Perinteisiä kakkuja
ja uusia makuja

TEKSTI sisko ojajärvi kuva studio liisa/eveliina immonen
Juhlapöydän herkkuihin kuuluvat tiivisti erilaiset kakut. Sesonkiaikoina leipureiden kakkutaidetta valmistuu päivässä useita kymmeniä. Kysyimme paikallisilta ammattilaisilta millaisista kakuista kuopiolaiset pitävät.
KAKUN TILAAJAN MUISTILISTA:

1 Ole ajoissa liikenteessä

2 Tutustu leipomoiden  valikoimiin

3 Varmista kakunsyöjien määrä ja erityisruokavaliot

4 Ota leipomoon yhteyttä ja pyydä tarjous

5 Kerro maku- ja ulkonäkö toiveet sekä juhlan päivämäärä

6 Sovi noudetaanko vai tuodaanko kakku

7 Säilytä kakku viileässä ja huolehdi kylmäketjusta

Kakkuja tilataan monenlaisiin juhliin ja erilaisiin juhlapöytiin. Muodikkaissa kakuissa on nyt usein sokerimassakoristeita, jotka ovat rantautuneet Suomeen Amerikan maalta. Makumaailmassa puolestaan suositaan kotimaisia marjoja sekä suklaata. Marjakakkujen rinnalle ovat nousseet erilaiset mousse- ja juustokakut.

- Meidät tunnetaan erityisesti perinteisistä täytekakuistamme, jotka on tehty oikeista raaka-aineista alkuperäisillä resepteillä. Kakut tehdään aina oikeista kananmunista, jauhoista ja maidosta. Kotileipomolle jauhonparanteet ja puolivalmisteet ovat kirosanoja, taustoittaa Hanna Kokko Burtsowin kotileipomosta.

- Kesällä kuopiolaiset suosivat tietysti perinteisiä mansikka- sekä muita tuoremarjakakkuja. Tämä on aivan luonnollista, sillä mikä olisi tuoretta marjaa parempi kakun täyte, Kokko jatkaa.

Pirita Huikuri Ramin konditoriasta kertoo heidän leipomonsa suosikkikakun olevan sitruuna-tuorejuustokakku, jossa päällä on italialainen marenki. Suklaamoussekakuista halutuin on Marianne-moussekakku ja täyteläisistä kakuista valkosuklaa-tryffelikakku.

TÄYTEKAKKUIHIN TRENDIT vaikuttavat enemmän kuin voileipäkakkuihin, joissa luotetaan perinteisiin makuihin. Voileipäkakkujen suosituimmat versiot ovat edelleen lohi ja kinkku. Kasvisruuan suosion kasvu näkyy myös voileipäkakuissa, sillä vegaanisten tuotteiden kysyntä on noussut.

Leipomot tekevät kakut oikeista, puhtaista raaka-aineista lisäaineita välttäen. Siksi kakkuja ei voi tehdä varastoon, jolloin asiakas saa juhliinsa taatusti tuoreen ja maukkaan kakun. 
Nykyään yhä useammilla ihmisillä on allergioita ja erikoisruokavalioita, jotka haastavat leipomoita kehittymään. Osa gluteenittomista kakuista tehdään leipomoissa paikan päällä ja erittäin pahoissa allergioissa luotetaan asiaan vihkiytyneisiin leipomoihin, jossa ei ole käsitelty ollenkaan allergisoivaa ainetta.
- Leipomoiden laajoista valikoimista löytyy varmasti jokaiseen pöytään sopiva kakku. Kun kakun tilaa riittävän ajoissa, voimme varmistaa, että juhlapäiväksi ehditään leipoa juuri oikeanlainen tuote, vinkkaa Kokko. 

PERHEYRITYKSISSÄ KAKUT leivotaan käsityönä. Niistä löytyy myös joustoa ja kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
- On meillä kerran käynyt niinkin, että morsian soitti itku kurkussa hääpäivänä, että aiemmin tilatun hääkakun kanssa oli tullut ylipääsemätön ongelma. Saatiin niihinkin häihin täytekakku juhlapöydän kruunuksi, Huikuri kertoo. 

 

 

juhlat
kakku
häät

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva