Unelmana
omakotitalo

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Pixabay, Unsplash
Omakotitalorakentamisen suosio on kasvanut viime vuodesta – mutta millaisia trendejä rakentamisessa suositaan?

Oma talo ja piha ovat perisuomalainen unelma. Kuopio on laajentunut kuluneiden vuosien saatossa kovalla vauhdilla – halukkaille löytyy vapaita tontteja ja trendikkäitä unelmakoteja rakennetaan hyvää tahtia. Jokainen omakotitalo on kuitenkin aikansa luomus, jossa näkyvät silloiset trendit. Nykyisin trendit liikkuvat käytännöllisyyden ja säästäväisyyden välillä. Jotkin asiat eivät kuitenkaan muutu. Valtaosa nykyisin Kuopiossa rakennettavista omakotitaloista onkin puutaloja ja hirsitalot ovat nousseet aikojen saatossa entistä suositummiksi. Suurista taloista ei kuitenkaan unelmoida, sillä omakotitalojen keskikoko on pienentynyt.

– Nykyään rakennetaan yhä pienempiä omakotitaloja. Kerrostaloasumisessa näkyvä keskikoon pieneneminen näkyy myös omakotitalojen parissa voimakkaasti. Syitä on monia, ja suurinpana syynä tähän ovat kustannukset. "Avaimet käteen" -talopakettien suosio on lisääntynyt, samalla kun hartiapankkirakentaminen on puolestaan laskenut merkittävästi. Trendeistä puhuttaessa puutalorakentamista suositaan aavistuksen enemmän muun muassa kustannussyistä, kommentoi Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

– Puutalot ovat suosittuja. Suosituin omakotitalon koko on yli 100 neliömetriä, mutta alle 160 neliötä. Yli 200 neliön talojakin rakennetaan vielä aika paljon, noin 20 prosenttia omakotitalokannasta, kertoo Kuopion kaupungin alueellisen rakennusvalvonnan tarkastusarkkitehti Kari Jäkkö.

Anttosen mukaan omakotitalojen rakentaminen on tällä hetkellä melko tasaista, rakennettavien omakotitalojen määrä vuoden takaisesta on laskenut vain kolme prosenttia. Rivitalojen määrä viime vuoteen nähden on puolestaan kasvanut 44 prosenttia, mikä kertoo, että monille omakotitaloista haaveileville rivitalot ovat kilpailukykyinen ratkaisu ja riittävän omakotitalomainen vaihtoehto. Anttonen myös uskoo tonttien sijainnilla olevan suuri merkitys edellä mainittuihin prosenttilukuihin.

Talojen omavaraisuus on ollut  jo pitkään kasvava trendi.

SUOMALAISTEN KASVANUT ympäristötietoisuus ja arvostus luontoa kohtaan näkyvät rakentamisessa ja ne otetaan huomioon jo suunnittelun alkumetreillä. Viimevuotisen Sitran uutisen mukaan Suomessa 68 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen. Luontoa säästävät ratkaisut tekevät säästöjä myös lompakossa. Lämmityksen osalta lämmönkarkailu pyritään minimoimaan lasituksilla, ja lämpöä eristävät kivi ja tiili eivät ole täysin unohdettuja rakennusmateriaaleja.

Huoneiden kokoja suhteutetaan asukkaiden tarpeiden mukaan. Talojen omavaraisuus on ollut jo pitkään kasvava trendi, mikä tarkoittaa erilaisten aurinkoenergiateknologioiden ja ilmalämpöpumppujen asentamista. Erilaisista teknologioista puhuttaessa digitalisaation tuomat teknologiat ja älyratkaisut tulevat näkymään yhä kasvavassa määrin tulevaisuuden omakotitaloissa.

– Ekologisuus ja energian säästäminen tuntuvat olevan tärkeitä ominaisuuksia rakennettaessa. Tupakeittiö ja avokeittiö ovat nyt suosittuja pohjaratkaisuissa, samoin terassien ja mahdollisten parvekkeiden lasitus, niin uudiskohteisiin kuin myös korjattaviinkin kohteisiin. Makuuhuoneet ovat edelleen pieniä, noin 10–12 neliötä, vaikka olohuone ja keittiö saatetaankin tehdä isoina, Jäkkö kertoo.

Muita trendejä jo viime vuodelta ovat olleet tummat talomaalit, erilaiset tyylitellyt ikkunavaihtoehdot sekä talojen yksinkertainen, suoraviivainen laatikkomainen muoto. Vastaavanlainen design on ollut suosittua jo pitkään suomalaisten kotien sisustuksessa, joka on siirtynyt sisältä ulos.

Kuopiossa rakennetaan runsaasti. Tonttitilaa on kuitenkin riittänyt sitä hakeville etenkin kaupunkiseudulta. Vuokratontit asettuvat kaupunkialueelle, kun taas ostotontteja myydään pääsääntöisesti maaseudulta. Tontin sijainnin merkitys tulevalle uudiskohteelle on tärkeässä asemassa – muun muassa asuinympäristö, yhteydet ja palvelujen saatavuus ovat tarkastelun kohteena tonttia valittaessa. Tämän syksyn tonttihaku käynnistyi 8. lokakuuta ja päättyy saman kuukauden 25. päivä. 

– Kuopiossa rakennetaan joka puolelle mistä tontti vain löytyy, mutta suurin osa luvista haetaan juuri kaavoitetuille ja vuokrattaville omakotitaloalueille. Viime vuonna lupia haettiin eniten Pirttiniemen ja Savolanniemen kaupunginosiin ja tänä vuonna on eniten lupahakemuksia tullut Kattilamäen ja Rautaniemen kaupunginosiin, Jääkkö toteaa. 

Lue myös: "Hyvä suunnittelu on taloprojektin perusta" >

omakotitalo
rakentaminen
ekologinen
omavaraisuus
avokeittiö
aurinkoenergia
Kari Jäkkö
Kimmo Anttonen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva