7 Savon

ihmettä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Arkistokuvat, Eino Ylönen, Jari Korkalainen, Wille Markkanen
Täkäläisiltä ja kulkijoilta kysyttäessä, Kuopion seudun ihmeet liittyvät oleellisesti luontoon. Luonnonhelmassa kulkiessa ja jylhiä maisemia ihaillessa, ihmisen on tunnustettava oma pienuutensa Äiti maan rinnalla. Tuhansien vuosien aikana valmistunut maankamara on vastakohta sen pinnalla pyöritettävälle nykyajan rattaalle. Ihmeen määritelmä on henkilökohtainen, mutta seitsemän joukko kyllä erottuu. Toimitus kokosi seuraavan listan.

1. Huutavanholma - Tahkovuori 
 

Tahkon rinteiden eteläpuolella sijaitseva Huutavanholma  on 43 hehtaarin laajuinen jyrkkäpiirteinen ja paikoin louhikkoisen mäkimaastoinen lehtojensuojelualue. Omana erityispiirteenä on kurun pohjalla soliseva puro, jonka päällä osittain kulkee myös vaellusreitti.
 

Tahkonlaaksontie 4, Tahkovuori. Polku lähtee Tahkovuorella  keskusvaraamo TahkoComin vasemmalta puolelta rinteen juurelta.

 

2. Korkeakoski - Maaninka

Kaiken kaikkiaan 36 metriä portaittain putoava koski, joka saa vetensä pienestä Löytynpurosta eli Korkeakoskenjoesta. Putous syntyy, kun joki virtaa kallioperässä olevan murroslinjan yli harjumaisten seinämien ympäröimään rotkoon. Kallioperän repeämä, johon koski on syntynyt, on kapea ja ulottuu luode-kaakkoissuuntaisesti aina maamme itärajalle asti.

Korkeakoskentie 107, Maaninka. Putous alkaa lähes parkkipaikan vierestä.

3. Orinoron rotkolaakso - Leppävirta

Leppävirran Mustinmäellä, Soisalon saaressa sijaitseva Orinoro on parhaimmillaan 20 metriä syvä ja 100 metriä pitkä, jääkauden uurtaman rotko. Pohjalla kulkee pitkospuut, jotka vievät lammen rannalla sijaitsevalle laavulle. Rotkossa on myös lähde ja kesäkuumallakin varsin viileää ja kosteaa.

Mustinmäentie 83, Leppävirta. Opastettu reitti alkaa Mustinmäen koulun pihasta.

4. Pisa – Juankoski/Nilsiä

Pisan alue on ollut jo 1800-luvulta lähtien kuuluisa komeista järvi- ja vaaramaisemistaan, jotka avautuvat Pisanmäeltä. Vaaran korkein kohta kohoaa 270,6 metrin korkeuteen meren pinnasta. Huipulla voi tutustua myös kallioon hakattuihin Täyssinän rauhan yli 400 vuotta vanhoihin rajamerkkeihin.

Salmenpellontie, Juankoski. Pisalle on opasteet Siilinjärvi - Nurmes -tieltä (nro 75) Lastukosken pysäköintialueen kohdalla sekä Lastukoski - Venäänaho -tieltä (nro 5701). Reitit Pisan laelle lähtevät pysäköintialueilta.

5. Puijo - Kuopio

Puijo on mäki ja luonnonsuojelualue Kuopion kaupungin ruutukaavan reunalla. Mäen korkeus on noin 150 metriä Kallaveden pinnasta ja 232 metriä meren pinnasta mitattuna. Suuri osa Puijosta on ollut luonnonsuojelualuetta jo vuodesta 1928 lähtien ja alueelta löytyy merkittäviä lehtoja sekä komeita kuusikoita. Lenkkeilymaastojen varrella avautuu myös huikeita järvimaisemia.

Puijontie 135, Kuopio. Puijon laelle pääsee kätevimmin Puijontietä, matkaa on noin kaksi kilometriä Kuopion keskustasta.

6. Pumpulikirkko - Rautavaara

Rautavaaran pohjoisosassa sijaitseva luonnonnähtävyys on saanut nimensä suuresta haljenneesta hiidenkirnusta, joka muistuttaa kirkkosalia. Pumpuli-lisänimi juontaa kirnun pohjaa peittäneestä sammalesta.

Metsäkartanontie 700, Rautavaara. Pumpulikirkolle pääset autolla Rautavaaran Metsäkartanolle, jossa opastus perille.

7. Seinävuoren rotkolaakso - Tuusniemi 

Kallionhalkeamaan syntynyt ja viimeisimmän jääkauden aikana,
10 000-12000 vuotta sitten, muovautunut rotko on noin 500 metriä pitkä, 20–40 metriä leveä ja korkeimmalla kohdallaan jopa 25 metriä syvä. Rotkolaakso rauhoitettiin vuonna 1964 luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueeksi.

Seinävuorentie, Tuusniemi. Valtatie 9 varrelta on opastus rotkolaaksoon.

retkeily
nähtävyydet
luontopolku
hiidenkirnu
nilsiä
leppävirta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva