Turvallista asumista

Turvallista 
asumista

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Pexels
Kodin turvallisuus on hyvä kartoittaa tietyn väliajoin, erityisesti silloin kun perheeseen on tulossa lisäystä.

Mikäli taloudessa asuu lapsia tai siihen on tuloillaan perheenlisäystä, on hyvä luoda katsaus kodin lapsiturvallisuuteen. Lapset ovat ikiliikkujia, jotka kohtaavat helposti vaaratilanteita. Pääpiirteittäin on tärkeintä huomioida, ettei lapsi pääse putoamaan korkealta tai aiheuta itselleen vammoja. Yleisimmät syyt vakaviin vammoihin alle kouluikäisillä ovat putoamiset ja kaatumiset. Muita yleisiä syitä ovat esimerkiksi myrkytykset ja palohaavat.

Lapsen silmin koti näyttää erilaiselta, joten vaaratilanteita voi syntyä helpommin. Terävät esineet ja kulmat tulee suojata huolella, ja esimerkiksi pöydän kulmiin on helppo asentaa pyöristäviä pehmikkeitä. Nykyään markkinoilla on tarjolla monipuolisesti erilaisia suojia, turvalukkoja ja turvaportteja, jotka estävät esimerkiksi portailta tippumisen.

Kaikki myrkylliset aineet tulisi sijoittaa paikkaan, josta lapsi ei vahingossakaan niitä saa haltuunsa. Esimerkiksi puhdistus- ja pesuaineet on hyvä sijoittaa korkealle hyllylle siivouskaappiin. Erilaiset lääkkeet ja vitamiinit on hyvä sijoittaa lapsen ulottumattomiin. Myös jotkin huonekasvit voivat olla myrkyllisiä lattioita pitkin liikkuvalle vauvalle. Kasvien myrkyllisyyden voi tarkistaa esimerkiksi Myrkytystietokeskukselta.

KOKO PERHEEN turvallisuus kannattaa varmistaa pitämällä huolta myös kodin paloturvallisuudesta. Vastaamalla muun muassa näihin kysymyksiin kartoitat kotisi paloturvallisuuden: Onko kodissasi toimiva palovaroitin ja kuinka usein vaihdat sen paristot? Onko sinulla sammutuspeite ja kuinka säilytät sitä? Jätätkö kynttilöitä vartioimatta lyhyeksikin ajaksi? 

Tulipalo on yksi yleisimmistä kodin uhkista, ja noin kolmannessa kodissa palovaroitin on asennettu väärin tai sitä ei ole. Palohälyttimiä tulee olla jokaisessa kerroksessa vähintään yksi jokaista 60 neliötä kohti. Hälytin tulee löytyä myös jokaisesta makuuhuoneesta.

Vesivahingot ovat myös yleinen ongelma kodin turvallisuudessa. Tutkimuksen mukaan suomalaisissa kodeissa tapahtuu noin sata vesivahinkoa päivässä. Huolettomasti astian- tai pyykinpesukoneen päälle jättäminen työpäivän ajaksi nostaa vesivahingon riskiä huomattavasti, sillä jonkin mennessä pieleen ei paikalla ole ihmistä sulkemassa veden pääsyä asuntoon. Vältät vesivahingot myös huoltamalla vesikalusteita oikein ja huolehtimalla vuotosuojat pesukoneiden alle. Lisäksi panosta älykkäisiin ratkaisuihin. Älykkäällä vesivuotovahdilla saat nopeasti tiedon mahdollisista vuodoista jo ennen kuin vahinko on ehtinyt tapahtua.

turvallisuus
asuminen
vesivahinko
Tulipalo
myrkytys
lapsi
lapset
vauva
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva