Takka lämmittää

ja tuo säästöjä

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Jaana Loikkanen
Tulisija on vanhastaan ollut kodin sydän. Lämmönlähteenä ja ruoanlaiton välineenä takka on ollut keskus, jonka ympärille talo rakennettiin. Puulämmitys on myös nykyään varteenotettava vaihtoehto.

Modernin ajan keskuslämmitys on paljolti varsinkin kaupungeissa syrjäyttänyt takan keskeiseltä asemaltaan lämmöntuojana ja luonut sisustuselementtinä käytetyn tulisijan ilmiön. Puulämmitys on kuitenkin uudemmilla varaavilla takoilla itse asiassa sähköä edullisempaa.

VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan irtokuutiolla puuta saadaan tuotettua pyöreästi 1000 kWh energiaa. Jos irtokuutio maksaa 40-80 € ja kuljetus vielä kympin lisää, saadaan kilowattitunnin hinnaksi 5-9 senttiä. Käytännössä voidaan puhua siis noin 40 % sähköä halvemmasta lämmityksestä.

Hyötyä puusta saadaan irti nimenomaisesti massiivisella, pitkäaikaisesti lämpöä luovuttavalla tulisijalla. Kevyet tulisijat luovuttavat lämpönsä niin nopeasti, että niissä poltettava puumäärä ei nouse kovinkaan suureksi, koska lämpötila nousee huoneistossa liikaa ja polttaminen on lopetettava. Ylimenevä lämpö joudutaan johtamaan ulos. Tämä huonontaa kokonaishyötysuhdetta ja voi vaatia usein myös sähköä ilmastointia varten.

- Nykyaikaisen varaavan tulisijan hyötysuhde on 90 prosentin luokkaa, Kalle Sallinen muun muassa tulisijoihin erikoistuneesta Tiileristä vahvistaa.

- Nykyään kaikki uudet tehdasvalmisteiset takat ovat CE-merkittyjä, jonka saamisen edellytyksenä on tietyt hyötysuhde- ja häkäpäästövaatimukset. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa varmasti puututaan myös hiukkaspäästöihin, joten näihin on jo myös ryhdytty varautumaan.

Puhdas palaminen on sekä hyötysuhteessa että ekologisuudessa tärkein tekijä. Huonon palamisen tunnistaa silmämääräisesti savuttamisesta ja noesta.

- Puhtaan palamisen saavuttamiseksi happea täytyy saada riittävästi ja oikeaan paikkaan. Tätä varten kehitetty uudentyyppinen arinamalli takaa hapensaannin nimenomaan tulipesän yläosaan, Sallinen kertoo.

- Toki poltettavan puun tulee olla kuivaa, jotta palamislämpötila pysyy riittävän korkeana. Jos tekee omat polttopuunsa, pitää niitä kuivattaa riittävän kauan, ja antaa ilmavirran viedä kosteuden mennessään. Itse kuivatan omia puitani noin vuoden verran. Jos on mahdollisuus kuivattaa kaksi vuotta, niin se on vielä parempi.

Muutoin puu on uusiutuvana tuotteena hiilidioksidineutraali energianlähde, sillä kasvaessaan puu sitoo ilmakehästä sen hiilidioksidin, joka palaessa tai luonnossa lahotessa vapautuu.

Takan hankinnassa tulisijojen erikoisliike on avuksi monin tavoin.

- Sopivan tulisijan valinnassa mietitään mikä ensinnäkin on mahdollista. Pohjapiirustuksista katsotaan koko, ja sitten yhdessä mietitään takan ulkonäköä, jota pystyykin säätämään paljon. Tällä hetkellä vaaleat tulisijat ovat erittäin suosittuja, Sallinen kertoo.

- Perinteisesti tällä alueella on rakennettu massiivisempia tulisijoja kuin rannikolla ja ulkoasuun huomion kiinnittäminen on vähän uudempi asia.

- Toki vaihtoehtojakin on nykyään enemmän, Sallinen lisää.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva