Viilennystä

helteellä

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Tarja Anunti, Stiebel Eltron Oy
Maalämpöön yhdistetty järjestelmä on edullinen ja miellyttävä keino kodin viilennykseen kesällä.

Kesäisin monissa kodeissa tuskaillaan kuumuuden ja kosteuden kanssa. Helpotusta on tarjolla erilaisten viilennys- ja jäähdytysjärjestelmien muodossa. Moderni, mutta samaan aikaan luonnollinen ja edullinen tapa kodinviilennykseen on maalämpöjärjestelmän yhteyteen asennettava viilennysjärjestelmä.

- Jos sinulla on jo maalämpöjärjestelmä, olet vaihtamassa kotisi lämmitysjärjestelmän öljylämmityksestä maalämpöön tai rakennat uutta kotia, on maalämpöön perustuva viilennysjärjestelmä yksi ratkaisu. Käytät siinä periaatteessa ilmaiseksi hyväksesi neljäasteisen kallion lämpöä kotisi viilennykseen, kertoo Olli Andersson Stiebel Eltron Oy:sta, joka on maalämpöjärjestelmiä ja niiden lisälaitteina viilennysjärjestelmiä maahantuova yritys.

Ratkaisuja ilmanviilennykseen maalämmön kautta on kolmenlaisia: ilmanvaihdon, lattian tai erillisen konvektorin tai kasetin kautta tapahtuva viilennys.

- Maalämpöjärjestelmään asennetun viilennysjärjestelmän tekniikka toimii ja tehdastakuu on olemassa. Järjestelmässä on erillinen levylämmönsiirrin, jonka ansiosta siinä ei kierrä paloturvallisuuden kannalta ongelmallinen keruupiirin alkoholiliuos, kertoo järjestelmiä asentava kumppani Harri Räbinä.

EDISTYKSELLISET MAALÄMPÖ- JA VIILENNYSJÄRJESTELMÄT ovat asiakkaan kannalta helppokäyttöisiä. Laitteeseen ilmoitetaan
toivelämpötila. Kun lämpötila on tuota arvoa matalampi, laitteisto lämmittää kotia, ja kun lämpötila ylittää toivotun, alkaa viilennys automaattisesti.

- Automatiikka hoitaa lämmityksen ja viilennyksen. Jos lämpötila nousee erittäin korkealle hellelukemiin, ei viilennys välttämättä pysy täysin toivelämpötilassa, mutta se laskee huonelämpöä parilla asteella ja ennen kaikkea poistaa huoneilmasta kosteutta, mikä lisää asumismukavuutta, Andersson tähdentää.

Räbinä kertoo, että laitteiden käyttöön annetaan neuvoja asennusvaiheessa. Mahdollisissa jälkeenpäin tulevissa ongelmatilanteissa auttavat sekä asentaja että maahantuoja. Neuvontaa annetaan puhelimitse tai tarvittaessa käymällä paikan päällä.

- Laitteilla on tehdastakuu. Seitsemän vuoden takuu koskeen laitteen sydäntä eli kompressoria. Myös muilla osilla on kolmen vuoden takuu, Andersson kertoo.

Uusiin passiivi- ja matalaenergiataloihin asennetaan lähes poikkeuksetta ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät. Isot ikkunapinta-alat ja hyvä eristyskyky vaativat viilennysjärjestelmän. Perinteisempi ilmajäähdytys, kuten ilmalämpöpumppu, on usein äänekäs ja energiasyöppö ratkaisu. Porakaivosta saatava viilennys hoituu maalämmön sivutuotteena.

- Viilennyslaite maalämpöjärjestelmän yhteyteen tuo noin 1500 euron kustannuksen, ja investointi maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Tällainen viilennysjärjestelmä ei kuluta sähköä juuri lainkaan, ja samalla varastoidaan lämmintä energiaa porakaivoon. Se tuo kustannussäästöjä, kun lämmityskausi taas syksyllä käynnistyy, korostaa Andersson.

VANHAN KODIN arvo nousee, kun siihen asennetaan uudet maalämpö- ja viilennysjärjestelmät. Kuopiolainen Ilpo Nylund hankki kotiinsa lattialämmityksen kautta toimivan viilennysjärjestelmän pari vuotta sitten. Lattialämmityksen yhteyteen viilennysjärjestelmä voidaan asentaa silloin, kun kodissa on parketti- tai puulattia. Klinkkerilattiassa taas materiaali kylmenee pinnaltaan niin, että se voi tuntua ikävältä jalkojen alla.

- Öljyn hinnan nousu oli syynä maalämpöön siirtymiseen. Viilennys tuli siinä samalla. Järjestelmä on helppokäyttöinen, äänetön ja vedoton. Kotimme on aurinkoisella rinteellä, ja muutaman asteen viilennyksestä on ollut kesäisin suuri etu. Nykytekniikasta en juuri ymmärrä, mutta automatiikkahan sen hoitaa, naurahtaa Nylund.

maalämpö

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva