Vinkkejä

varain-

hoitoon

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Uros Kotnik
Talouden viileät tuulet ravistelevat pohtimaan, miten ja minne omat rahat kannattaisi säilöä. NMT kävi sijoittamisen asiantuntijan kanssa läpi varallisuuden hoitamisen vaihtoehtoja.

Omaa varallisuutta ja siihen liittyviä ratkaisuja on hyvä herätä pohtimaan ja päivittämään tasaisin väliajoin. Pankkitalletus on ollut perinteisesti iäkkäiden ensisijainen vaihtoehto varallisuuden hoitamiseen, mutta tällä hetkellä historiallisen matalalla lymyävät talletuskorot haastavat harkitsemaan muita ratkaisuja.

- Inflaation myötä hinnat nousevat koko ajan, talletusten korot ovat pieniä ja rahoista menee vielä verotkin. Reaalituotto on siis näin ollen jopa negatiivista ja varat hupenevat. Tässä taloudellisessa tilanteessa on pakko hakea tuottoa muista vaihtoehdoista, Pohjois-Savon Osuuspankin sijoitusjohtaja Kati Moilanen kertoo.

Oman riskinsietokyvyn
tunnistaminen on ehdottoman
tärkeää.

Pankin asiakasomistajilla on muun muassa mahdollisuus sijoittaa tuotto-osuuksilla, mikä on Moilasen mukaan ratkaisuna matalariskinen ja hyvätuottoinen. Jos varallisuutta on tavallista enemmän, henkilökohtaisiin varainhoitopalveluihin turvautuminen kannattaa.

- Vakuutussijoittamisen ratkaisut ovat muotoutuneet tietynlaiseksi trendiksi, ja vakuutussäästäminen on hyvä keino tehdä erilaisia ratkaisuja varojen suhteen. Sijoituspalvelu on erityisen hyvä senioreille, sillä sieltä saa itselle räätälöidyt palvelut ja valmiin sijoitussalkun, josta asiantuntija huolehtii. Hankalassa markkinatilanteessa tämä palvelu saa kiitosta, kun varat ovat näppärästi asiantuntijan hoidossa.

VARAINHOITOON LIITTYY myös kompastuskiviä. Moilasen mukaan on erityiseni tärkeää tunnistaa, millainen sijoittaja itse on.

- Oman riskinsietokyvyn tunnistaminen on ehdottoman tärkeää, jottei joudu menettämään yöuniaan varojensa tulevaisuutta miettiessä. On hyvä muistaa, että tässäkin markkinatilanteessa on olemassa monia turvallisia vaihtoehtoja. Rahoja ei missään tapauksessa kannata pitää tilillä, sillä varmaa on, että seuraavien lähivuosien ajan korot pysyvät matalina.

Iäkkäämpien henkilöiden taipumus säilyttää varoja käyttötilillä voi koitua melkoiseksi riskiksi. Varoille ei kerry lainkaan tuottoa, ja jos tunnusluvun näppäilee julkisilla paikoilla huolimattomasti, voivat rahat kadota voron mukaan.

- Tänä vuonna asiakkaat ovat heränneet matalan koron aikakauteen. Nyt kaikille on jo melko selkeää, ettei odottelemaan kannata jäädä, sillä korot eivät lähde nousuun vielä aikoihin. Omaan pankkiin kannattaa viimeistään nyt tulla juttelemaan varojen tilanteesta ja tulevaisuudesta, jos asiat ovat vielä auki, Moilanen muistuttaa.

Pankkien lisäksi varainhoitoa tarjoavat muun muassa vakuutusyhtiöt. Henki-Fennian myyntipäällikkö Petri Juutisen mukaan varainhoidossa lähdetään aina liikenteeseen tilanteen kartoituksella, jossa käydään läpi kokonaistilanne selvittämällä muun muassa mitä sijoituksia on tällä hetkellä, miten hyvin tuntee eri sijoitusmuotoja, miten paljon ollaan valmiita ottamaan riskejä ja millä aikajänteellä varojen on oltava nostettavissa.

Monet ovat huomanneet, että vakuutuksen kautta saa sellaisia veroetuja ja hyötyjä, joita ei välttämättä muiden sijoitustapojen kautta saa, esimerkiksi perinnön ja myyntivoiton verotuksessa. Fennian itäisen alueen aluejohtaja Marko Leppäsen mukaan sijoitusmielessä olevat eläkepäiviään viettävät asiakkaat ovat pääsääntöisesti halukkaita sijoittamaan varojaan riskittömästi ja vähällä vaivalla. Fennia tarjoaa yhteistyökumppaneiden rahastojen lisäksi myös vakuutukseen liitettäviä varainhoitosalkkuja, jotka helpottavat asiakkaan valinnan vaikeutta eri rahastojen välillä.

Tänä vuonna vakuutusyhtiö toi markkinoille erikoissijoitusrahaston asiakkaille, jotka haluavat hakea tuottoja kiinteistösijoittamisesta. Eteen voi tulla esimerkiksi tilanne, jossa vuokranantajana oleminen käy liian raskaaksi ja silloin asiakkaalle voidaan tarjota toimitilarahastoa. Asiakas tavallaan ulkoistaa vuokraustoimintansa tätä kautta, Juutinen selventää.

- Asiakkaalle konkretisoituu rahaston sisältö paremmin, kun sijoitukset kohdistuvat suoraan Suomessa sijaitseviin kokonaisiin kiinteistöihin hyvillä liikepaikoilla.

- Yleinen linja on se, että makuutamme rahoja turhaan lähes nollatuottoisilla pankkitileillä osin varmaan turvallisuushakuisestikin. Pitäisi muistaa, että nykyään säästäminen paremmalla korolla ja pienellä riskillä on ihan mahdollista, Leppänen sanoo.

Varainhoito ja rahojen sijoittaminen on suurimmalle osalle kohtuullisen vieras aihe.

- Sen vuoksi meillä on esimerkiksi eri riskiprofiileihin suunnattuja salkkuja profiilien mukaan. Pyrimme tekemään sijoittamisen helpoksi.

varainhoito
säästäminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva