Sipulinkuorista energiaksi

Sipulinkuorista
energiaksi

Teksti: Digimag/Heta Jyrälä Kuvat: Digimag/Mirka Happonen, Jätekukko
Biojätettä syntyy jokaiselle, mutta sen määrään voi vaikuttaa helposti.

Kaiken kodin ruuanlaitosta syntyvän jätteen voi kierrättää. Pakkausmateriaaleista muovit menevät muovinkeräykseen, kartongit kartonginkeräykseen, paperit paperinkeräykseen sekä metallit ja lasit omaansa. Orgaaniset jätteet, kuten kuoret ja kannat, laitetaan biojätteeseen. Jos näiden jälkeen jää jotain jäljelle, se menee sekajätteeseen.

– Muovit ovat tarpeeksi puhtaita kierrätykseen, jos pidät niitä tiskipöydällä neljä päivää ilman, että ne kävelevät vastaan, kuvailee palvelupäällikkö Kati Malinen Jätekukolta. Jätekukon toimialue kattaa 16 kuntaa ja 220 000 asukasta.

KUOPION ALUEELLA biojäte kuljetetaan Gasumin biokaasulaitokselle. Biokaasulaitoksella biojätteestä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Kaasu toimitetaan siirtoputkea pitkin Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon. Ravinteista jalostetaan laadukkaita kierrätyslannoitteita. Yhdellä kilolla biojätettä voi ladata 100 tuntia matkapuhelinta, käyttää 20 tuntia läppäriä tai käydä minuutin lämpimässä suihkussa.

– Hauska ajatusleikki on, että kun katsoo kokkausreseptiä puhelimesta, niillä sipulin kuorilla voi sitten ladata sitä puhelinta, nauraa Malinen. 

Biojätteen lajittelun voi aloittaa tilaamalla Jätekukon biojätepussikampanjasta maksuttomasti itselleen sopivia pusseja. Ruokajätteen voi kierrättää myös sanomalehdestä taitellussa pussissa tai muussa paperisessa, kuten jauho- tai sokeri-, pussissa. Biojätekeräyksen lisäksi ruokajätteen voi myös kompostoida.

– Biojätettä tyhjennetään joskus samalla kertaa sekajätteen kanssa. Kaksilokeroisessa jäteautossa eri jätteet pysyvät erillään toisistaan. Niitä ei siis sekoiteta muiden jätteiden kanssa keskenään, muistuttaa Malinen.

BIOJÄTTEEN LAJITTELUN kasvisten ja eläinperäisten tuotteiden lisäksi myös talouspaperit ja servietit, jotka imevät samalla märästä massasta ylimääräistä kosteutta itseensä. Myös kahvin suodatinpussit ja teepussit menevät biojätteeseen. 

– Kenties yllättävin biojätteen sekaan sopiva roska on käytetty leivinpaperi, vinkkaa Malinen. 

Jätekukko
Puh. 017 368 0152, asiakaspalvelu@jatekukko.fi
www.jatekukko.fi

 

 

NÄIN VÄHENNÄT RUOKAHÄVIKKIÄ

1 Osta vain tarpeellista. 
Tee kauppalista valmiiksi.

2 Katso kaappeihin. 
Mitä näistä aineksista voisi tehdä?

3 Tarkista päiväysmerkinnät. 
Osta vain tuotteita, jotka ehdit käyttää.

4 Katso, haista ja maista tuotetta, ennen kuin heität sen pois.

5 Hyödynnä kuivahtaneet leivät, nahistuneet kasvikset ja hedelmät vaikkapa pataruuassa.

Lähde: saasyödä.fi

 

Vinkki!
Tilaa biopussit maksutta kotiin! www.jatekukko.fi/biopussit

biojäte
#Jätekukko
#ruokahävikki
#ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva