Sisustus eettiseksi

ja ekologiseksi

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Susanna Vento
Varpunen -sisustusblogi on yli 60 000 kuukausikävijällään ollut vuosia Suomen suosituimpia. Jo 17 vuotta maamme johtavissa sisustuslehdissä toimittajana työskennellyt sisustussuunnittelija ja stylisti Susanna Vento perusti blogin alun perin ensimmäisen lapsensa hoitovapaalla.

Minulla on sammumaton palo seurata sisustusmaailmaa ja kun jäin kotiin, oli pakko kertoa asioista jotenkin. Toisaalta oli hyväksi irtautua toimittajan roolista ja olla aivan oma itsensä. Blogi on lehteen verrattuna enemmän vastavuoroinen ja henkilökohtaiset vastaukset lukijoille toimivat tavallaan sisustuksellisena vertaistukena. Voin aidosti kertoa jostain esineestä, millainen se on, ja näin kenties lisätä lukijan päätöksentekovarmuutta.

Verkossa oleva blogi yltää myös maiden rajojen yli ja sen kuvapainotteisuus helpottaa seuraamista, vaikka ei jostain syystä juuri suomea osaisikaan. Näin Vento antaa ihmisille mahdollisuuden tirkistellä kotinsa sisustusta ja kesäpaikkansa remonteerausta. Stailausyhteistyötä hän tekee muun muassa Iittalan, Marimekon ja Tikkurilan kanssa. Omat ideat vain kumpuavat jostakin.

- Sitä ei voi tietää, että mistä. Ehkä minulla vain on synnynnäistä silmää sisustukselle ja käytännön estetiikalle. Toki seuraan alan valmistajia, joten näen sieltä päälinjat muodista ja tästä ajasta. En kuitenkaan halua olla trendien kärjessä ratsastaja, vaan tykkään suunnitella aikaa kestäviä asioita, joita tarvittaessa maustan uusimmilla tuulahduksilla.

Pieksämäeltä lähtöisin oleva Vento valmistui sisustussuunnittelijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta ja savolaisuus huokuu hänen perinteikästä ja juurevaa osaamista hyödyntävässä ilmaisussaan. Koska kertakäyttöisyys ei puhuttele, saattaa sopivan sisustus- tai kuvauselementin etsimiseen kulua viikkotolkulla aikaa. Usein hän lopulta tekee itse.

Skandinaavisuutta ja mausteita maailmalta

Kuuminta hottia tällä hetkellä on punasavi  - perinteisillä poltetun oranssin värisillä terrakottaruukuilla ja rujoilla viherkasveilla haetaan historian havinaa, elämänmakua ja kerroksellisuutta.

Edelleen suosiossa ovat himmeät pastellit sävyt, harmahtavan vihreä ja savun sininen, ja myös murretut värit.

Kerroksellisuuteen pyritään myös pehmentämällä kliinisiä pintoja vaikkapa ryijyllä tai Kelim-matoilla.

Kun jokunen vuosi takaperin muotia oli koukerotapetti a la Marie Antoinette ja sitten kaikki muuttui graafisen mustavalkoiseksi, niin nyt mennään Villa Mairean suuntaan - pinnalla on yhdistelmä skandinaavisuutta ja mausteita maailmalta.

- Olen aina ihaillut suomalaista osaamista, eikä maalaisia juuriaan kannata ainakaan hävetä. En ole elänyt kustavilaisissa kartanoissa, vaan olen saanut arkijärkevät ratkaisut jo kotoa. Käsin tekemisen lisäksi materiaalien ymmärtäminen kiehtoi jo opiskeluvuosina ja tietoutta niistä pyrin välittämään myös blogissa. Koska villa hylkii likaa, niin villainen valkoinen matto pysyy valkoisena huomattavasti pidempään kuin keinokuituinen versio.

Asiantuntevan blogin ylläpito on osaltaan ihmisten sivistämistä, joten kirjoittaja pystyy hienovaraisesti ohjaamaan lukijoita eettisesti ja ekologisesti kestävään suuntaan. Arvonsa säilyttäviä design-tuotteita voi hankkia pikkuhiljaa, ja teettämällä huonekaluja saa juuri mieleistään vertailukelpoisin hinnoin. Esimerkiksi oikea puu vain kaunistuu ajan myötä patinoituessaan ja yleisilmettä voi aika-ajoin päivittää aivan pienillä muutoksilla. Itse tehty lisää persoonallisuutta.

- Toimivan tuotteen takana on aina palkkansa ansainnut suunnittelija ja kun vastuullinen valmistaja takaa laadun, syntyy klassikoita, muistuttaa Vento.

- Hyvä kodin sisustus on ensisijaisesti suunniteltu vastaamaan perheen ja asukkaiden tarpeita, eikä miksikään kulissiksi. Laadukkaat luonnonmateriaalit ovat aikaa kestäviä ja kun värivalinnat on mietitty kauaskantoisesti, luodaan sisustukselle pitkäkestoinen pohja.

http://dekolehti.fi/varpunen/

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva