Frakki ja tumma puku puolestaan käyvät sekä päivällä että illalla.

Morsiusparin isät ja bestman pukeutuvat samaan asuun kuin sulhanen. Äitien puvut määräytyvät heidän aviomiestensä pukeutumisen mukaan. Mikäli miehellä on frakki, vaimolla tulee olla pitkä puku. Tumma puku puolestaan sallii avecille pitkän tai polvipituisen juhlapuvun.

Nykyään voidaan avioitua useammankin kerran, mutta etiketin mukaan hunnutettuna morsian astuu kirkkoon vain kerran. Toisen kerran vihille mentäessä suositellaan morsiamen asuun esimerkiksi pastellinsävyjä.

VIERAILLE LÄHETETÄÄN hääkutsut jopa pari kuukautta ennen juhlapäivää. Ne kertovat miten vieraiden toivotaan juhlaan pukeutuvan. Pukeutumiskoodina tumma puku tarkoittaa, että nainen voi pukeutua joko pitkään iltapukuun, polvimittaiseen juhlapukuun tai housupukuun. Myös juhlapaikka antaa vieraille viitteitä onko kyseessä rennompi vai virallisempi juhla.

Miehille tumma puku on oiva valinta kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Häihin ei suositella laitettavaksi täysin mustaa pukua, vaan mieluummin tummanharmaa tai -sininen. Kesähäihin sopii hyvin myös vaalea puku. Tumman puvun kanssa käytetään perinteikkäästi valkoista kauluspaitaa ja solmiota. 

Pukeutumisessa valkoinen väri on varattu ainoastaan morsiamelle. Myös mustan ja punaisen värin kanssa kannattaa olla varovainen, vaikka niiden käyttö mahtuukin nykyään etiketin puitteisiin. Morsian on päivän tähti, joten liikaa ei tarvitse koreilla.

HÄÄJUHLA ON morsiusparin eli yleensä nuorten juhla. He saavat myös päättää kutsuvieraslistasta ja tehdä hääjuhlan ohjelmasta oman näköisensä. Ohjelman suunnittelussa on kuitenkin yksi tiukka sääntö: morsiuspari ei esiinny kirkossa, vaan sellaiset jätetään juhlapaikalle. 

Lapset voi ottaa hääjuhlaan mukaan, mutta heidän peräänsä tulee katsoa. Vanhempien kannattaa opastaa lapsiaan ennen juhlaa, miten siellä käyttäydytään. Nykyään vietetään myös niin sanottuja lapsivapaita häitä. Ennen lapset otettiin häihin mukaan nimenomaan meluamaan, jotta he karkottaisivat pahat henget hääparin ympäriltä. Morsiustytöt ja -pojat ovat tämän perua.

 

juhlat
häät
hääperinteet
juhlan järjestäminen
juhlamuoti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva