Talopaketeissa

riittää valinnan-

varaa

Teksti: Aki Rossi
Rakentaja päätyy yhä useammin talopakettiratkaisuun. Talopaketin hankkiminen vaatii huolellista suunnittelua siinä missä pientalorakentaminenkin.
MUISTA NÄMÄ!
  • Talotehtaiden nettisivuilla ja esitteissä on houkuttelevia kuvia ja lupauksia yksilöllisestä kodista. Talopaketin voi kuitenkin ostaa monella eri valmiusvaihtoehdolla. Mieti tarkkaan, minkä verran aikaa ja vaivaa voit itse käyttää projektiin.
  • Älä sokaistu näennäisen edullisesta hinnasta. Nyrkkisääntö on, että kokonaiskustannusarvio saadaan, kun tavanomaisen talopaketin hinta kerrotaan kolmella–neljällä.
  • Ole realistinen aikataulun kanssa. Vaikka kyseessä olisi avaimet käteen -paketti, kaikki ei tapahdu hetkessä. Mitä valmiimman paketin tilaat, sitä varmemmin aikataulu pitää.
  • Sopimukseen ja sen yksityiskohtiin kannattaa tutustua kunnolla ennen tilausta. Erityisesti toimitussisältö on syytä käydä läpi huolella ja varmistaa mahdollisesti epäselväksi jäävät kohdat toimittajalta.
  • Tarkista, että talotehdas noudattaa kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä talopakettien ja elementtien kuluttajakauppaa sekä asennusta koskevia yleisiä sopimusehtoja.

Kovaa tahtia yleistyvät talopaketit tarjoavat oivan vaihtoehdon perinteiselle pientalorakentamiselle. Etenkin avaimet käteen -periaatteella tarjottavat ratkaisut ovat tällä hetkellä suosittuja. Paketin saa kuitenkin haluamassaan muodossa riippuen siitä, kuinka paljon rakentaja on itse valmis nikkaroimaan.

Hieman riisutumpaan talopakettiin kuuluvat talon pohja-, julkisivu- ja rakennesuunnitelmat sekä runkomateriaalit, ikkunat ja ovet. 

Visio kaiken saamisesta valmiiksi ilman omia ponnistuksia saattaa murentua jo ennen kauppojen tekoa. Lähes kaikki on kyllä saatavissa valmiiksi käteistä vastaan, mutta huolellista suunnittelua ei pysty ulkoistamaan. Olennaista on tietää, kuinka valmiin paketin haluaa.

VUONNA 2008 talopakettien keskimääräinen hinta sijoittui 100 000 euron alapuolelle. Valmistalon lopulliset kustannukset muodostuvat talopaketista, paketista puuttuvien tarvikkeiden hinnasta, rakennustyön kustannuksista, tontista ja erilaisista liittymismaksuista.

- Kaikesta pientalorakentamisesta noin 70 % toteutetaan talopaketteina. Näistä paketeista yli 30 % on avaimet käteen -periaatteella tilattuja talopaketteja. Omien kirvesmiestaitojen heikkeneminen lienee yksi syy siihen, että valmiita paketteja tilataan koko ajan enemmän, kertoo Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen.

NOPEIMMILLAAN TALOON voi päästä muuttamaan jopa muutaman kuukauden jälkeen rakennusluvan myöntämisestä. Tonttikauppojen ja rakennusluvan myöntämisen välinen aika riippuu rakennuttajan aktiivisuudesta.

Markkinoiden lukuisat toimittajat pitävät huolen siitä, että kuluttaja löytää varmasti omaa mieltymystään vastaavan kokonaisratkaisun. Helpommillaan talopaketin suunnittelu on kuin irtokarkkihyllyllä asiointia. Suunnittelun kun voi aloittaa vaikka netissä toimivalla talovertailupalvelulla, jossa uutta asumusta halajava kuluttaja voi suunnitella talopakettia muutamin klikkailuin.

Liikkeelle lähdetään usein rakennetyypin ja rakennusmateriaalien valinnasta. Usein talotehtaat käyttävät omassa toiminnassaan yhtä tai kahta rakennetyyppiä, minkä vuoksi valittu rakennusmateriaali tai rakennustapa rajaa automaattisesti osan talotoimittajista pois.

Vaikka talotoimittajien kenttä on laaja, ei markkinoilla ole havaittavissa villiä kilpailua. Jo käytännön syistä kaikkiin vaihtoehtoihin perehtyminen ei ole mahdollista, mikä saattaa herättää kuluttajassa epävarmuutta. Pientaloteollisuus on omalta osaltaan luomassa pelikentälle yhteisiä sääntöjä.

- Toimittajien tarkkaa määrää on hankala sanoa, koska joukossa on paljon pieniä toimijoita. Kuluttajaviraston kanssa yhteistyössä on laadittu yleiset sopimusehdot ja markkinoinnin pelisäännöt, Rautiainen sanoo.

PARI VUOTTA  sitten leimahtanut kohu pakettitalojen rossipohjien kosteusongelmista on aktivoinut kuluttajia. Nykyään kuluttajat ovat entistä tietoisempia oikeuksistaan. Kynnys ottaa asioista selvään muun muassa Kuluttajavirastosta on madaltunut.

- Myös kuluttajien vaatimustaso on noussut. Uudet energiamääräykset vaativat ammattimaisempaa rakentamista. Osaamisen merkitys korostuu entisestään, ja tämä tulee lisäämään talopakettien suosiota, Rautiainen linjaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva