Tee itse uusi ilme

keittiöön

Teksti: Tarja Waltzer Kuvat: Sari Jalkanen, Puustelli
Keittiöremonttia ei ole pakko tehdä suurella budjetilla. Itse tekemällä ja yksityiskohtiin keskittymällä voi säästää aikaa ja rahaa.

Internet, sosiaalinen media ja televisio ovat pullollaan sisustusvinkkejä. Useat keittiövalmistajat tarjoavat veloituksettomia suunnittelupalveluja ja itse koottavia keittiökokonaisuuksia jopa suoraan hyllystä. Omatoiminen keittiöremontti
on tänä päivänä helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan.

- Tee-se-itse-keittiön voi hommata hyvinkin nopeasti. Internet on täynnä ilmaisia suunnitteluohjelmia ja monet kalusteet sekä tarvikkeet voi hakea suoraan liikkeen hyllystä. Jos haluaa päästä halvalla, kannattaa itse nikkaroida jonkun verran, kertoo Pekka Harinen Kodin Puusepistä.

Remonttikustannukset pienenevät, kun koko keittiötä ei uudista kertaheitolla. Pienillä yksityiskohdilla ja materiaalimuutoksilla saadaan vanhaankin keittiöön näyttävä uusi ilme.

- Jos haluaa keittiöön uudistusta, sen voi tehdä myös pikkujutuilla. Voi vaikkapa vaihtaa keittiön kaapistoihin vetimet. Ne antavat tosi paljon lisäilmettä edullisesti. Tai voi vaihtaa vanhaan runkoon uudet ovet, vinkkaa Harinen.

KEITTIÖ- JA sisustusliikkeistä löytyy monenlaisia pieniä elementtejä keittiön uudistamiseen ja henkilökunta auttaa yleensä mielellään ideoinnissa. Myös keittiötasojen vaihtaminen ja uudet materiaalit virkistävät keittiön ilmettä nykyaikaisemmaksi.

- Valaistuksella saadaan vanhalle keittiölle uutta loistetta. Valoja voidaan laittaa esimerkiksi kaapistojen päälle. Uutuutena valoja saa nykyään myös laatikostojen sisälle, jolloin laatikosta löytää helposti etsimänsä, kertoo Janne Kananen Kuopion Ikeasta.

Moni empii etenkin isomman keittiöremontin aloittamista taitojen tai välineiden puutteiden vuoksi. Asiantuntijat kannustavat omatoimisuuteen.

- Monet meistä ovat joskus kasanneet perushuonekaluja. Nämä keittiökalusteet ja kaapistot ovat yleisesti ottaen aivan yhtä helppoja kasata. Monimutkaisempia mekanismeja ovat vain saranat ja laatikostojen liukumekanismit. Akkuporakoneen ja vatupassin avulla pääsee pitkälle, kannustaa Harinen.

VAIHTOEHTONA AVAIMET KÄTEEN-KEITTIÖ

MITÄPÄ JOS vasara ei pysy kädessä ja omatoimisesti nikkarointi kuulostaa puuduttavalta?

- Keittiöremontti kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa, sillä esimerkiksi itse tehty pieni mittausvirhe voi tulla maksamaan paljon. Valmiiksi asennetussa keittiökokonaisuudessa on monia hyviä puolia. Tuotteisiin saa tehtaalta kahden vuoden takuun, työnosuudesta saa 45 % kotitalousvähennyksen ja keittiö räätälöidään tarkalleen tilaa varten. Lisäksi pakettiin kuuluu varsinaisten kalusteiden lisäksi muun muassa hanat, altaat ja kodinkoneet, Puustelli-yrittäjä Petri Ruotsalainen kuvailee.

Keittiöprojekti alkaa niin, että yhteydenoton tai ensitapaamisen jälkeen sovitaan tapaaminen todelliseen keittiökohteeseen. Silloin mietitään mahdollisia muutostarpeita esimerkiksi sähkön ja veden osalta, ja pohditaan tyyli, materiaalit ja värimaailma. Toteutukseen osallistuvat kalustevalmistajan lisäksi muun muassa kodinkoneiden valmistajat.

- Esivalmistelutyöt ovat tärkeitä. Ammattitaidolla tehdyssä remontissa tilat suojataan ja mahdolliset purkutyöt tehdään oikeaoppisesti. Myös jätteet kierrätetään vastuullisesti. Remontti vie yhdestä kahteen viikkoa riippuen sen laajuudesta eli laitetaanko esimerkiksi kaikki pinnat ja lattialämmitys uusiksi.

Ruotsalaisen mukaan keittiö on kodin keskus, jonka on oltava ratkaisuiltaan toimiva ja sijaittava oikeassa paikassa.

- Nykyisin valitaan skandinaavisia, vaaleita sävyjä ja selkeitä pintoja. Tulossa on myös tummia ja lämpimiä harmaita värejä.

Keittiö on valittava talon ilmeen mukaan, Ruotsalainen päättää.

Asennusopastusta saa liikkeestä ja mukaan kaluisteiden mukana tulevista oppaista.

- Keittiön pystyy asentamaan itse, kun on apuna vain perustyökaluja. Helppolukuisissa oppaissa käydään läpi kaikki kohdat, jotka tulee huomida, kun remonttia tehdään, lisää Kananen.

AIVAN KAIKKEA ei kuitenkaan voi eikä kannata tehdä itse.

- Sähkö- ja vesipisteen asennuksessa ja purkutöissä tulee tietenkin käyttää valtuutettua asentajaa. Valmiita asennuspalveluja on saatavana keittiöremonttiin kaikilta osin, oman tarpeen ja taitotason mukaan, muistuttaa Kananen.

Tekipä remontin itse tai ei, ensimmäinen askel kohti uudistusta on vanhan keittiön mittaus. Mitat tulee ottaa kaikista seinistä ja rakenteista, joihin uusia kalusteita tai elementtejä on tulossa. On hyvä huomioida myös viemärien, sähköpisteiden ja liesituulettimen hormin paikka. Suuremmissa remonttitöissä on osakehuoneiston omistajan tehtävä ilmoitus isännöitsijälle ennen purku- ja rakennustöiden käynnistämistä.

Mittojen avulla voi lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja joko suunnitteluohjelmien kautta tai mennä suoraan keittiömyyjän sisustussuunnittelijan pakeille.

- Mukaan voi ottaa vaikkapa valokuvia sekä omasta keittiöstä, että jostain sisustusmallista, joka miellyttää omaa makua. Siitä se kokonaisuus sitten lähtee rakentumaan omaan lompakkoon, aikatauluun ja makuun sopivaksi, sanoo Harinen.

keittiöremontti
keittiö

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva