Sisustusklassikoiden 

aika on aina

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: Vepsäläinen, Sisustus Picaso, NMT Arkisto
Laadukas design kestää vuosikymmenestä toiseen sekä käyttöä että katseita. Klassikkoja löytyy niin huonekalujen, tekstiileiden kuin koriste- ja käyttöesineidenkin joukosta. Mikä sitten tekee tuotteesta klassikon?

Klassikot syntyvät laadukkaista tuotteista, joille on jo muodostunut historiaa ja niillä on aina jokin tarina takanaan. Arvostetun suunnittelijan tarina tuotteen suunnittelusta ja synnystä kulkee tuotteen mukana. Klassikkotuotteet ovat ajattomia ja materiaalit laadukkaita. 

 - Tietenkin klassikko kestää aikaa, se on laadukas ja muotoilu on ajatonta. Klassikko on nykyään kaikkien saatavilla ja käy moneen tyylisuuntaan. Meillä halutuimpia klassikoita ovat Ritva Puotilan paperinarumatot, sekä Hannan Korvelan Duetto-paperinarumatot. Aina on olemassa ihmisiä, jotka suosivat tiettyä tyyliä ja nykyään, kun myös klassikot alkavat olla yhä useamman saatavilla, niihin voidaan myös kyllästyä, kertoo Sisustus Picason yrittäjä Pirjo Miettinen.

Suomalaisista muotoilijoista kaikki tuntevat varmasti myös Alvar Aallon ja esimerkiksi hänen Tankki-nojatuolin. Hänen tuotteensa ovat edelleen kysytyimpien listalla. Suomalaiset vannovat myös muiden pohjoismaisten suunnittelijoiden nimeen. Tanskalaisista suunnittelijoista muun muassa Arne Jacobsen ja Poul Henningsen ovat kysyttyjä.

- Valaisimista mainittakoon Poul Henningsenin Poulsenille vuonna 1958 suunnittelema ja klassikoksi muodostunut PH 5 valaisin. Mistä suunnasta valaisinta katsookin, se antaa miellyttävän ja tehokkaan valon, muttei koskaan häikäise. Ruokapöydän tuoleista ehdoton suosikki tällä hetkellä on Arne Jacobsenin 1955 suunnittelema Series 7-tuoli. Tämä lienee kaikkien aikojen suosituin tuoli, sillä sitä on maailmalla jo yli viisi miljoonaa. Samoin Fritz Hansenin mallistoon kuuluvat Arne Jacobsenin suunnittelemat kalusteet ja valaisimet ovat kysyttyjä, erityisesti AJ-valaisin, jonka hän on suunnitellut 1960 SAS Royal Hotelliin Kööpenhaminaan, Vepsäläinen Oy:n Kuopion myymälän esimies Marjo Hakala kertoo.

Klassikko sopii monenlaiseen sisustukseen. Ne ovat kestosuosikkeja ja säilyttävät suosionsa trendivirtausten rinnalla. Saman suunnittelijat luomuksissa toistuu usein samantyylinen muotokieli, jolloin suunnittelija on helppo tunnistaa. Nyt syntyvät tuotteet voivat olla tulevaisuudessa klassikoita. 

- Joskus tullaan kysymään tietyn suunnittelijan tuotteita. Klassikot ovat kokoajan trendikkäitä, sillä kuluttajat arvostavat laatua ja designia. Valaisimissa Lokki ja Taifuuni ovat kestosuosikkeja ja tunnetuimmat. Vuonna 1991 Markku Pakkasen suunnittelema Harlekiini-lepotuoli on edelleen myydyimpiä kalusteita. Uusissa tuotteissa, joissa on potentiaalia klassikoksi, on nähtävillä runsaasti grafiikkaa ja rohkeampaa värimaailmaa, kuvailee Kuopion Askon myymäläpäällikkö Antero Rantala.

 

Ilmettä tekstiileillä

Sisustusta voi suunnitella ja uusia pikkuhiljaa, eikä kaikkea tarvitse tehdä samassa rytäkässä. Tarkoin valittu tyyli saa uutta ilmettä pienemmillä sisustuselementeillä.

Kun rakennetaan koteja laadukkaita materiaaleja käyttäen, tulisi sama linja jatkua sisutuksessa, kuten laadukkaissa verhoissa ja matoissa. Tapeteiksi ja muihin suuriin pintoihin kannattaa valita pitkäkestoisia ja aikaa kestäviä materiaaleja. Kun tekstiilit valitaan huolella, niihin ei kyllästytä niin nopeasti ja ne kestävät niin aikaa kuin kulutustakin. 

Sisustus Picaso tekee sisustussuunnitteluja niin yksityiskoteihin kuin julkisiin tiloihin. Esimerkiksi verhot tehdään mittatilauksella. Kohde mitataan, verhot ommellaan ja asennetaan kiskoineen paikalleen. Sisustusmyyjä Ninamarie Antikainen korostaa, ettei itse liikkeen sisustus kerro sitä, mistä asiakas voi valita ja mitä tyylisuuntaa noudattaa.

 - Mallistoissa on paljon valinnanvaraa ja erityylisiä elementtejä. Tyyli ja värit katsotaan asiakkaan mieltymyksen mukaan.

Keväällä suosituimpia värejä ovat raikkaat pastellin sävyt, sekä vihreä ja veden eri sävyt. Tapeteissa suositaan utuista, liukuvärjättyä ja vesivärimaalauksen tyylistä ilmettä. Tällä hetkellä trendien aallonharjalla ovat myös vastakohdat. Karu, betoninen tyyli ei ole enää vain tehosteseinien yksinoikeus, vaan sitä halutaan käyttää melko laajalti.

Ilmettä saa helposti vaihdettua tyynyillä ja muilla pienemmillä elementeillä. Kankaiden ilmeen tulisi tukea toisiaan, jotta saadaan yhtenäinen kokonaisuus. Tekstiileissä materiaaleina suositaan luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa ja puuvillaa, joissa on tarjolla paljon eri värivaihtoehtoja. Myös kuviot ja erilaiset struktuurit kankaan pinnassa viehättävät.

Nykyään suositaan paljon neutraaleja värejä, vaikka oma mieltymys saattaisi olla räväkämpi. Antikainen kannustaakin ihmisiä rohkeampiin ratkaisuihin.

 - Monesti tarvitaan ulkopuolisen antama pieni sysäys, jotta haluttu ilme valmistuu. Aina ei välttämättä uskalleta toteuttaa tai edes sanoa ääneen omia ideoita, mutta ammattilainen osaa poimia toiveista ja niiden takaakin ne olennaisimmat kohdat. Suunnittelija voi tulla kotiin tai asiakas voi myös itse ottaa kuvia sisustettavasta kohteesta.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva