Ainutlaatuiset juhlat

Juhli
merkkihenkilöiden 
jalanjäljissä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Kumpusaaren perällä on harvinainen timantti – Huvikummun huvila, joka avataan entisöinnin jälkeen juhlakansan käyttöön.

Kumpusaaren huvilalla voi tehdä aikamatkan menneisyyteen. 1870-luvulla rakennettu huvila on suuren suomalaisen taiteilijan Ellen Thesleffin (1869–1954) lapsuudenkoti. Hän asui perheineen isänsä rakentamassa huvilassa aina vuoteen 1884 saakka.

– Huvilassa oli siihen aikaan vain yksi kerros, ja sitä kiersi suuri terassi ja puutarha. Thesleff vietti kaikki lapsuuden kesänsä Kumpusaaressa Kallaveden järvimaisemissa, taustoittaa huvilan nykyinen omistaja Kari Vepsäläinen rakennuksen historiaa.

Sittemmin huvilassa on asunut myös muita merkittäviä henkilöitä Kuopion historiasta. Thesleffien muutettua pois huvilaan muutti Pohjoismaiden Osakepankin Kuopion konttorin johtaja Carl Sundman ja hänen jälkeensä vuonna 1912 rakennuksen osti tehdassuvun johtaja ja kansanedustaja Armas Herman Saastamoinen.

– Saastamoisen vieraana täällä on käynyt esimerkiksi marsalkka Mannerheim, kertoo Vepsäläinen.

Vepsäläinen on entisöinyt paikkaa rakennuksen historiaa kunnioittaen. Julkisivu on suojeltu, joten sen täytyy pysyä ennallaan. Vintage-huonekaluja Vepsäläinen on löytänyt muun muassa erilaisista huutokaupoista. 

– Seiniin laitoimme talon henkeen sopivan paperitapetin, joka elää rakennuksen mukana, kuvailee Vepsäläinen.

HUVILA TOIMII tätä nykyä erilaisten juhlien, kuten syntymäpäivien, valmistujaisten, polttareiden tai kokousten pitopaikkana. Se sopii suurienkin juhlien järjestämiseen, sillä taloon mahtuu helposti kuutisenkymmentä ihmistä. Ruokasalin pöydän ääreen mahtuu 12 henkilöä, ja kaikkiaan istumapaikkoja löytyy noin 45 hengelle. 

– Yläkerrassa on lisäksi pesuhuone ja sauna noin 10 hengelle. Siellä on myös makuuhuone, jossa on kuulemma asunut Saastamoisen suvun vanharouva aikoinaan. 

Vaikka huvilassa on jo pidetty juhlia, sen arvioidaan olevan kokonaan valmis tämän vuoden loppupuolella. Upean huvilan käytössä vain mielikuvitus on rajana, joten paikkaan kannattaa käydä tutustumassa ja ihastumassa paikan päällä. Vuokrassa on neuvotteluvaraa riippuen siitä, tuoko paikalle omat ruuat vai tilaako tarjoilut Vepsäläisen omistaman ravintola Pancho Villan kautta.

– Vanha talo myös soi upeasti, joten täällä voisi järjestää vaikka akustisen privaattikeikan, vinkkaa Vepsäläinen. 

Kumpusaaren huvila
Kumpusaarentie 6 B, Kuopio
Puh. 040 084 0203
www.kumpusaarenhuvila.com

 

 

#Kumpusaarenhuvila
#juhlat
#juhlan_suunnittelu
#juhlapaikka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva