Turvallisemmin remontoimaan

Turvallisemmin
remontoimaan

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Ihmeaine asbestia voi löytyä kaikenlaisista rakennuksista ja materiaaleista, joten myös omatoimiremontoijien kannattaa teetättää asbestikartoitus ennen hommiin alkamista.

Asbestipurkajat ovat kuin suoraan scifi-elokuvasta, sillä ennen purku- tai siivoushommiin ryhtymistä tulee suojautua kunnolla. Purkajilla on päällään kertakäyttöinen suojapuku, moottorimaski hengittämiseen sekä kengät ja hanskat, joista ei pääse yhtään ilmaa sisälle. Tarvittaessa saumoja teipataan vielä lisää. 

– Välillä saamme kummallisia katseita, kun kömmimme työmaalta ulos täysissä suojakamppeissa, nauraa Emmi Hakokivi KiPaJyKältä.

Hakokivi kävi asbestitöiden koulutuksen reilu vuosi sitten. Materiaali on vaaratonta siihen asti kun siihen osuu mekaanista rasitusta, joka aiheuttaa kuitujen irtoamisen. Hengitettynä asbesti on terveydelle vaarallista. Siksi asbestipurkutyö on luvanvaraista ja edellyttää erikoiskoulutusta. 

Työnjohtaja Matti-Pekka Kärppä kertoo, että välillä heidät kutsutaan hätiin, kun asbestikartoitus on tekemättä ja työt on silti aloitettu. Asbesti leviää helposti ilmanvaihtoa pitkin koko kiinteistöön, jolloin sen siivoaminen on huomattavasti työläämpää.

– Eräällä työmaalla kolme ihmistä puhdisti pelkkää olohuonetta kolme päivää ennen kuin se oli puhdas. Onneksi asbesti ei ollut ehtinyt levitä muihin huoneisiin, Kärppä kertoo.

Hakokivi täydentää, että siivoamisessa täytyy aina imuroida ja pyyhkiä jokainen tavara kynästä lähtien, sillä pölyä kulkeutuu kaikkialle. Aineen käyttäminen kiellettiin täysin vasta vuonna 1994, jota aiemmin rakennetuissa taloissa sitä voi olla laajasti kaikissa materiaaleissa.

Myös Hakokivi yllättyi koulutuksen aikana, miten laajasti asbestia käytettiin rakentamisessa. Sitä on muun muassa kaakelien kiinnitys- ja saumauslaasteissa, putkieristeissä, ulkomaaleissa, sisäseinissä, tietynlaisissa seinätapeteissa ja lattiamatoissa. Huoneista eniten asbestia löytyy kylpyhuoneista, keittiöistä ja muualta kaakeloiduista ja putkia sisältävistä tiloista. 

KÄRPPÄ MUISTUTTAA, että myös omatoimiremontoijien tulee muistaa tehdä asbestikartoitus. Remontoiminen on huomattavasti turvallisempaa – ja edullisempaa – kun mahdolliset asbestityöt tehdään etukäteen. Asbestia ei voi silmällä havaita, ja sen aiheuttamat oireet näkyvät usein vasta parinkymmenen vuoden päästä.

– Ammattilaiset ottavat näytteet kaikista pinnoista, ne lähetetään laboratorioon ja tulokset saapuvat parissa päivässä, kertoo Kärppä. Mikäli asbestia löytyy, työmaa eristetään luomalla huoneeseen alipaineistus. Silloin asbesti-ilmaa pääsee ulkomaailmaan ainoastaan suodattimen kautta puhdistettuna. 

– Aina koko huonetta tai asuntoa ei tarvitse eristää, vaan joskus pienen määrän asbestia voi poistaa AVI:n luvalla paikallisesti, jos koko putkea ei tarvitse puhdistaa.  Silloin minun pienistä käsistäni voi olla hyötyä, Hakokivi virnistää. 

KipaJykä on tehnyt asbestitöitä vuoden 2016 lakimuutoksesta asti. Laissa säädettiin, että kaikki ennen 1994 rakennetut kohteet tulee kartoittaa ennen purku- tai remontointitöihin ryhtymistä. Lisäksi yrityksen kautta onnistuvat lähes kaikki kiinteistöihin liittyvät tehtävät kiinteistönhuollosta remontteihin, rakentamiseen ja erilaisten käyttöautojen vuokraamiseen. 

 

Kiinteistöpalvelut Jyrki Kähkönen Oy
Virranniementie 14, KUOPIO
etunimi.sukunimi@kipajyka.fi
www.kipajyka.fi

 

 

Kipajykä
asbesti
Asbestinpurku
rakentaminen
Remontointi
#koti&asuminen2020

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva