Sukutalo 
täynnä 
muistoja

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Heidi Lappalainen
Samassa suvun omistamassa talossa elää nyt jo viides sukupolvi. Vanhassa paritalossa yhdistyvät lapsiperheen arki, moderni skandinaavisuus sekä vinkeät retrokalusteet.

Talvisodan jälkeen Oskari Havukainen esitteli rouvalleen tonttia Niiralasta. Tarinan mukaan rouva Havukainen oli tivannut, että kuka hullu tähän kivikkoon rakentaa. ”Me”, oli Oskarin vastaus. Vuonna 1940 tontille rakentuikin kodikas paritalo, joka on edelleen saman suvun hallinnassa. Tällä hetkellä paritalon toista puolikasta asuttaa Havukaisten lapsenlapsenlapsi Janne Weisell perheineen.

Nelihenkiseen perheeseen kuuluvat Jannen lisäksi vaimo Tiina Weisell sekä lapset: kahdeksanvuotias Eemeli ja viisivuotias Sisu. Kun mahdollisuus tuli kohdalle, osti pariskunta Jannen lapsuudenkodin vuonna 2008. Hauska sattuma on, että myös Tiinan isä on kotoisin Niiralasta, mutta Tiina on syntynyt Varkauden puolella.

‒ Muutto opiskelijakaksiosta paritaloon oli melkoinen muutos. Nukumme tällä hetkellä itse asiassa Jannen vanhassa huoneessa, nauraa Tiina Weisell.

‒ Ja minun vanhassa huoneessa, täsmentää Eemeli Weisell.

VIRALLISESTI PUOLITOISTAKERROKSISESSA talossa on toimintoja kolmessa kerroksessa. Ensimmäisessä, tai keskimmäisessä, kerroksessa on olohuone, vessa ja 90-luvun keittiö. Kellarista löytyvät takka-, kodinhoito-, kylpyhuone- ja saunatilat. Ylimmässä kerroksessa on lasten valtakunta, vanhempien makuuhuone sekä makea Hämähäkkimies-vessa.

‒ Kaikki luulevat, että Hämis-vessa on lasten takia tehty, mutta oikeasti se on meitä vanhempia varten. Olemme kunnon Marvel-faneja, nauraa Tiina Weisell.

Kodista henkivät muistot, suvun läheisyys ja sukukodin tunnelma, vaikka muuton yhteydessä pariskunta remontoi alakerran pinnat käytännössä kokonaan. Vain vanhat ja toimivat keittiökalusteet jäivät paikoilleen. Koska keittiö yhä ajaa tarkoituksensa, Weisellit eivät nähneet tarpeelliseksi remontoida sitä.

YLÄKERRAN LASTENHUONEESSA vallitsee kotoisa kaaos. Huonetta on jaettu sermillä kahteen osaan, jotta lapset saavat halutessaan myös yksityisyyttä. Vanhan sukutalon tunnelma kiteytyy tässä huoneessa, sillä Eemeli nukkuu Jannen vanhassa sängyssä ja huoneesta löytyy myös isän entinen lelulaatikko.

‒ Sisun sänky puolestaan on edullinen löytö kirpparilta. Samantyyppisenä puusänkynä se passaa hyvin toisen sängyn kaveriksi. Myös vinkeä oranssi pulpetti on kirpputorilöytöjä, Weisell kertoo.

Retrohenkiset puuhuonekalut kuuluvat selvästi tähän taloon. Weisell kertoo, että takkahuoneen puutuoli on hänen lapsuudenkodistaan ja se on kulkenut hänen mukanaan jokaisessa osoitteessa. Olohuoneen suloinen vihreä puutuoli on puolestaan saatu asiakkaalta.

‒ Seuraavaksi mietinnässä on yleinen pintamaalausoperaatio sekä keittiön uusiminen. Aitoon 90-luvun keittiöön on aikojen saatossa vaihdettu pintoja ja vetimiä, mutta suurempi remontti on vasta tulossa. Vaihdamme ainakin jääkaapin paikkaa ja vähennämme kaappitilaa, Weisell hahmottelee.

Olohuoneen perhe remontoi kaksi vuotta sitten keväällä. Remontoimiseen johtanut ketjureaktio alkoi uudesta harmaasta sohvasta, joka ei passannutkaan huoneen alkuperäisiin ruskeisiin sävyihin niin hyvin kuin pariskunta oli ajatellut.

Niinpä olohuoneen koko sisustus meni uusiksi. Suunnitelmien mukaan harmaan sävyt näkyvät tulevaisuudessa myös keittiön puolella. Viime keväänä uusittiin myös alakerran vessa sillä välin, kun perhe oli lomareissulla Kanarialla.

AKTIIVINEN PERHE puuhaa paljon yhdessä. Koko koplan lempipaikka on olohuone – ja erityisesti sohva – jolla voi kölliä rauhassa tai viettää iltaa koko porukalla. Iltaisin pelataan paljon lautapelejä, katsotaan elokuvia tai paistetaan takassa makkaraa. Kesäisin keittiö siirtyy pihalle grillin ääreen ja olohuone trampoliinille, jossa pompitaan yhdessä.

Liikuntamahdollisuuksia talosta löytyykin. Vanhempien makuuhuoneessa voi polkea kuntopyörällä ja takkahuoneessa saa omassa rauhassa joogata tai treenata kahvakuulalla. Monikäyttöinen takkahuone muuntautuu tarpeen mukaan jumppatilan lisäksi lasten pelihuoneeksi tai vierashuoneeksi. Vierestä löytyy kuningatarsauna, johon mahtuu helposti kuusi tai kahdeksan ystävää saunomaan. Saunan selkänojat ovat liikuteltavia elementtejä, joita voi hyödyntää siellä missä tarvitsee.

‒ Täällä on kyllä hyvä asua. Tunnemme kaikki naapurit ja päiväkotikin on tuossa kivenheiton päässä. On hauskaa, että lapset ovat käyneet samaa päiväkotia, kuin isäkin aikanaan, Weisell kertoo.

 

ASUKKAAT: Tiina ja Janne Weisell sekä lapset Eemeli, 8v ja Sisu 5v.

KOTI: 3h + kt + takkahuone+ s. Neliöitä on 122/160.

TALO: 1940-luvulla rakennettu paritalo, ollut siitä saakka samalla suvulla

 

kuopio
koti
kotiesittely
Sukutalo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva