Talonrakennuksen materiaalit

Teksti Digimag arkisto Kuvat Lammi Kivitalo, STK Loghomes, Pixabay, PxHere
Oman talon rakennusmateriaaliksi voi valita sen, mikä parhaiten vastaa omia tarpeita ja tärkeäksi koettuja arvoja. Estetiikka, ympäristövaikutukset, käyttömukavuus ja energiatehokkuus ovat rakennusmateriaalien kynnyskysymyksiä.

KESTÄVÄ KIVITALO

Kivitalot ovat kasvattaneet suosiota 2000-luvun alusta alkaen tietoisuuden lisääntyessä niiden hyödyistä. Kivitalojen merkittäviä etuja ovat huoltovapaus, ilman tiiveys, energiatehokkuus sekä paloturvallisuus. Kiviset rakenteet mahdollistavat myös korkeat huoneet ja eristävät hyvin hälyääntä.

Harkkorakenteisten kivitalojen runkomateriaalit jakautuvat kolmeen eri tyyppiin: betonivalu-, kevytbetoni- ja kevytsoraharkkoihin. Harkoista eniten käytetään valuharkkoa. Valuharkkorunko on rakenteeltaan tiivis ja massiivinen, ja siten omaa erinomaisen lämmönvarauskyvyn.

Kivitalolla voi olla suurempi hiilijalanjälki rakennusvaiheessa kuin esimerkiksi puutalolla, mutta asia kääntyy päälaelleen, kun mitataan hiilijalanjälkeä rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Kivirakenteisen talon massiivista runkoa hyödyntämällä voidaan säästää lämmitykseen tarvittavaa energiaa 5–10 % ja jäähdytykseen tarvittavaa energiaa jopa 50 % kevytrakenteisiin ratkaisuihin verrattuna.

Vastaavasti kivitalo on rakennusmuotona puutaloa kalliimpi, mutta kestävyys ja huoltovapaus tuovat ajan mittaan säästöjä. Kivitalo kestää hyvin esimerkiksi putkivaurioita, koska sen runkorakenne ei sisällä mitään orgaanista materiaalia. Kivitalon julkisivurappaus puolestaan on perinteisesti kestänyt jopa 50 vuotta, mutta rappausmateriaalit ovat entisestä jopa parantuneet.

LÄMMIN JA KODIKAS PUUTALO

Puurakentamisella on Suomessa pitkät perinteet, ja puu onkin suosituin materiaalivalinta omakotitalon rakentajille. Ehkä tästä syystä puu mielletään lämpimäksi ja kodikkaaksi. Rakennusmateriaalina puun etuja ovat keveys, joustavuus ja muunneltavuus, mikä tekee perustusten laskemisesta sekä myöhemmistä korjauksista helpompia ja edullisempia. Puu myös sietää perustusten hienoisen liikkumisen hyvin.

Aurinko lämmittää keveää ja hengittävää puutaloa nopeammin kuin kivitaloa. Puu myös imee kosteutta. Oikein toteutettu eristys ja ilmastointi ovat ratkaisuja näihin haasteisiin. Puun kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta voidaan myös käyttää rakenteellisesti hyödyksi esimerkiksi käyttämällä rakennuksessa puuaineisia lämmöneristeitä, jotka tasaavat kosteuden kulkua rakenteissa.

Ympäristötietoisia miellyttää puun ekologisuus rakennusmateriaalina. Elinaikanaan puu sitoo itseensä hiilidioksidia ilmakehästä, joten puurakenteet toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina. Yksi neliömetri puuseinää vastaa 52 kg:n hiilidioksidivarastoa. Puurakentaminen on myös energiatehokasta, sillä se on kevyt materiaali, ja puurakentamisen sivutuotteet, kuten puunkuori ja sahanpuru, toimivat energianlähteinä.

PERINTEIKÄS JA TURVALLINEN HIRSI

1920-luvulle saakka hirsi oli pääasiallinen rakennusmateriaali lähes kaikessa rakentamisessa. Vielä pitkään rankarakentamisen syrjäytettyä hirren muussa rakentamisessa, hirsi säilytti valta-asemansa kesämökkien rakennusmateriaalina. Nykyisin hirsi on palaamassa takaisin monenkokoisten ja monikäyttöisten rakennusten raaka-aineeksi. Etenkin julkisessa rakentamisessa ja kerrostalorakentamisessa hirren käyttö on kasvussa. Hirttä käytetään pääasiallisesti kantavissa seinärakenteissa, mutta myös ei-kantavat seinät voidaan tehdä hirrestä.

Hirrestä voidaan tehdä energiatehokkuudeltaan, tiiviydeltään, paloturvallisuudeltaan ja ääneneristykseltään erinomaisia rakennuksia. Hirsirakenne on erittäin paloturvallinen, sillä se palaa hyvin ennakoitavalla tavalla hiiltymällä yhden millimetrin minuutissa. Ääneneristys puolestaan paranee hirren paksuuden kasvaessa.

Hirsitalon etuna pidetään erityisesti kosteusteknistä turvallisuutta, joka heijastuu sisäilman laatuun. Sisäilman kosteuden noustessa puupinnat imevät sisäilmasta kosteutta ja luovuttavat sitä, kun huoneilma on kuiva. Tutkimustulokset osoittavat huoneilman kosteuden pysyvän hyvin suositusalueella käsittelemättömien puupintojen ansiosta.

YKSILÖLLINEN TIILITALO

Tiilitalo kuuluu kivitaloihin, mutta harkon sijaan materiaalina on tiili. Täystiilitalon ulkoseinärakenne perustuu kahteen tiilikerrokseen, joiden välissä on lämmöneriste. Yhtenäisesti talon ympäri kiertävä lämmöneriste ehkäisee energiaa haaskaavien kylmäsiltojen muodostumisen. Täystiilitalo on lämmin ja vedoton.

Tiili hengittää ja pitää huoneilman kosteustasapainon miellyttävänä. Tiili omaa myös harkkorakenteisten kivitalojen hyvät ominaisuudet, eli huoltovapauden, kosteudenkestävyyden, äänieristävyyden, paloturvallisuuden sekä energiatehokkuuden.

Täystiilitalo ja tiiliverhoiltu talo kestävät hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Pinta ei tarvitse aika ajoin toistuvaa maalausta eikä juurikaan muutakaan huoltoa. Tämä puoltaa myös tiilen valintaa julkisivumateriaaliksi, sillä se vähentää huoltokustannuksia reilusti.

Tiilestä on helppo myös luoda yksilöllinen ilme, sillä sen väri- ja limitysvaihtoehdot ovat lukuisat. Lisäksi, vaikka tiili itsessään on kaunis materiaali, julkisivun ja seinärakenteen sisäpuolen käsittelyyn on lukuisia vaihtoehtoja. Mikäli tiilikuvio halutaan jättää näkyviin, tiiliseinä voidaan maalata tai slammata sementtipohjaisella laastilla. Tasainen sisäpinta saadaan, kun seinä tasoitetaan ensin ja sitten esimerkiksi maalataan tai tapetoidaan.

koti
rakentaminen
materiaalit
talo
puu
hirsi
tiili
kivi

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva