Uudenlaista kaupunkiasumista

Suunnitelmissa
uudenlaista
kaupunkiasumista

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Heidi Lappalainen
Viihtyisä asuminen, upea luonto ja monipuoliset vapaa-ajanviettomahdollisuudet tekevät Savilahdesta kiinnostavan asumisen ja elämisen kohteen. Samalta rannalta löytyy myös merkittävä innovaatio-, opiskelu- ja työpaikkakeskittymä.

Savilahti on yksi Suomen kokonaisvaltaisimmista ja merkittävimmistä kaupunkikehityskohteista. Projektin sisällä käy jatkuva kuhina, ja se etenee harppauksittain. Kuopiolaisille projekti konkretisoituu viimeistään siinä vaiheessa, kun nostokurkien silhuetit alkavat näkyä.

Alueen asuntotuotanto painottuu kerrostaloihin. Lisäksi mietinnässä on urbaanien pientalojen rakentaminen. 

– Millaista kuopiolaisten tulevaisuuden asuminen voisi olla? Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jokin uudenlainen kerrostalokonsepti tai kaupunkimainen pientalo kuten townhouse, pohtii projektijohtaja Antti Niskanen.

Viime marraskuussa järjestetyssä Asumisen uudet muodot -seminaarissa ja työpajassa ideoitiin uutta asumista Savilahteen. Tapahtumassa nousivat vahvasti esiin muun muassa yhteisöllisyys, ympärivuotisuus, monipuolisuus, muuntojoustavuus ja energiansäästö.

Puijonlaakson etelärinteen asunnot ovat parhaillaan rakenteilla. Opiskelijat puolestaan pääsevät muuttamaan Yliopistonrantaan arviolta vuoden 2020 tuntumassa. Tämän jälkeen siirrytään Varikon alueelle rakentamaan asuintaloja sekä tapahtuma- ja liikuntakeskusta, joiden arvioitu valmistumisaika on vuonna 2022. Varikon alueen jälkeen edetään Marikonrantaan ja Savisaareen. 

– Projektin alkaessa alueella asui alle 30 ihmistä, nyt rakentuu etelärinne ja vuoteen 2030 mennessä alueen asukasmäärä on jo 7 000–8 000. Eloisuutta alueelle luovat myös tulevaisuuden 15 000 opiskelijaa, Niskanen hahmottelee.

SAVILAHTI ON kiinnostava asumisen paikka. Siellä kohtaavat ainutlaatuinen osaamiskeskittymä, upea järviluonto ja sen tarjoamat virkistysmahdollisuudet sekä monipuoliset vapaa-ajan aktiviteetit. Kaiken lisäksi mittava projektialue on vain parin kilometrin päässä kaupunkikeskustasta. Niskasen mukaan tällaisessa paikassa esimerkiksi asuntojen arvo tulee säilymään hyvin.

– Rantoja ja vesistöjä sekä viheralueita aktivoidaan, jotta ne olisivat mahdollisimman hyvin asukkaiden käytössä. Virkistysmahdollisuuksien lisäksi rantoja voidaan hyödyntää kelluvien rakenteiden luomisessa, visioi Niskanen.

KOKONAISUUDESSAAN SAVILAHDEN alueelle on tulossa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, palveluita, hyvinvointia sekä elämänlaatua. Hankkeen arvioidut kokonaisinvestoinnit ovat jopa kaksi miljardia euroa. Niillä luodaan mittavasti uusia asuntoja, työpaikkoja ja infrastruktuuria. Visiona on, että vuonna 2030 rakenteilla ovat alueen viimeiset kohteet. Silloin alueella on noin 5 000–7 000 työpaikkaa, 7 000–8 000 asukasta ja 6 000–7 000 opiskelijaa nykyistä enemmän. Yhteensä toimijoita on noin 35 000.

– Savilahti-projektin kautta on käynnissä myös monia kehityshankkeita, joilla pyritään muun muassa viisaampaan energiankäyttöön. Käynnissä on esimerkiksi Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke, kevyttä ja joukkoliikennettä edistävä viisaan liikkumisen hanke sekä kaukojäähdytys-hanke, jossa kylmää järvivettä hyödynnetään Puijon sairaalan ja muiden alueen toimijoiden jäähdyttämiseen, Niskanen tiivistää.

Karttaan on havainnollistettu Savilahti-hankkeen eteneminen sekä Kuopion Energian tulevien kaukojäähdytysputkien sijainnit.

Savilahti-projekti
Antti Niskanen
puh. 044 718 5120
antti.niskanen@kuopio.fi
www.savilahti.com

koti
asuminen
Savilahti
kaupunkiasuminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva