Pieni valaisuopas

TEKSTI NMT/mirka happonen KUVAT pixabay
Lamppujen pakkausmerkinnöistä löytyy melkoinen määrä tietoa kuluttajalle. Niissä ilmoitetaan muun muassa valon määrä eli lumen-arvo, sytytyskertojen määrä, kantatyyppi sekä syttymisnopeus. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon lamppua valitessaan?

1 Valon määrä eli lumen-arvo (lm)
Lampun kirkkaus eli valoteho ilmoitetaan nykyisin lumeneina. Wattien perusteella kirkkautta hahmottaneelle ohjeeksi 40 watin hehkulamppua vastaa 430 lumenia, 60 wattia 710 lumenia ja 75 wattia 960 lumenia.

2 Energiatehokkuus (A–G)
Valaistus syö keskimäärin 8% kotitalouksien käyttämästä laitesähköstä. Energiatehokkuutta voi parantaa paitsi päivänvaloa hyödyntämällä ja turhaa valaistusta sammuttamalla, myös energiaa säästävillä lampuilla. Energiatehokkuus ilmoitetaan aakkosina A-G:hen. A++:n ollen tehokkain ja G on eniten kuluttavin.

3 Käyttöikä
Käyttöikä ilmaistaan käyttötunteina. On syytä muistaa, että käyttöikä ilmoitetaan keskiarvona, ei lupauksena lampun kestosta. Noin joka toinen lamppu kestää ilmoitettua pidempään, joka toinen vähemmän. 
Energiansäästölamppu kuluttaa noin kuudenneksen siitä mitä hehkulamppu ja sen käyttöikä on 6-15-kertainen hehkulamppuun nähden.  LED-valot ovat vielä energiansäästölamppuakin pihimpiä ja niiden käyttöikä on huikeat 50 000 – 100 000 tuntia.

4 Värisävy eli kelvin (K)
Valon sävy ilmoitetaan kelvineinä mustan kappaleen lämpösäteilyn mukaan. Lämmin tunnelmavalo pyörii 2000 kelvinin paikkeilla ja päivänvalolamppu 5000-6000 kelvinissä. Pakkauksissa kelvin-arvoa kuvataan usein väripalkilla, joten lukujen muistaminen ei aina ole välttämätöntä.

5 Syttymisnopeus
Syttymisnopeudella ilmaistaan aikaa, jolloin 60% täydestä valaisutehosta on saavutettu. Energiasäästölamput syttyvät hitaammin kuin esimerkiksi led-lamput, jotka saavuttavat täyden valotehon heti.

6 Himmennettävyys
Pakkaus havainnollistaa sopiiko kyseinen lamppu himmennettäväksi. Vääränlainen lamppu voi rikkoa himmentimen. Himmentäviä energiansäästö- ja led-lamppuja on toistaiseksi saatavilla vähän.

7 Sytytyskertojen määrä
Sytytyskertojen määrä voi vaihdella 40 000 kerrasta yli miljoonaan kertaan. Tällä luvulla on merkitystä, jos lamppua kytketään usein päälle ja pois. 

8 Teho
Sähkönkulutus ilmoitetaan watteina (W) Mutta huomioitavaa on, että wattimäärä ei nykyään kerro valon määrästä, vaan ainoastaan lampun kuluttamasta sähkötehosta.

9 Kantatyyppi
Vanhan hehkulampun muotoiseen E-kierrekantaan löytyy energiansäästö-, halogeeni- ja led-lamppuja. E-kierrekantalampuissa numero kertoo kannanleveyden millimetreissä. Nastakantaisista käytetään kirjainta G ja GU. Numero kertoo nastojen etäisyyden millimetreissä.
 Kantatyyppejä ovat esimerkiksi E27, E14, GU10, pistokanta ja loisteputkikanta

10 Kuinka lamppu hävitetään
Kierrätys on tärkeää, koska käytöstä poistetuista lampuista saadaan talteen arvokkaita materiaaleja uudelleen käytettäväksi. Käytetyt energiasäästölamput, led-lamput ja loisteputkilamput täytyy toimittaa asianmukaisiin kierrätyspisteisiin. Vain halogeenilamput, hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.

valaistus
lamppu
pakkausmerkinnät
opas
ohje
valo

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva