Vaatekaapit

järjestykseen

Teksti ja kuvat: Sari Jalkanen
Entistä useammalla on halu ja mahdollisuus tilata palvelua, joista ei muutama vuosikymmen sitten oltu kuultukaan. Järjestämisen ammattilaiset auttavat asiakasta luopumaan turhasta tavarasta ja järjestämään jäljelle jääneet tärkeät esineet.

Professional organizing toiminta syntyi Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja nykyisin sitä on ympäri maailman.

- Toiminnalle oli selvä tilaus ja tarve Kuopiossa. Yhä useampi tarvitsee apua suuren tavaramäärän kanssa. Järjestäjä luo palvelua tarvitsevalle systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa, kiteyttää 25-vuoden vaatealan kokemuksella Kirsi Kämäräinen Henkarin Harmoniasta.

Pukeutumisalan ammattilaiselle ylipursuava vaatekaappi on tuttu juttu sekä se, ettei päälle meinaa löytyä mitään aamuisin.

- Nykyisin, kun kaikkea on helposti saatavilla, vaatekaapin harmonia järkkyy helposti. Pintamuotihairahdus lisää nopeasti vaatteiden määrää ja pahimmillaan kaapissa olevissa uusissa vaatteissa on vielä laput paikallaan, kertoo Kämäräinen

Asiantuntijan paras neuvo on hyvin yksinkertainen: tutustu ja mieti millaisia vaatteita omistat ja karsi niistä talteen oleellinen. Projekti aloitetaan selvittämällä tarpeita ja järjestämisen motivaatiota. Varsinainen prosessi aloitetaan inventaariolla ja lajittelulla kaikista vaatteista tuoteryhmä kerrallaan. Tämä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista. 

Perusjaon voi tehdä käyttötarkoituksen mukaan: urheilu-, käyttö-, juhla-, ja kesävaatteet. Turhat erotellaan tärkeistä ja samankaltaiset vaatekappaleet lajitellaan yhteen kaappiin sopivalla tavalla. Ylimääräiset tavarat pakataan heti kierrätykseen asiakkaan toiveen mukaan heti, jotta ne eivät vahingossa joudu takaisin kaappiin. 

Yleensä haastavin vaihe on jätettävien vaatteiden valinta. Asiaa helpottaa vaaterekki, jolle vaatteet nostetaan tuoteryhmä kerrallaan. Rekillä vaatteet on helppo tarkistaa. Paljon käytetyt ja kulahtaneet heitetään ensin pois. Seuraavaksi poimitaan pois vääränkokoisen ja epämukavat vaatteet. Ammattilainen karsii, myös nopeasti väärän väriset tai tyyliset vaatteet.

- Usein hämmästytään kuinka paljon toimivia ja uusia kokonaisuuksia kaapista löytyy, vaikka määrä on voinut pienentyä 2/3 osaa. Päätökset syntyvät kohtalaisen nopeasti, kun esitetään oikeita kysymyksiä ja kyseenalaistetaan.

Päätöksen tekee kuitenkin aina asiakas, sillä muuten työ on turhaa. Lopuksi jäljellä oleville vaatteille luodaan säilytyspaikat, jotka ovat käytön kannalta loogiset ja toimivat. Harvoin käytettävät ja kausivaatteet on hyvä säilyttää muualla kuin koko ajan käytössä olevat vaatteet. Ilo on usein vallaton, kun huomaa vaatteiden hengittävän kaapissa ja sieltä löytyy helposti päälle pantavaa, jatkaa Kämäräinen. 

Vaatekaapin järjestelyyn käytetty aika vaihtelee. Siihen vaikuttavat muun muassa vaatevaraston määrä, asiakkaan tarpeet ja myös muutosvalmius sekä kyky tehdä tarvittavaa luopumisprosessia. 90 euroa maksavan parituntisen aikana ennättää tekemään ihmeitä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva