15 vinkkiä onnistuneen juhlan

järjestä-

miseen

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: All-free-download
Jokaisella on elämässään saavutuksia ja suuria hetkiä, joita juhlia itselle tärkeiden ihmisten kanssa. Selvitimme asiantuntijoilta mitä tulee ottaa huomioon onnistuneen juhlan järjestämisessä. Tiedot, taidot, aika ja raha ohjailevat paljolti järjestelyjä. Juhlien järjestämisessä ei riitä vain tarjoilun suunnittelu ja toteutus, vaan kyse on paljon suuremmasta kokonaisuudesta.

1. SUUNNITTELE juhlat etukäteen, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Asiat kannattaa kirjata ylös, sillä muistista hyvätkin ideat unohtuvat. Listaa muun muassa tarjottavat ruuat, juomat ja ohjelma. Varaudu yllättäviin muutoksiin.

- Juhlien järjestämisen kannalta tärkeää on suunnittelu ja paikan valinta huomioon ottaen henkilömäärän ja juhlan luonteen. Suunnittele juhlaan myös sopiva ja riittävä tarjoilu. Alusta alkaen on huomioitava aikataulu, mitä ja milloin tarjotaan. Tärkeää on, että aikataulut ovat tiedossa ja jos ne muuttuvat niistä tiedotetaan ja huomioidaan muutokset, ettei esimerkiksi tarjota ruokamuhennosta, Ravintola Kaislan yrittäjä Anne Joronen neuvoo.

2. MÄÄRITTELE, mitä teet itse ja mitä tilaat valmiiksi. Usein itse tekemällä säästää, mutta toisinaan taas aika on rahaa.

3. LAADI juhlien budjetti. Hintahaitari on hyvä määritellä heti suunnittelun alussa, samalla, kun kirjaat ideoita ylös.

Juhlien tunnelma, vieraat ja ilonpito ovat unohtumattomia huippuhetkiä arjen keskellä

4. TEE lista kutsuttavista vieraista. Askartele tai tilaa kutsut ja lähetä ne myös hyvissä ajoin. Tällöin vierailla on aikaa järjestää esimerkiksi työasiat niin, että pääsevät juhlimaan kanssasi. Vapaamuotoisiin juhliin voi käyttää myös puhelinsoittoa tai sähköpostia. Juhlissa tapaavat toisensa meille tärkeät henkilöt, ystävät, sukulaiset, ja työtoverit.

5. MIKÄLI et itse ole juhlasankari, vaan suunnittelet juhlia toiselle henkilölle, ota huomioon itse juhlija, hänen toiveensa ja tyylinsä.

- Omat mieltymykset määräävät juhlan luonteen ja muodon, olipa kyse sitten häistä tai valmistujaisista. Tärkeintä kuitenkin on, että juhla tuottaa kaikille osapuolille iloa. Juhlien tunnelma, vieraat ja ilonpito ovat unohtumattomia huippuhetkiä arjen keskellä, kertoo Pohjois-Savon Martat ry:n erikoisneuvoja Heta Nykänen.

6. KIINNITÄ huomiota juhlien yksityiskohtiin ja yleisilmeeseen. Hyvin usein suunnittelun pohjalla käytetään väriteemaa. Muista sopia juhlien valokuvauksesta ja laita vieraskirja näkyville, jotta juhlien ihanista hetkistä jää ikuisia muistoja.

7. TEE selkeä ostoslista siitä, mitä juhlapäivälle tarvitset. Juhlapäivän aatto on liian myöhäinen ajankohta ostosreissulle.

8. VARAA tarjottavaa riittävästi. Sekä ruoille että juomille löytyy valmiita taulukoita netistä, jotka antavat osviittaa tarjoiltavien määrästä juhlijaa kohden. Jos on kuuma päivä, niin juomista, esimerkiksi vettä ja mehua, olisi hyvä olla runsaasti tarjolla.

9. ITSE juhlapäivästä ei kukaan selviä yksin. Tarkista ja sovi selkeä työnjako, kuka tarjoilee alkujuomat, kuka hoitaa likaiset astiat ja kuka häärää keittiössä.

- Ammattitarjoilijoiden sijaan voi käyttää niin kutsuttua orjatyövoimaa, eli omia sukulaisia tai tuttavia. Sadan vieraan vastaanotolla tarvitaan vähintään neljä tehokasta ja vastuuntuntoista apuria, sekä yksi henkilö, jolla on koko homma hanskassa, Nykänen neuvoo.

10. JÄTÄ juhlapäivälle mahdollisimman vähän tekemistä, eli esivalmistele viimeistään aattona kaikki minkä voit. Esimerkiksi koristelut, kattauksen ja siivouksen voi tehdä jo etukäteen.

11. HUOLEHDI siististä yleisilmeestä ja ota vieraiden sekä työntekijöiden mukavuus huomioon. Huolehdi riittävästä naulakkotilasta ja istumapaikoista. Jos juhlat pidetään kotona, tyhjennä keittiöstä turhat tavarat niin, että siellä on laskutilaa tarpeeksi tarjoilussa tarvittaville astioille sekä likaisille astioille. Ahdas keittiö on jokaisen tarjoilijan painajainen.

12. VARMISTA, että juhlien isäntäväelle jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Päivänsankarin tehtävä on nauttia päivästä tärkeimpien seurassa, eikä hyöriä keittiössä hiki hatussa.

13. HUOMIOI lapset. Järjestä esimerkiksi leikkinurkkaus temmeltämiseen tai juuri lapsille tarkoitettua ohjelmaa.

VARMAT MOKAT

Tarjottavien määrän huomioiminen on erittäin tärkeää ja todella paha tilanne on jos ne loppuvat. Sama juttu, jos ei ole muistettu huomioida erityisruokavalioita.

- Jos juhlat jatkuvat iltaan saakka ja jatkoille on varattu alkoholitarjoilu, ota huomioon myös autoilijat ja muut alkoholittomat juhlijat.

14. ENNEN vieraiden saapumista varaa hetki aikaa itsellesi rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Monesti kutsut alkavat kuin varkain, jos juhlapäivän aamulle on jäänyt liian paljon tehtävää. Pieni rauhoittuminen ennen kohokohtaa auttaa keskittymään juhlapäivästä nauttimiseen.

15. MUISTA aina kiittää vieraitasi. Pelkkä kiitoksen lausuminen ja kädenpuristus vieraiden lähtiessä eivät riitä. Lähetä kiitoskortti aina kanssajuhlijoille sekä muille juhlijaa muistaneille.

juhlat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva