Vuoden 

puutarha-
trendit

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä KUVAT NMT/Mirka Happonen, Kekkilä
Jo pari vuotta erilaiset hyötykasvit ovat pitäneet suosionsa kotipuutarhureiden penkeissä ja purkeissa. Pihalla ja puutarhassa halutaan viettää aiempaa enemmän aikaa.

Viime vuonna tähän aikaan olivat istuttamiset jo täydessä tohinassa. Ensimmäisinä kukkina pihalle kannattaa laittaa esimerkiksi orvokkeja, jotka kestävät hieman parin asteen pakkasia. Muuten pihojen ja parvekkeiden istutuksissa hyötykasvit pitävät suosiotaan.

– Kevät on tänä vuonna myöhässä pari kolme viikkoa, mutta puutarhaan pääsee silti jo puuhailemaan. Nyt ajankohtaista on esimerkiksi nurmikon lannoittaminen, kalkitseminen ja haravointi, mainitsee myymälänjohtaja Mikko Sairanen Carlsonin Rautakaupasta.

1 HYÖTYKASVEILLE PYSTYTETÄÄN paljon viljelyslaatikoita, joissa pihallaan voi kasvattaa esimerkiksi mansikkaa, sipulia tai kesäkurpitsaa. Parvekkeille puolestaan laitetaan pieniä istutuksia sekä pienoiskasvihuoneita, joissa yrtit ja salaatit ovat näppäriä kasvattaa. Tänä vuonna vuoden vihannekseksi on valittu salaatti, joita löytyy siemenhyllystä laaja valikoima. Salaatit ovat aloittelijallekin helppoja kasvatettavia, jotka itävät helposti ja kasvavat nopeasti.

2 – PIHALLA ja parvekkeella halutaan viettää paljon aikaa, joten niitä on alettu sisustaa uudella tavalla. Koristeellisuutta tuovat suihkulähteet, ja patsaat ovat nyt suosittuja, valottaa Sairanen.

3 TERASSIEN KOOT ovat Sairasen mukaan kasvaneet, sillä paljon hyödynnetyn komposiittimateriaalin hinta on tullut selvästi alaspäin. Myös parvekkeita ja terasseja sisustetaan sekä kalustetaan mielellään. Pienellekin parvekkeelle laitetaan mieluusti vähintään pieni kalusto. Polyrottinkiset kalusteet ovat yhä vahvoilla, ja kesäpäivistä halutaan nauttia erilaisissa riipputuoleissa ja pesissä.

4 MYÖS KESÄKEITTIÖISSÄ halutaan kokata ja nautiskella ajan kanssa. Grilliruokaan kaivataan nyt amerikkalaista barbeque-tyyliä, jossa hidas hauduttaminen ja savustaminen luovat lihaan autenttisia makuja. Tähän omiaan on Sairasen mukaan perinteinen hiiligrilli, jonka suosio onkin ollut kasvussa.

CARLSON KUOPIO, RAUTAKAUPPA
Volttikatu 1 B, Kuopio
Puh. 020 742 7100
Ma-pe 7–19, la 9–16
www.carlson.fi

Piha kesäkeitaaksi

MIKÄLI TÄLLE KESÄLLE haluaa vielä uuden pihan tai puutarhan, niin vielä ehtii hyvin. Pihasuunnittelijat tekevät suunnitelmia nopeallakin tahdilla. Toteuttamisen aikataulu riippuu muun muassa siitä, mitä pihaan halutaan ja millaisesta alueesta ja kasvillisuudesta on kyse. Valmista mielikuvaa pihasta ei tarvitse olla, sillä ammattitaitoinen suunnittelija osaa kuunnella toiveet herkällä korvalla.

 – Kauttamme on mahdollista saada nykyisin myös pihasuunnitelmat ja viherrakentamispalvelut. Suunnitelma tehdään esimerkiksi sen pohjalta mitä aktiviteettejä pihalla halutaan tehdä ja kuinka helppohoitoinen pihan tulee olla, kertoo Sairanen.

– Olemme mielellämme mukana koko projektissa aina suunnitelmista asennuksiin saakka. Kaikki alkaa yhteydenotosta myymäläämme, tiivistää 
Sairanen.

Kesäkeidas
Piha
terassi
puutarha
puutarhatrendit
Kuopion tavaratalo sijaitsee aivan ydinkeskustassa, torin laidalla. Upeasta, vuonna 2012 uusitusta kiinteistöstä löytyvät naisten ja miesten vaatteet sekä jalkineet, Z.I.P., Lasten Maailma (lasten vaatteet, jalkineet, lelu ja lastentarvike) sekä kosmetiikkaosasto, jonka yhteydessä toimii monipuolisia kauneushoitoja tarjoava Carlsonin Day Beauty -...
Yhteystiedot: Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22
Kuopio
70110
207427040
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 9:00-20:00
La: 9:00-17:00
Su: Suljettu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva