Ulkoporealtaat haastavat

kylpytynnyrit

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuva: Carlson
Kylpytynnyrit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana yleistyneet suomalaisten kotien ja kesämökkien pihoissa. Nyt sinne tekevät tuloaan ulkoporealtaat, jotka ovatkin kylpytynnyreitä huomattavasti helppohoitoisempia.

Ulkoporealtaan vesi säädetään noin 37-asteiseksi, ja vesi pysyy tasalämpöisenä kesät, talvet. Käytön jälkeen altaan päälle laitetaan lukittava kansi, ja allas on aina heti käyttövalmis, kertoo Carlson Volttikadun myymälänjohtaja Anssi Pelkonen.

Myytävään mallialtaaseen mahtuu kerrallaan kuusi ihmistä. Suomessa on vahva saunakulttuuri, ja Pelkosen mukaan ulkoporealtaat lisäävät oivallisesti saunomiseen liittyvää nautiskelua ja oleskelua.

- Olo on kuin olisi omassa koti-spassa. Ulkoporealtaan hoitaminen on vaivatonta. Vesi vaihdetaan käytön määrästä riippuen 2-3 kertaa vuodessa. Vesi virtaa jatkuvasti suodattimien läpi, ja kemikaalit puhdistavat veden epäpuhtauksista. Kemikaalit ovat varta vasten altaita varten suunniteltuja. Suodattimet vaihdetaan 2-3 kertaa vuodessa, ja kemikaaleja lisätään tarpeen mukaan.

Kylpytynnyri vs. ulkoporeallas

Kylpytynnyri:
+ Hankintahinnaltaan ulkoporeallasta halvempi
- Jatkuvaa veden vaihtamista ilman suodatinta
- Tunteja ja energiaa kuluu veden lämmitykseen
- Puhdistus ja käyttö työlästä
- Joissakin malleissa istuma-asento hankala
- Puisella tynnyrillä käyttöikä muutamia vuosia

Ulkoporeallas:
- Hankintahinta suhteellisen kallis
+ Vesi vaihdetaan vain 2-3 kertaa vuodessa
+ Aina lämmin ja puhdas vesi
+ Suodatusjärjestelmä huolehtii puhdistuksesta
+ Pitkäikäisyys
- Veden puhdistamiseen käytetään kemikaaleja

ALTAAN SÄÄTIMELLÄ saadaan määriteltyä veden lämpötila kohtalaisen tarkaksi ja käyttäjien toivomuksia vastaavaksi.

- Yleensä vesi pidetään 37-asteisena, kertoo ostaja Antti Hietanen Carlsonilta.

Hän uskoo, että ulkoporealtailla on kasvavat markkinat. Ruotsissa ulkoporealtaita myydään vuosittain 4 000, kun Suomessa vastaava luku on 600. Ennen ulkoporealtaan asentamista täytyy tehdä kunnolliset perustukset.

- Varsinkin Suomessa pitää huolehtia siitä, ettei routa pääse turmelemaan allasta ja että allas muutenkin kestää kovan talvemme olosuhteet. Eristeet ovat sekä rungossa että kuoressa. Tarkat ohjeet perustusten tekemiseen ostaja saa käyttöohjeista ja tietenkin altaan asiantuntevilta myyjiltä, kertoo Hietanen.

Pelkonen suosittelee sijoittamaan altaan lähelle saunaa. Lupia ei omakotitontille tai mökille rakennettavaan ulkoporealtaaseen tarvita.

Ulkoporealtaat ovat hankintahinnaltaan kylpytynnyreitä kalliimpia. Monet pelkäävät korkeita vesilaskuja. Hietanen kertoo, että altaaseen mahtuu reilu kuutio vettä, joka siis vaihdetaan 2-3 kertaa vuodessa.

- Ulkoporealtaiden käyttökustannukset kaikkine kuluineen ovat noin 500 euroa vuodessa, mikäli käyttökertoja on 2-3 viikossa.

kylpytynnyri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva