Tiedä tarkasti energiankäytöstä

Tiedä tarkasti

energiankäytöstä

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Kuopion energia
Joka syksy vietettävä energiansäästöviikko kannustaa kestäviin valintoihin. Kehittyvä tekniikka mahdollistaa sen, että omaa kulutustaan voi seurata reaaliaikaisesti.
VINKKEJÄ ENERGIANSÄÄSTÖÖN KOTONA

- sulje hanat huolellisesti, tuki mahdolliset vesivuodot

- sammuta laitteet ja valot aina, kun niitä ei tarvita

- käytä energiatehokasta teknologiaa valaistuksessa, keittiölaitteissa sekä tietotekniikassa ja muussa elektroniikassa

- osta energiatehokasta ja ympäristömerkittyä

- lämmitä ja viilennä kotia järkevästi

- suosi julkista liikennettä ja taloudellista ajoa

Lähde: www.energiansaastoviikko.fi

Energiansäästöviikkoa vietetään vuosittain viikolla 41. Motivan järjestämän viikon tarkoituksena on motivoida yritysten työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita käyttämään energiaa viisaasti. Viime vuonna kampanjassa oli mukana yli 330 suomalaista yhteisöä, jotka halusivat osaltaan tähdätä kohti kestävää ja ympäristöystävällistä yhteiskuntaa sekä hillitä ilmastonmuutosta.

Ensimmäisen kerran energiansäästöviikkoa vietettiin vuonna 1996, jolloin energiayhtiöt kustansivat peruskoulujen toisen luokan oppilaille opiskeltavan tietopaketin. Jo seuraavana vuonna järjestettiin tempauksia muillekin kohderyhmille. Tänä vuonna viikkoa vietetään 18. kerran. Valtioneuvosto on asettanut ilmasto- ja energiastrategian tavoitteeksi vähentää energian kokonaiskulutusta 37 terawattituntia vuoteen 2020 mennessä.

Säästöviikon ajankohtaisia aiheita ovat muun muassa lämmitys, sähkön ja veden käyttö, hankinnat, materiaalitehokkuus sekä liikkuminen ja liikenne. Myös Kuopion Energia on perinteiseen tapaan mukana energiansäästöviikolla. 

- Viime vuonna haastoimme ympäristöystävälliseen työmatkaliikkumiseen, ja tänä vuonna kohderyhmämme on 9. luokan oppilaat. Tarjoamme 500 ysiluokkalaiselle tutustumiskäynnin Haapaniemen biovoimalaitokseen. Kohderyhmä on valikoitunut myös sen mukaan, että he ovat siinä iässä, jossa ammatinvalintaan liittyvien kysymyksien pohtiminen tulee ajankohtaiseksi. Haluamme esitellä tulevaisuuden työpaikkoja energia-alalla, Jorma Takkinen kertoo.

YRITYKSEN TAVOITTEENA on vaikuttaa myös toiseen ikäryhmään peruskoulussa. Se on mukana tokaluokkalaisille suunnatussa vuosittaisessa hankkeessa, jossa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tuotetaan aineistoa energiatietoisuudesta. Hankkeen avulla kasvatetaan kakkosluokkalaisten ympäristötietoisuutta niin, että informaatio kulkeutuisi koteihinkin asti ja energiankäyttö tulisi puheeksi perheen kesken. 

Lisäksi energiayhtiö on paraikaa lanseeraamassa uutta sovellusta, jonka avulla voidaan seurata omaa energiankulutusta reaaliaikaisesti. 

- Energia-ala on elänyt näihin päiviin saakka mittaustietojen keruussa muinaisaikoja. Laskutus perustui ennen arvioihin ja kerran vuodessa tehtävään lukemalaskuun. Tästä johtuen tietoisuus omasta energiankäytöstä ja sen muutoksista on ollut hataraa, vaikka halu säästää sähköä onkin korkea. Nyttemmin etäluenta on toteutunut Suomessa jo lähes 100 prosenttisesti, mikä mahdollistaa kulutustiedot jopa tunnin tarkkuudella, Takkinen kuvailee.

NOKKELA ENERGIAVAHTI –palvelun lähtökohtana on ajatus siitä, että kaikilla omasta energiankulutuksestaan kiinnostuneilla on mahdollisuus seurata omaa kulutustaan lähes reaaliaikaisesti. 

- Palvelu auttaa pääsemän kartalle energiankäytöstä, ja sitä voivat käyttää kaikenlaiset kotitaloudet, olipa kyse yksiöstä tai isommasta omakotitalosta. 

Energiakäytön seuraamisen mahdollistava palvelu tuo mukanaan monia etuja. Omaa kulutustaan voi verrata keskivertokäyttäjäryhmään, jolla on samanlainen huoneisto varusteluineen. Jos oman käyttäytymisensä suhteen tekee toimenpiteitä, voi jo vaikkapa seuraavana päivänä tarkistaa, miten sen näkyy energiankulutuksessa. Palvelu ilmoittaa myös maksukertymät ja antaa huomautuksen, jos tuleva lasku poikkeaa merkittävällä tavalla edellisestä vastaavasta. 

- Vahti toimii verkossa ja mobiililaitteissa eikä sovelluksen käyttämiseen tarvita sen kummempia lisävarusteita. Meillä on suuret odotukset palvelusta, sillä vihdoinkin voimme tarjota tietoa kansantajuisesti. Se antaa eväät kulutuksen hallintaan ja ohjaa toimimaan niin, että myös tuloksia syntyy, Takkinen iloitsee.

Palvelun saa käyttöön verkkosivuilta. 

sähkö
energiansäästö

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva