Sisustamista fiilispohjalta

Sisustamista 
fiilispohjalta

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Boheemi maalaisromanttisuus, huumori ja muistot luovat tähän taloon kodin.

Heti pihaan tultaessa huomaa, että tässä talossa muuten sisustetaan. Lyhdyt ja koristeet toivottavat vieraat tervetulleeksi valkotiiliseen omakotitaloon. Talon henki tiivistyy lämminhenkisyyteen ja kodikkaaseen tunnelmaan. 

Marjo Kokkola on asunut perheineen Saaristokaupungin perukoilla olevassa omakotitalossa reilut kymmenen vuotta. Parhaimmillaan talossa on elänyt seitsenhenkinen perhe ja kolme kissaa, mutta enää viidestä lapsesta kotona asuu vuoroviikoin miehen 14-vuotias poika. Yksi pojista on armeijassa ja kolme muuta lasta ovat jo muuttaneet omilleen.

Talon jokaisella huoneella on oma funktionsa. Yksi huone on tarkoitettu askarteluun, työskentelyyn ja muuhun puuhasteluun. Entiset lastenhuoneet muuttuvat jälleen lasten majapaikoiksi silloin, kun nuoriso on käymässä kotona.

– Rauhoittumiseen puolestaan sopii parhaiten keittiön perällä oleva mummon kammariksi nimetty huone. Siellä voi vetää oven kiinni perässään ja ottaa vaikka päikkärit. Tai lukea. Tai vaikka murjottaa vapaasti, Kokkola nauraa. 

Nimityksensä huone on saanut siitä, että mummo majailee kyläillessään siellä. Entinen nuorison huone toimii myös ensisijaisena vierashuoneena perheen ulkopuolisille vieraille.

– Koko lapsikatras asuu Kuopiossa, joten vietämme paljon aikaa yhdessä, ja he myös yöpyvät täällä usein. Tykkään myös paljon leipoa ja kokata, joten vieraat ovat meille aina tervetulleita, Kokkola hymyilee.

ISO TALO, piha ja piharakennuksen ”baari” ovatkin oivia paikkoja erilaisten illanistujaisten viettämiseen. Baari valmistui noin seitsemän vuotta sitten tontin alkuperäiseen 1980-luvun alussa rakennettuun asuinrakennukseen. Entinen tupakeittiö-makuuhuone-ratkaisu räjäytettiin yhdeksi suureksi huoneeksi, jonka etuosassa on runsaasti soittimia ja takaosasta löytyy baaripuoli.

– Täällä musisoimme koko porukalla tai pidämme bänditreenejä. Kesällä terassille paistaa aurinko pitkälle iltaan, Kokkola fiilistelee.

Kymmenen asuinvuoden aikana kaikki talon pinnat on uusittu. Ainoastaan tammilattia on alkuperäinen, mutta sekin on itse lakattu valkoiseksi. Perhe tekee kaikki remontit itse ja tykkää puuhastella talon parissa. Tällä hetkellä saunaremontti on viimeistelyä vaille valmis ja kylpyhuone odottaa tuomiotaan.

– Kylpyhuoneremontti on aika iso vaiva, joten vielä hieman mietin, riittäisikö siellä pelkkä pintojen maalaaminen, Kokkola pohtii ja jatkaa: Lisäksi olemme suunnitelleet takapihalle isompaa terassia nykyisen noin 15- neliöisen paljuterassin tilalle. Saa nähdä, kuluuko ensi kesä sitten laajennusprojektin parissa.

SISUSTAMINEN ON Kokkolalle intohimo, ja hän saattaa keksiä uusia juttuja hetken mielijohteesta. Vanhat kynttilänjalat, hyllyt tai kaapin ovet tuunautuvat näppärän naisen käsissä hetkessä aivan uudenlaisiksi. Sisustusmuovi ja kalkkimaali tekevät ihmeitä vanhoille pinnoille.

– Kirpputorit ovat vaarallisia paikkoja – löydän sieltä aina vaikka mitä jännää! Trendejä tai värejä en varsinaisesti hyödynnä omassa kodissani. Viime keväänä yritin olla trendikkäästi keltaisen ystävä, mutta kuukauden päästä luovutin ja luovuin keltaisista sohvatyynyistä, Kokkola nauraa.

Uudet sisustusratkaisut ovat usein muulle perheelle yllätyksiä. Useammankin kerran mies on palannut työreissulta uuden näköiseen kotiin.

– Kerran maalasin keittiön ruskeaksi. Sitten katselin sitä ehkä puolisen vuotta, kunnes tajusin, että se on aivan liian tumma. Seuraavaksi maalasin ovet takaisin valkoisiksi, Kokkola virnistää.

Kokkolalle kodissa tärkeintä on se, että se näyttää ja tuntuu kodilta. Hän tykkää ripotella mukaan huumoria ja muistoja – kodissa näkyykin rakkaus muumeja kohtaan, haaveilu maailmanvalloituksesta sekä pieni hupsuttelu esimerkiksi liitutauluun kirjoitetussa tekstissä ”Never trust a smiling cat” – ”Älä luota hymyilevän kissaan”.

– Kannattaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja ja hullujakin ideoita. Aina voi maalata päälle ja tapetitkin saa revittyä pois, nauraa Kokkola.

 

MEILLÄ KOTONA

  • Asukkaat: Sisustusyrittäjä Marjo Kokkola, aviomies, Sasu 14 v. sekä Hellu-kissa.
  • Koti: 5h + takkahuone + keittiö + kph + sauna. Ulkorakennuksessa baari.
  • Talo: Vuonna 1984 rakennettu 146-neliöinen omakotitalo. Tontti noin 2 000 neliötä.

 

MARJON SISUSTUSVINKIT

  1. Ilmennä sisustuksessa persoonallisuutta ja harrastuksia. Meillä esimerkiksi soittimet toimivat myös sisustuselementteinä.
  2. Selaa inspiraatiokuvia lehdistä ja verkosta. Pikkuhiljaa huomaat, millaiset tekijät yhdistävät valitsemiasi kuvia.
  3. Kysele ideoita ammattilaisilta. Esimerkiksi meille Charmante-myymälään voi tulla kuvan kanssa saadakseen uusia ideoita juuri työnalla olevaan tilaan.
  4. Tuunaa vanhasta uutta. Vanhat tavarat raikastuvat kummasti, kun niitä hieman tuunailee uudenlaisiksi.
kotiesittely
boheemi
maalaisromanttinen
omakotitalo

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva