Talopaketin valinta

Valitsen sinut,

Talopaketti

TEKSTI nmt media KUVA nmt arkisto
Monet haaveilevat oman talon rakentamisesta. Valtaosa omakotitaloista rakennetaan talopaketin avulla. Pakettiratkaisussa houkuttelevat oman työn pienempi osuus, selkeä kustannusrakenne, nopeus ja talopakettitoimittajien yksilöllinen tarjonta.
Talopaketin ostajan muistilista:

Talotoimittaja rakentaa, mutta seuraavista asioista on yleensä huolehdittava itse:

- Tontti ja siihen liittyvät maatyöt
- Pääsuunnittelijan ja vastaavan 
  työnjohtajan tehtävät
- KVV- ja IV-vastaava
- Vakuutukset
- Rakennuslupa
- Vesi-, viemäri- ja sähköliittymät
- Rakennusjätteiden poiskuljetus
- KVV = Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteet
- IV = ilmanvaihto

Lähde: Pientaloteollisuus PTT ry

Omakotirakentaminen on jo 1980-luvulta lähtien ollut nimenomaan talopaketista rakentamista. Vuosituhannen vaihteesta käynnistynyt valmistalorakentamisen buumi jatkuu yhä. Perinteinen hartiapankkirakentaminen oman metsän puista alkaa olla historiaa. Rankan rakentamisen tilalle tulevat yhä enemmän helpompi rakennuttaminen ja valmispaketit. Vuonna 2015 jo noin 40 prosenttia talopaketeista oli muuttovalmistaloja. Pientalojen rakentamisessa talopakettien osuus on yli 70 prosenttia.

Markkinoilla on rakentajalle tarjolla jopa kymmeniä talomerkkejä, mutta keskivertorakentaja tutustuu yleensä tarkemmin vain yhdestä kuuteen taloon. Lopullinen valinta tehdään tavallisesti korkeintaan kahden, kolmen vaihtoehdon kesken. 

Talopaketin valinnassa ennakkokäsitykset talovalmistajista ohjaavat alussa, mutta lopullinen päätös syntyy vasta yksityiskohtaisen perehtymisen jälkeen. Valintaan vaikuttavat esimerkiksi, kuka edustaa ja missä, saako edustajan helposti kiinni ja onko kyseessä asiansa osaava lupsakka ammattilainen. Talon pohja- ja julkisivuratkaisut, suunnittelupalvelun laatu sekä muut käyttäjäkokemukset ovat myös ratkaisevia tekijöitä. Hyvä kello kuuluu ja paha kello vielä kauemmaksi - kaverin kertomus omasta talopakettivalinnastaan vaikuttaa yllättävän paljon.

Talopaketeissa on laatu-, palvelutaso-, muotoilu- ja imagoeroja. Pakettien vertailu alkaa peruskysymyksellä: mitä ja kuinka valmista rahalla saa. Talopaketti sisältää yleensä vain osan rakentamisessa tarvittavista materiaaleista ja työsuorituksista. Joku arvostaa mahdollisimman pitkälle esivalmistettuja rakennusosia, toinen taas haluaa rakentaa itse mahdollisimman paljon. Talopakettien kattavia toimitussisältöjä voi hyödyntää omia hankintoja helpottamassa, mutta joku voi laskea säästävänsä tekemällä tarvikehankinnat itse. Pelkästään sisältöerojen arviointi ei ole sinänsä vaikea asia, esimerkiksi Pientaloteollisuus (PTT) ry on laatinut tätä varten erityisen lomakkeen.

Muuttovalmiin talon keskihinta vuonna 2014 oli 180 000 euroa ja neliöitä oli keskimäärin vajaa 150. Talomerkkien väliset hintaerot ovat pieniä, sillä enemmän määrittää paketin toimitussisältö ja valmiusaste. Suppeimmat paketit kattavat talonrakennuksen kokonaiskustannuksista alle 20 prosenttia ja laajimmat valmisratkaisut yli 80 prosenttia rakennuskustannuksista. 

PTT:n ohjeen mukaan muuttovalmiin talon kustannukset kattavat noin 80 prosenttia kokonaiskustannuksista. Tällöin talopaketin hinta tulee kertoa 1,25:llä, jolloin saadaan arvio loppulaskusta. On kuitenkin huomioitava, että viimeinen 20 prosenttia voi todellisuudessa olla ratkaisuista riippuen 13–27 prosenttia. Avaimet käteen -talon ostajakaan ei siis maksa pelkästään talotehtaan laskua. 

Talotoimittaja huolehtii itse rakentamisesta, mutta esimerkiksi erilaiset viranomais- ja valvontamaksut, tiet, maansiirrot, vesi- ja viemäriliittymät, sähköliittymät ja pihat jäävät pääsääntöisesti rakentajan hoidettaviksi. Ja onhan valmiina oltava myös tontti, johon talo aiotaan rakentaa. 

Lähde: Pientaloteollisuus PTT ry

omakotitalo
koti
rakennus
talopaketit

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva