Vinssi korvaa
talkoovoimat

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä Kuvat RollerLaituri/Autorobot Finland Oy
Kevät ja lämpötilojen muutokset saavat jään elämään, jolloin se voi aiheuttaa laitureille erilaisia tuhoja. Jokainen mökkeilijä ilahtuu, kun rannassa odottaa talven jälkeen ehjä laituri.

Viime vuonna markkinoita mullistamaan lanseerattiin ponttoneiden avulla kulkeva Solo-laituri vastauksena laiturihuoliin. Sen saa tavallista laituria helpommin siirrettyä talveksi kuivalle maalle turvaan. Näppärän liikuttamisen varmistaa maajalkaan kiinnitetty vinssi, jonka avulla laituri rullataan rannalle.

– Laiturista on tullut paljon hyvää palautetta, ja vinssi on koettu todella helppokäyttöiseksi tavaksi hoitaa siirtäminen. Enää ei tarvitse koko kylää talkoovoimiksi ja keväisin saa nauttia ehjästä laiturista, iloitsee Mervi Korhonen RollerLaitureilta.

LAITURI ON poikkeuksellisen varma alusta vetten päällä kävelyyn, sillä sen pääty- ja kävelytasot ovat kiinteästi yhdessä. Keikkumisen estävät kaksoispalkkirakenne sekä pohja-ankkurit, joiden avulla rakennelma pysyy vakaana tuulisellakin säällä. 

– Pohja-ankkurit, eli pohjaan laskettavat painot, saadaan nostettua vinssin avulla laiturikannen alle, jos laituria halutaan siirtää vaikkapa vedenkorkeuden mukaan, Korhonen taustoittaa hyötyjä. 

Solo-laiturille on haettu patenttia, jonka myöntämisprosessissa menee vielä pari vuotta. Laitureiden tuotanto on kokonaan 
Kuopiossa ja päämarkkina-alue sijaitsee Savossa sekä Keski-Suomessa. Yrityksellä on myös valmiudet toimittaa tuotteitaan Ruotsin puolelle. Hintaa vinssillä ja pohja-ankkureilla varustetulla Solo S2-mallilla on 3 580 euroa.

– Hyvä laituri on kannattava sijoitus, sillä se kestää käytössä helposti parikymmentä vuotta, tiivistää Korhonen.

 

Rollerlaituri / Autorobot Finland Oy
Yrittäjäntie 23, 70150 Kuopio
Puh. 050 362 2130
www.rollerlaituri.fi

Laiturityypit

LAITUREITA ON YHTÄ paljon kuin niiden rakentajia. Laiturityypeistä suosituimpia ovat ponttoni- ja pylväslaiturit. Laiturityypin valintaan vaikuttaa eniten laiturin käyttötarkoitus. Yksityiskäyttöön rakennettavat laiturit ovat yleensä uimaan menoa, oleskelua ja veneen kiinnitystä varten. Laitureita voidaan kategorioida niiden rakennustavan, materiaalien tai muiden ominaisuuksien mukaan. Yksinkertaisimmillaan laiturit voidaan jakaa liikuteltaviin ja kiinteisiin laitureihin.

LIIKUTELTAVISTA LAITUREISTA yleisin on ponttonilaituri, jota on saatavilla erilaisista materiaaleista valmistettuna. Muovinen ponttonilaituri on perinteinen tee se itse -miehen valinta. Ponttonilaiturin etuna on se, että veden pinta laituriin nähden säilyy samana vedenkorkeudesta riippumatta. Sen heikkoutena on puolestaan huteruus, mikä korostuu etenkin pienissä ponttonilaitureissa.

KIINTEÄT LAITURIT rakennetaan veden päälle tiettyyn korkeuteen. Pylväslaituri seisoo pylväiden varassa pohjassa, eikä se vaadi muuta ankkurointia. Pylväslaiturit kestävät jäätä erinomaisesti tukevan rakenteensa ansiosta. Ne rakennetaan veden päälle tiettyyn tasoon, eivätkä ne siten mukaudu veden korkeuteen. Syksyllä kiinteältä laiturilta veden kurkottaminen ämpäriin voi kuitenkin olla haastavaa, mikäli vesi on tavanomaista matalammalla. Kiinteät pylväslaiturit eivät synny hetkessä rantaan, ja niiden rakentamiseen vaaditaan konevoimaa.

laituri
mökkeily
Kesä
kesäloma

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva