Vappu Pimiä – mökillä rauhoitutaan

Vappu Pimiä
– mökillä
rauhoitutaan

Teksti Digimag/Emma Heinonen Kuvat Risto Wuolle, Endemolshine
Ahkerasti Kuopiossakin vieraileva Vappu Pimiä on Vuoden mökkiläinen 2018. Tittelin antoivat Suomen Vapaa-ajan asukkaiden liitto sekä Messukeskus. Pimiän ja hänen aviomiehensä Teemu Huuhtasen mökki sijaitsee Salossa.

"Olemme molemmat työssä, joka on hektistä ja jossa liikutaan paljon. Mökillä rauhoittuminen ja luonnon hiljaisuus ovatkin tärkeitä asioita. Väitän, että avioliitto olisi paljon huonommassa jamassa ilman mökkiä, pohtii Vappu Pimiä.

Pimiän ja Huuhtasen mökillä rentoudutaan nukkumalla, tekemällä puutarhatöitä, saunomalla, uimalla, leipomalla ja laittamalla ruokaa. Pimiän mukaan mökillä eletään tavallista elämää, mutta rauhallisemmalla tempolla.

TYÖKIIREET EIVÄT kuulu Pimiän ja Teemu Huuhtasen mökille, ja sääntönä on, että vain puhelimella ja iPadilla lähetettyihin, lyhyisiin maileihin saa vastata. Teemu Huuhtanen on peliyritys ja pörssiyhtiö Next Gamesin toimitusjohtaja. Pimiä on juontajana ensi syksyn Maajussille morsian -ohjelmassa, juontaa Radio Novalla Vapun Valtakunta -ohjelmaa, toimii Ruokaboksi Oy:n osakkaana, kirjoittaa ruokablogia ja tekee muun muassa yhteistyötä Muurlan kanssa. Menestynyt aviopari pyrkii työmäärän minimoimiseen mökillä, vaikka siltä ei aina pystytä välttymään.

– Viime keväänä, kun Teemun yritys listautui pörssiin, hän teki paljon duunia. En oikein voinut sanoa silloin, että hei kuule laitapa kone pois, Pimiä naurahtaa.
Pimiä ja Huuhtanen ostivat järvenrantamökkinsä vuonna 2012 Salosta. Mökin tärkeimpinä kriteereinä olivat korkeintaan puolentoista tunnin ajomatka Helsingistä, mahdollisuus ympärivuotiseen käyttöön sekä sijainti veden äärellä. 

– Piirsimme Helsingistä harpilla käyrän, katsoimme mihin se yltää ja sitä kautta päädyimme Saloon, Pimiä kertoo.

Kuopio on Suomen suurin mökkikunta

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 Kuopiossa oli eniten mökkejä Suomessa. Sekä Kuopiossa että Mikkelissä oli yli 10 000 mökkiä. Kolmanneksi eniten mökkejä oli Paraisilla, jossa mökkejä oli yli 8 000.

Suurimpien mökkikuntien järjestys muuttui kuntaliitosten myötä. Juankoski yhdistyi Kuopioon, ja sen seurauksena Kuopio nousi listan kärkeen. Koko maassa kesämökkejä oli vuoden 2016 lopussa 502 900.

Vappu Pimiän mies Teemu Huuhtanen on kotoisin Kuopion Nilsiästä, ja Kuopio onkin tuttu paikka pariskunnalle. Vapaa-ajan asunnon hankkimista he eivät kuitenkaan ole harkinneet Kuopiosta, sillä pitkä ajomatka ei olisi käytännöllinen viikoittain mökkeileville. Kuopiossa pariskunta kuitenkin vierailee säännöllisesti.

 

​PIMIÄN PERHEELLE ruokaan panostaminen on tärkeä osa mökkielämää. Perhe viettää mökillä lähes kaikki viikonloput sekä lomat. Mökillä marjastetaan, sienestetään, leivotaan ja tehdään paljon ruokaa. Muutama vuosi sitten tehty keittiön laajennusremontti olikin tärkeä ruokaa rakastavalle kokkaajalle. Pariskunnan mökki oli mukana Huvila & huussi -ohjelmassa vuonna 2013. Ohjelmassa mökki sai uuden ilmeen ja uutena lisänä rakennettiin muun muassa kesäkeittiö, leikkipaikka lapsille sekä terassi.

Pimiä suosii Salon lähitilojen tuotteita. Erityisesti erilaiset yrtit kiinnostavat, ja joka kesä Pimiän yrttipenkki saakin uuden tulokkaan. Varsinkin lauantaisin panostetaan ruokailuun, toisinaan jopa kolmen ruokalajin illallisilla. Lauantaisin Pimiä valmistaa esimerkiksi lähitilojen karitsaa tai naapurin kaatamaa peuraa. Pimiällä on kaksi tytärtä, joiden kanssa hän usein leipoo muffineja, kakkuja tai pullia. Sämpylät valmistuvat itse tehtyyn vehnähapanjuureen. 

– Arki on melko kiireistä, ja se pyörii lasten ehdoilla. On ihanaa saada rentoutua luonnon parissa ja on valtava elämys näyttää lapsille, mistä ruoka oikeasti tulee ja samalla opettaa metsässä liikkumista marjastuksen ja sienestyksen parissa. Tapaamme mökillä paljon myös ystäviä, Pimiä kertoo STT:lle.

ENSI KESÄNÄ mökki saattaa saada uusia vieraita.

– Vanhempi tytär on mankunut lampaita, ja olemme miettineet, jos sellaisia otettaisiin pariksi viikoksi, Pimiä suunnittelee.

Pimiä suosittelee mökin hankkimista kaikille niille, jotka haluavat ladata akkujaan pienen puuhastelun parissa. Luonnon helmassa elämän laatu paranee ja hyvinvointi lisääntyy, hän kertoo STT:lle. 

Vappu Pimiä
vuoden
mökkiläinen
oma
Mökki
kunniakirja
2018

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva