Väriä kevään sisustukseen

Teksti NMT/Emma Heinonen, Kuvat Pixabay, Tikkurila
Keväällä koti sisustetaan väreihin. Minimalismi sekä musta ja valkoinen saavat nyt väistyä värien tieltä.

Tikkurilan värisuunnittelija Kirsi Sepponen kertoo etenkin utuisen beigen olevan kevään hittiväri. Tikkurila julkisti tammikuussa vuoden 2017 värin, joka on Angora H466. Väriä voisi kuvailla pehmeäksi nudeksi. Muut kevään värit ovat murrettuja, romanttisia ja pastillisia sävyjä. Myös rustiikkiset ja rouheiset sävyt tulevat nyt hentojen sävyjen rinnalle. 

Pohjois-Savon opiston sisustussuunnittelun opettaja Anni Savolainen kertoo luonnollisten materiaalien olevan trendikkäitä keväällä. Puu, nahka, mokka, marmori sekä kivipinnat tulevat jälleen. Metalleissa kulta ja hopea väistyvät nyt messingin ja kuparin tieltä.

-Seiniä tai kalusteita ei maalata vain mustaksi tai vaaleaksi vaan annetaan materiaalien näkyä. Nyt käytetään paljon oikeita materiaaleja kuten puuta, Savolainen avaa.

Hänen mukaansa nyt kotiin laitetaan myös paljon huonekasveja ja niitä asetellaan perinteisesti esimerkiksi seinäamppeleihin. Tietynlainen nostalgisuus nostaa myös päätään sisustustrendeissä. Esimerkiksi vanhat huonekalut tai muotokieli sekä edellisiltä vuosikymmeniltä napattu kuviointi houkuttaa. 

-Kun katsomme opiskelijoiden kanssa uusia trendejä, huomaamme usein yhtymäkohtia omaan elämään. Esimerkiksi jonkun mummolla on saattanut olla trendikäs rottinkipeili tai jokin muu kaluste tai väri, joka koetaan nyt retrona ja muodikkaana, Savolainen kertoo.

Hänen mukaansa tämän hetken luonnonläheisyys ja nostalgisuus saattaa olla helpommin lähestyttävä sisustustrendi, kuin aiempien vuosien minimalistinen mustavalkoisuus. 

KIRSI SEPPOSEN työ värisuunnittelijana on auttaa ihmisiä löytämään oikea värisävy ja visioida, miltä tila näyttää kokonaisuutena. Hänen mukaansa värien valinta koetaan yleisesti hankalaksi.

-Ihmisten on vaikeaa ajatella, miten väri käyttäytyy tilassa sekä miten valot ja ilmansuunnat vaikuttavat siihen, hän avaa.

Savolaisen mukaan suomalaiset eivät usein uskalla käyttää värejä tai tummempia sävyjä, sillä he pelkäävät, että ne tekevät tilasta pienen tuntuisen. Hänen mielestään kuitenkin tummilla sävyillä ja kontrasteja käyttämällä tilasta saadaan tunnelmallinen ja persoonallinen. 

Tärkeintä on pohtia, minkälaisen tunnelman tilaan haluaa sekä minkälaisia tunteita värit herättävät. Sepposen mukaan värit ovat psykologinen asia.

-Jos uutuuttaan värit tuntuvat vieraalta tai sävy ei ole aivan se oikea, niin se tuntuu aina väärältä. Toisaalta väritys saattaa onnistua kerralla, vaikka se olisikin hieman rohkeampi, hän pohtii. 

PERSOONALLINEN SISUSTUS voidaan luoda esimerkiksi jonkin taideteoksen, tekstiilin tai huonekalun pohjalta. Tutusta tuotteesta valitaan jokin värisävy tai materiaali, jonka ympärille huoneen muu sisustus ja värit suunnitellaan.

Savolaisen mukaan sisustuksessa on hyvä olla jokin punainen lanka, joka säilyy kaikissa huoneissa. Se voi olla esimerkiksi muotokieli, värimaailma tai pinta. Savolaisen mukaan persoonallisen sisustuksen keskellä tulisi olla rauhoittaviakin kohtia. Esimerkiksi seinäpinnoissa voi olla yhtenäinen linja tai lattiat voivat olla saman sävyiset.

Sepponen kannattaa sitä, että jokainen huone on asujansa näköinen. Hänen mukaansa jokaisen asujan huone voi olla eri värinen ja silti kokonaisuus voi olla yhteneväinen. Savolaisen mukaan nyt etenkin lastenhuoneet ovat värikkäitä ja lasten kanssa yhdessä suunniteltuja.

-Lapsen kanssa voidaan keksiä esimerkiksi jokin teema huoneelle, kuten sirkus, ja valita värit teeman mukaan, hän avaa. 

Sepponen rohkaisee myös maalien ja tapettien persoonalliseen käyttöön. Tapetista voidaan muotoilla esimerkiksi vain sängynpääty seinään ja pylväs tai tolppa voidaan maalata kirkkaasti erottuvalla maalilla. Trendikkäitä ovat nyt myös erilaiset efektituotteet, kuten Tikkurilan hopeat ja kultaiset helmiäismaalit, kuultolakat sekä pinnoitteet.

SISUSTUSTA SUUNNITELLESSA kannattaa huomioida myös käytännöllisyys. Savolaisen mukaan kodin eri tiloja suunniteltaessa tulee huomioida niiden käyttö ja kulutus. Keittiössä pintamateriaalin tulee kestää pyyhkimistä ja hankaamista, kun taas makuuhuoneessa kulutus ei ole niin suurta. Hänen mukaansa makuuhuoneeseen valitaan usein rauhallisempia sävyjä, kun taas keittiössä voi olla paljon värejä.

koti
sisustus
värit
maalit
sisustussuunnittelu
Kevät

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva