Sisustustyö kaupunkimiljöössä

Sisustustyö

kaupunkimiljöössä

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Helena Lintu
Kodin sisustaminen on jo pitkään ollut alati kasvava trendi-ilmiö. Kuopiolaiset asiantuntijat yhdistivät voimavaransa ja ryhtyivät inspiroivaan sisustusprojektiin.

Kolmatta vuotta sisustussuunnittelua Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion Muotoiluakatemiassa opiskeleva Jonna Sirkkiä eksyi alalle alun perin allergisoiduttuaan entisessä työssään laboranttina.

- Olen harrastanut koko ikäni taiteita ja piirtämistä. Aloin miettiä sisustussuunnittelun opiskelua vakavissani, kun ostin oman asuntoni ja pääsin remontoimaan ja laittamaan sitä. Hoksasin, että tämä on sitä, mitä haluan tehdä jatkossa. Aloin etsiä opiskelumahdollisuuksia ja valitsin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun, Sirkkiä kuvailee.

SISUSTUSSUUNNITTELIJAN TÄRKEIMMIKSI ominaisuuksiksi Sirkkiä nimeää oma-aloitteisuuden ja rohkeuden uskaltaa seistä omien ideoidensa takana. Ammatissa täytyy pysyä ajan hermolla uusien trendivirtauksien suhteen. Vaikka suunnittelijat toimivatkin suurimmaksi osaksi itsenäisesti, on yhteistyökyvyllä ja hyvillä vuorovaikutustaidoilla suuri merkitys asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimiessa. 

Pian valmistuva Sirkkiä sai tänä syksynä käsiinsä mielenkiintoisen projektin, jossa hän pääsee toteuttamaan omaa taiteellista näkemystään uudisrakennuksessa. Homma pyörähti käyntiin, kun Skanska alkoi etsiä kohteensa esittelyhuoneistoille sisustajaa, ja Sirkkiä tarttui syöttiin.

- Otin välittömästi yhteyttä yritykseen ja sain projektin itselleni. Sisustettava kohde on Sinisimpukka, joka sijaitsee luonnon äärellä, mutta kaupungin läheisyydessä. Koska rakennus on vasta valmistumassa, saan suunnittelijana aloittaa puhtaalta paperilta. Kun kaikki on uutta, ei rakennuksen menneisyydestä tarvitse huolehtia – tärkeää on luoda rakennukselle historia.

KERROSTALON HUONEISTOISTA kaksi sisustetaan esittelykäyttöön. Sirkkiä kertoo luonnonläheisen kaupunkimiljöön korostuvan muun muassa sisustuksen värivalinnoissa.

- Pidän haasteista projekteissani, ja tämä kohde sisältää paljon erikoisratkaisuja, jotka antavat sille arvoa ja kiinnostavuutta. Alakerran isoilla huoneistolla on valtavat terassit järvelle päin, ja läpitalon kulkevat asunnot ovat jo itsessään kiinnostavia. Haluan osoittaa, että ikkunat ilman järvinäköalaakin voidaan kääntää sisustuksen vahvuuksiksi. Ympäristön värimaailma voi jatkua ulkoa sisälle asuntoon. 

Molemmat sisustettavat huoneistot sisustetaan perheellisiä ajatellen, mutta kuitenkin niin, että lastenhuone on muunnettavissa myös työtilaksi. Sisustus toteutetaan yhteistyössä Ikean kanssa.

- Paikalle tuodaan kaikki valitsemani kalusteet ja somisteet. Huoneistoista tulee tyyliltään erilaiset. Tärkeää on huomioida kohteen sijainnin lisäksi muunneltavuus ja kohderyhmän mahdolliset toiveet. Ensimmäistä kertaa kohteessa vieraillessani minulle tavallisesti tulee mieleen yksi kiintopiste, josta lähden liikkeelle. Vielä en ole mennyt sen kanssa mönkään. On mahtavaa, kun ammattitaitooni luotetaan, Sirkkiä hymyilee. 

YHTEISTYÖPROJEKTI ON molemmille osapuolille miellyttävä kokemus. Kohteen myynnistä vastaavan rakennuttaja-asiamies Merja Kokkosen mukaan projektin pidempiaikaisena tavoitteena on yhteistyö oppilaitoksen kanssa vuorovaikutteisesti.

- Meidän tehtävämme on tuoda rakentamisen näkökulmaa sisustusalan opiskelijoille. Vastapainoksi saamme heiltä asumismukavuuteen liittyvää näkemystä. Rakentamisessa on omat pakotteet talon ja huoneiston suunnittelua silmälläpitäen, mutta on hyvä saada muunkinlaisia perusteltuja näkövinkkeleitä aina vain parempien kotien rakentamiseksi, Kokkonen selventää. 

Sisustusprojektin tarkoituksena on auttaa havainnollistamaan huoneiston mahdollisuuksia, tilojen kokoa ja käytettävyyttä sekä antaa vinkkejä omaan sisustukseen. 

- Marraskuun aikana sisäpuolen työt edistyvät nopeasti. Pian sisustussuunnittelija pääsee toteuttamaan omia näkemyksiään hankittavista kalusteista. Kun sisustettavaksi valittuihin huoneistoihin on saatu lattiamateriaalit sekä kodinkoneet, ja viimeistelyt sekä siivoukset on tehty, tuodaan kalusteet paikoilleen. Tavoitteena on saada esittelyhuoneistot valmiiksi ennen joulua, Kokkonen summaa.

sisustus
sisustusarkkitehti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva