Esittelyssä Kuopion kirkkoja

Teksti NMT/Jere Lehtonen KUVAt JONNA KAASALAINEN

Vihkikirkon valintaan vaikuttavat perinne, eli jo olemassa oleva perheyhteys kyseiseen kirkkoon, kirkon soveltuvuus häiden tarpeisiin, joista yksi oleellisimmista on istumapaikkojen riittävyys tai käänteisesti sopivan kokoinen tila pienempiin juhliin, sekä luonnollisesti arkkitehtuurinen viehättävyys. Kirkko kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä suosituimmat kirkot ja päivät ovat kysyttyjä. Yleensä kirkko varataan saman vuoden alussa, jolloin häät järjestetään. Tähän on koottu Kuopion kaupungin suosituimpia vihkikirkkoja oleellisine tietoineen. 

 

1 Neulamäen kirkko
Vesurikuja 4
Neulamäen kirkko-seurakuntakoti rakennettiin vuonna 1993. Kirkon pääsuunnittelija on arkkitehti Carl-Johan Slotte. Vaaleasävyistä kirkkosalia hallitsee kookas lasimaalaus, jonka on suunnitellut taiteilija Hannu Konola. Maalaus kuvaa Kristuksen viittä haavaa.
Kirkkosalissa ja saliin tarvittaessa yhdistettävässä kahviossa on yhteensä 340 istumapaikkaa.

2 Männistön Pyhän
Johanneksen kirkko
Kellolahdentie 8
Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema Pyhän Johanneksen kirkko vihittiin käyttöön adventtina 1992. Leiviskän mukaan kirkkosalin tärkein rakennusaine on päivänvalo, joka vaikuttaa tilassa epäsuorina heijastuksina.
Pyhän Johanneksen kirkossa on 449 istumapaikkaa. Kun väliovet seurakuntasaliin avataan, istumaan mahtuu 500 henkilöä. 25-äänikertaisten Verschueren-urkujen lisäksi kirkossa on myös flyygeli.

3 Puijon kirkko
Taivaanpankontie 3
Puijon kirkko on rakennettu 1977 Puijonlaakson kerrostalojen naapuriksi Sammakkolammen rannalle. Sen on suunnitellut kuopiolainen arkkitehti Seppo Ruotsalainen. Kirkkosalia hallitsee pronssinen alttarireliefi, joka on Matti Komulaisen teos. Kirkkotekstiilit ovat Orvokki Hujasen ja Hanna Korvelan suunnittelemia.
Kirkkosalissa istumapaikkoja on 300. Kun väliovet avataan seurakuntasaliin, istumapaikkoja on 400. Kirkkosalissa on Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut sekä flyygeli.

4 Kuopion tuomiokirkko
Vuorikatu (pääovi Kuninkaankadun puolella)
Vuonna 1816 käyttöön vihitty Kuopion Tuomiokirkko Vahtivuoren mäellä on yksi kaupungin maamerkeistä. Se on koko Kuopion hiippakunnan keskuskirkko, joka kokoaa jylhän rauhoittaviin suojiinsa vuosittain läheltä ja kaukaa n. 100 000 ihmistä.
Kirkkosalin kokonaispinta-ala on 1060 m2 ja istumapaikkoja n. 1200 hengelle.

5 Alavan kirkko
Keihäskatu 5B
Alavan kirkko rakennettiin vuonna 1969. Tyylillisesti kirkko on varsin karu, mutta sisältä sen harmaiden kiviseinien ja alttarikeskeisyyden on sanottu tuovan mieleen jotakin alkukirkon aikaa uhmaavasta yksinkertaisuudesta. Kirkon pääsuunnittelija on sveitsiläissyntyinen André Schütz.
Kirkkosalissa on 550 istumapaikkaa.

6 Kallaveden kirkko
Rauhalahdentie 21
Kallaveden kirkko sijaitsee Jynkän kaupunginosassa. Se on valmistunut vuonna 1983 ja vihitty käyttöön 2. lokakuuta 1983 Mikkelinpäivänä. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Pertti Pakkala Kuopiosta.
Seurakuntasalia voi vuokrata perhejuhlia varten. Paikkoja salissa on 120 hengelle ja se on myös jaettavissa kahteen pienempään tilaan maksimissaan 30 hengelle.

7 Pyhän Joosefin kirkko
Lönnrotinkatu 24
Männistön vanha kirkko myytiin Helsingin katoliselle hiippakunnalle vuonna 2013 ja Pyhän Joosefin katolinen seurakunta aloitti toimintansa vuonna 2016. Kyseessä on Kuopion ainoa katolinen kirkko. Alun perin 1913 valmistunut rakennus toimi rukoushuoneena ja kirkoksi se vihittiin vuonna 1945.

8 Pyhän Nikolaoksen
katedraali
Sepänkatu 7
Pyhän Nikolaoksen katedraali on Kuopion ortodoksisen seurakunnan sekä Karjalan hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1904. Punatiilisen kirkon suunnitteli viipurilainen rakennusmestari Aleksander Isakson. Vuosien 2003-04 remontissa kirkko palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan. 

häät
vihkiminen
juhlat
kirkko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva