Viinin juhlaa

kotona

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Carlson
Kuopio on viinin ja kesäisten juhlien kaupunki. Moni nauttii viininsä mieluusti myös kotona perheen tai ystävien kansssa. Nautinnon kruunaavat tarjoiluihin sopivat astiat ja tarvikkeet.
Aistien tasting
Katso
Kallista viinilasia itsestäsi poispäin. Arvioi valkeaa taustaa vasten viinin väriä, sävyä ja sen voimakkuutta.
Nuuhki
Pyörittele viiniä lasissa, jotta tuoksu tulee esiin. Työnnä nenäsi lasiin ja nuuhkaise. Tunnustele mielleyhtymiä, joita tuoksu tuo esiin.
Maista
Nappaa kevyt siemaus viiniä suuhusi. Vedä ilmaa viinin läpi ja annan viinin kiertää suussasi. Arvioi alkumakua, makua ennen nielaisua ja sen jälkeen.
Arvioi kokonaisuus
Millainen viini on kokonaisuutena? Pidätkö sinä siitä? Mitkä ovat viinin hyvät puolet?

Kuopio on viinin ja kesäisten juhlien kaupunki. Moni nauttii viininsä mieluusti myös kotona perheen tai ystävien kansssa. Nautinnon kruunaavat tarjoiluihin sopivat astiat ja tarvikkeet. 

- On väliä millaisesta lasista viininsä juo. Jokaiselle rypäleelle on kehitetty optimaalinen lasinsa, josta tuoksu ja maku tulevat parhaiten esille. Toki se on myös silmäniloa, kertoo Satu Lappalainen Carlsonin talous -ja lahjatavaraosastolta.

Viini on noussut suomalaisessa tarjoilukulttuurissa yhä korkeammalle sijalle ja sen ympärillä näkee myös hifistelyä. Lappalainen neuvoo unohtamaan turhan pönötyksen, mutta miettimään lasivalintoja rennosti nimenomaan omien mieltymysten mukaan. 

Jos suosikkirypäleesi on punaisissa viineissä vaikkapa Pinot Noir, mikset hankkisi juuri sille sopivaa lasia. Ihan itsesi vuoksi. 

Erittäin kattava valikoima laseja löytyy muunmuassa Riedeliltä, joka onkin hyvin edustettuna Carlsonin astiaosastolla. Asiantuntevat myyjät opastavat mielellään lasi- ja tarvikehankinnoissa. 

- Esimerkiksi aito ja alkuperäinen shampanjalasi on laakea. Siitä maku tulee parhaiten esiin. Sellainen löytyy Spiegelaumin mallistosta. 

KAIKILLE VIINILAADUILLE ei kuitenkaan kannata omaa lasia hankkia. Siinä loppuu pian kodin säilytystila, vaikka lasit toimivatkin myös kauniina sisustusesineinä lasikaapissa. 

- Kodin yleisviinilasin voi hommata suosikkirypäleen mukaan ja sen lisäksi sitten vaikkapa yksittäisiä pareja muille rypäleille tarkoitettuja laseja maistelua varten. 

Viinitastingit ovat entistä suositumpi ajanviete perheen ja ystävien kesken. Mukavan illan saa koottua ruuan ja muutaman hyvin valitun viinin ympärille. Tarjolle voidaan varata kuohuviini, valkoviini, punaviini ja jälkiruokaviini. 

- Vinkkejä tarjoiluihin saa vaikkapa viinikirjoista, joita tässä meidänkin osastolla on esillä. Niitä on mukava lukea myös porukalla kutsuvieraiden kesken. Esteettiseen kattauksen takaavat kauniit astiat ja tietenkin viinin tarjoiluun sopivat välineet, kuten kuohuviinicooleri ja punaviinikarahvi. 

Kevyemmin tastingin voi toteuttaa pienten naposteltavien kuten juustojen, keksien ja hedelmien kera. Viinien oikeaan tarjoilulämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Siinä auttaa viinilämpömittari. 

- Isot jääpalamuotit ja kunnollinen kuohuviinisaavi auttavat pitämään kuplajuomat oikeassa viileydessä kesäjuhlissa, vinkkaa Lappalainen. 

Carlson
Viinilasit
viini
Tasting
Kuopion tavaratalo sijaitsee aivan ydinkeskustassa, torin laidalla. Upeasta, vuonna 2012 uusitusta kiinteistöstä löytyvät naisten ja miesten vaatteet sekä jalkineet, Z.I.P., Lasten Maailma (lasten vaatteet, jalkineet, lelu ja lastentarvike) sekä kosmetiikkaosasto, jonka yhteydessä toimii monipuolisia kauneushoitoja tarjoava Carlsonin Day Beauty -...
Yhteystiedot: Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22
Kuopio
70110
207427040
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 9:00-20:00
La: 9:00-17:00
Su: Suljettu

Tutustu myös näihin yrityksiin

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva