Vaatekaapista tuli sisustuselementti

Vaatekaapista tuli sisustuselementti

TEKSTI: ELINA PREPULA KUVAT: JONNA KAASALAINEN
Pienessä tilassa säilytystilaa voi löytyä oven yläpuolelta, sängyn alta tai kaapin päältä, Kuopion Ikean sisustus- ja kommunikaatiopäällikkö Jukka Hakala opastaa.

Tarve ensin - sitten tyyli. Ennen hankintaa kannattaa laskea kuinka suurelle tavaramäärälle säilytystilaa pitäisi olla. Näin ohjeistaa vaatesäilytykseen liittyvien hankintojen tekemiseen Kuopion Ikean sisustus- ja kommunikaatiopäällikkö Jukka Hakala.
- On hyvä miettiä myös, minkälaisia ratkaisuja haluaa vaatekaapin sisäpuolelle. Koteja, tavaramääriä ja makuja on erilaisia, ja modulaaristen säilytysratkaisujen rakenteita muuntelemalla voi saada samaan vaatekaappiin erilaisia sisustoja.

JOS KAIKKI vaatteet ovat samassa kaapissa, syntyy todennäköisesti sotku. Syksy onkin otollista aikaa siirtää kesävaatteita varastoon ja ottaa talvivaatteita käyttöön. Hakalan mukaan vaatevarasto kannattaa sijoittaa paikkaan, jolla ei ole muuta käyttöä. Samalla raivataan tilaa vaatteiden arkikäytölle.
- Seiniltään samanlainen vaatekaappi voi muuntua esimerkiksi avoimeksi arkivaatekaapiksi tai säilytyslaatikoiden avulla suljetuksi varastoksi sesonkivaatteille. Sulkeutuvilla säilytyslaatikoilla on myös helppoa siirtää vaatteita paikasta toiseen.
- Pienissä tiloissa säilytystila voi löytyä ovien yläpuolelta, sängyn alta tai kaapin päältä. Olennaista on se, että hukkatila hyödynnetään, ja varastoitavat vaatteet organisoidaan säilytystilaan siististi.

VAATEKAAPIN SISÄPUOLELLE Jukka Hakala suosittelee henkareita ja esiin vedettäviä laatikoita hyllyjen sijaan.
- Pinosta on vaikeampi ottaa vaatteita. Henkareissa vaatteet voi säilyttää siististi. Hyllyn kokonaissyvyyttä on hankala saada käyttöön. Laatikot ovat tässä suhteessa parempia. 
- Hyllykin voi joskus olla paras ratkaisu. Hyllyllä tai laatikossa olevat vaatteet kannattaa kuitenkin lokeroida omiin vaateryhmiinsä tilaa jakavien kankaisten laatikoiden avulla, hän lisää.

MODULAARISEN VAATEKAAPIN sisältä löytyy kiskoilla esiin vedettäviä osia, hyllyjen ja laatikoiden lisäksi esimerkiksi syvyyssuunnassa liikkuva teline kravateille ja huiveille, rivi housuhenkareita, muovinen säilytyslaatikko, vaatekori, kenkäkori, rivi lestillisiä telineitä kengille sekä kokonainen lipasto. Kaapissa voi olla myös valmis sisävalo. Asustetelineen lisäksi myös henkarirekit voi kapeammassa kaapissa kääntää syvyyssuuntaan.
- Muovisessa laatikossa voidaan säilyttää vaikkapa kesävaatteita. Vaatekori taas on hengittävä ratkaisu esimerkiksi villavaatteille. Lestitelineen alle voi kuraisena aikana laittaa maton, jolloin kaappi pysyvät puhtaampana, Hakala valottaa eri moduulien ominaisuuksia.
- Jos taas haluaa keventää huonetta tai tarvitsee laskutilaa, myös erillinen lipasto voi olla toimiva vaatteiden säilytyksessä.
Eteiset ovat usein ahtaita etenkin vanhemmissa taloissa. Tilan rajallisuus on hyvä huomioida ulkovaatteiden säilytyksessä.
- Eteisessä voi toimia avoin modulaarinen sarja, johon voi yhdistää esimerkiksi vaatetangon henkareineen, kenkähyllyn ja vaatekoreja. Myös liukuovikaapissa on etuna se, ettei kaapin edustalla tarvita tilaa kaapinovien avaamiseen. Peiliovet toimivat hyvin erityisesti pienissä tiloissa, Jukka Hakala toteaa.

SUUREMPIEN HANKINTOJEN jälkeen pienten säilytystavaroiden valinnalla voi vaikuttaa vaatesäilytyksen toimivuuteen. Pienemmillä tarvikkeilla voi saada helpotusta myös valmiisiin, hankaliinkin kaappeihin esimerkiksi vuokra-asunnossa.
- Sopivilla henkareilla, vaatepusseilla, säilytyslaatikoilla, koukuilla ja vaatehuoltoon liittyvillä ratkaisuilla voi helpottaa arkea. Säilytyslaatikoilla voi organisoida valmiin kaapin sisällön parempaan järjestykseen. Asunnosta muuttaessa vaatteet voi ottaa helposti mukaan säilytyslaatikoissa, Hakala opastaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva