Tarinoilla sisustettu

kerrostalokoti

TEKSTI NMT/heta jyrälä KUVAT NMT/MIRKA HAPPONEN
Seitsemännen kerroksen asunnosta voi ihailla Kuopion tärkeimpiä maamerkkejä. Keittiön ikkunasta pilkistää Puijon torni ja olohuoneesta näkee koko kaupungin yli Kallavedelle asti.

Marjut Huovinen asuu kerrostalon ylimmässä huoneistossa kivenheiton päässä torilta. Huovinen tutustui ja ihastui asuntoon jo vuonna 2010, jolloin hän kävi siellä ensi kertaa tupaantuliaisissa. Kun edellinen asunto jäi liian suureksi, sai Huovinen lapsineen tilaisuuden muuttaa nykyiseen kotiinsa. Nyt perheen eloa Puistokadulla on takana neljä vuotta.

- Olen kerrostaloihminen. Yli puolet elämästäni olen asunut kerrostalossa keskustan tuntumassa ja olen tykännyt. Asuntoa voi myös vaihtaa helpommin näin vuokralla ollessa, hymyilee Huovinen.

PUISTOKADUN TALO on rakennettu vuonna 1953 ja huhut kertovat, että ylimmän kerroksen asunnossa olisi asunut itse talon rakennuttaja. Vanhan talon kommervenkit näkyvät 103 neliön asunnossa erikoisina kulmina ja soppina, jotka tekevät asunnosta persoonallisen. Entinen herrasväen puoli toimii nykyään poikien puolena ja toinen puoli asunnosta on äidillä sekä yhteisessä käytössä.

Nuoremman pojan huone on talon suurin makuuhuone. Makuuhuoneen vaatekaappi paljastuu herrasväen entiseksi eteiseksi, jonka peräseinästä löytyy vanha oma sisäänkäynti. Molempien poikien huoneissa luotetaan pelkistettyyn tyyliin omilla lisäyksillä. Muuton jälkeen seiniä on maalattu ja paikkoja ehostettu, mutta esimerkiksi puulattian epäillään olevan alkuperäinen.

- Sisustus on sujuva sekoitus uutta ja vanhaa. Kaikkea ei muuttojen yhteydessä tarvitse laittaa uusiksi, mutta myöskään kaikkea ei tarvitse säilyttää. Sisustuksessa luotan siihen mikä tuntuu omalta ja näyttää minusta kauniilta – eivätkä nuo pojatkaan ole vielä valittaneet, nauraa Huovinen.

Monilla asunnon tavaroilla ja esineillä on tarina ja ne ovat kulkeneet Huovisen matkassa pitkään. Taloakin vanhempana kalusteena olohuoneessa majailee Huovisen vanhempien häälahjalipasto vuodelta 1945. Sekä entisöity lipasto että sitä peittävät valokuvat kuuluvat Huovisen tärkeimpiin tavaroihin. Muistoja ja hetkiä on tallennettu huolella myös seinillä oleviin valokuvakollaaseihin.

Asunnon entinen komea ruokasali on nykyään Huovisen makuuhuone. Makuuhuoneeseen johtavat upeat puiset pariovet, joista huokuu vanhan ajan tunnelmaa. Äidinkielen opettajan huoneesta löytyy tietysti myös seinänkokoinen kirjahylly täynnä kirjallisuutta. Makuuhuoneen seinän sisässä on viileähkö kaappitila, jossa on kenties ennen säilytetty juomia. Nyt se toimii hauskana ”hömppäkaappina”, jonka lasihyllyillä säilytetään vain kevyitä asioita.

Herrasväellä on ollut myös palvelija, joten talosta löytyy vanha palvelijanhuone, joka toimii nykyään lähinnä säilytystilana. Mielenkiintoisena yksityiskohtana talon menneisyyteen liittyy myös Huovisen hyvä ystävä, jonka täti on aikoinaan ollut asunnon alkuperäinen palvelijatar.

Pala Huovisen kotipaikkaa pilkistää keittiön nurkasta, josta löytyy niin vanha maitotonkka kuin kahvipannukin. Kahvipannu on isotädin peruja, joka oli kahvia keittämällä kerännyt itselleen lisätienestejä. Pikkupöydän ääressä on kaksi jykevää puista syöttötuolia, jotka ovat yli 15 vuotta mukautuneet ympäröivään elämään. Välillä ne ovat olleet isompien ihmisten istuimina ja nyt jälleen alkuperäisessä roolissaan lapsenlapsen syöttötuolina.

Koko perheen kesken ruokailu tapahtuu olohuoneen puolella ison ruokapöydän ääressä. Ruokapöytä on hankittu jo 1990-luvun alussa ja siihen kuuluu pari jatkopalaa, joilla pöytää saa helposti jatkettua Huovisen suurperheelle tai isommalle vierasmäärälle sopivaksi. 

HUOVINEN LINJAA omaksi lempipaikakseen olohuoneen ikkunan vieressä olevan nurkkatuolin. Ikkuna onkin kuin taideteos, joka tarjoilee parhaita kaupunkinäkymiä. Nurkkatuolissa voi rentoutua ja tarkkailla ihmisten vilinää, torin hulinaa sekä tarkastaa vaikka Osuuspankin mittarista päivän lämpötilan. Kauniit maisemat kruunaavat Huovisen suosikkipaikan. 

-Meillä ei ole edes verhoja, koska näitä maisemia ei tarvitse peitellä, kiteyttää Huovinen kotinsa olemuksen.

kylässä
kotiesittely
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva