Sujuvaa kokkailua

trendikkäässä miljöössä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Susanna Vento
Keittiö on kodin tärkeimpiä hankintoja, joten se kannattaa valita huolella. Nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla ruuanlaitto helpottuu ja turvallisuus lisääntyy.

Keittiösuunnittelussa on otettava huomioon monia eri tekijöitä. Toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, sekä kalusteiden oikea mitoitus ja ergonomisuus ovat tärkeitä seikkoja viihtyvyyden ja käytettävyyden kannalta. Edellä mainitun lisäksi oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, riittävä valaistus sekä turvasuojatut pistorasiat ja mahdolliset lapsiturvalaitteet estävät osaltaan vahinkojen sattumista.

Sitten pitäisi vielä ottaa kantaa tyyliin ja tunnelmaan, väreihin ja tilan muotoon. Monille on väliä myös kustannuksilla. Suunnitteluun tarvitaan siis varmasti aikaa ja todennäköisesti myös keittiöasiantuntijan apua.

- Meillä käy paljon asiakkaita, jotka haluaisivat uusia vain pelkät ovet, kertoo Kuopion Topi-Keittiöt kauppias Kari Kauhanen.

- Mikäs siinä, mutta itse asiassa ovi voikin olla se kallein osa kalustetta. Keittiön ulkonäkö tietysti muuttuu, mutta ergonomia on edelleen vuodelta -72 ja laatikot liukuvat yhtä hyvin tai usein siis yhtä huonosti kuin ennenkin. Asentajamme todennäköisesti vaihtaisi koko kaapin samassa ajassa, kuin mitä menee tällätessä saranoita vanhaan runkoon.

Kauhasen mielestä tällä hetkellä kuuminta hottia kalusteissa on vetimettömyys. Eli ovissa on joko jyrsittynä sormiura tai sitten niin sanottu listavedin. Se, että alakaapistot ovat laatikostoja, ja nekin mahdollisimman leveitä, on jo itsestäänselvyys. Myös erilaiset saarekkeet ja niemekkeet ovat yleistyneet keittiöissä. Tätäkin asiaa voi katsoa monelta kantilta.

- Liesi saarekkeessa on hyvä. Kokki ei seiso katse kohti seinää, vaan pystyy sujuvasti seurustelemaan muiden kanssa. Huonona puolena on taas, että jos vesipiste on toisella seinällä, niin pottuvedet on nostettava lattiapinnan yli. Näin riski vahingoille voi kasvaa.

Kodinkoneilla ja varsinkin niiden sijoittelulla on Kauhasen mukaan iso ja tärkeä rooli. Usein vanhat kodinkoneet käyvät mitoituksiltaan uuteen keittiöön, mutta toki uusien koneitten tekninen taso ja energiataloudellisuus ovat ihan toista luokkaa.

- Esimerkkinä liesituuletin. Jos tuuletin ei ole tehokas, niin aamupalan pekoninkäry kyllä häiritsee pitkään. Harmittavasti ilmanvaihtojärjestelmiä on useita, ja vaatiikin tarkkuutta, että kone on oikeanlainen. Myös liesikupu, joka on saarekkeessa olevan keittotason päällä, on usein varsin hallitseva, Kauhanen toteaa.

- Uusinta tekniikkaa edustavat liesituulettimet, jotka nousevat saarekkeen tasosta, tai vaikkapa Savo Oy:n Bora Basic-tuuletin, jossa on yhdistetty liesituuletin ja induktiotaso. Myös katossa toimivat tuulettimet ovat liesi- ja keittiökäytössä uutta.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva