Silmänruokaa kattauksella

Silmänruokaa
kattauksella

Teksti Digimag/Toimitus Kuva Pixabay
Hyvin suunniteltu ja toteutettu kattaus viimeistelee juhlan. Mitä virallisempi juhla, sitä tarkemmat säännöt määrittelevät kattauksen luonnetta. Rennommissa tai kotona järjestettävissä juhlissa sen sijaan voi päästää mielikuvituksen valloilleen.
8 vinkkiä kattaukseen

1 Suosi vähäeleistä
Ostoksia tehtäessä pelkistetyt linjat ovat turvallinen hankinta, ne kestävät aikaa muotikuoseja paremmin.

2 Sijoita laatuun
Tunnetun valmistajan tuotemerkki löytyy markkinoilta todennäköisesti aletuotteita pidempään, joten astiastoa on helpompi täydentää myöhemmin.

3 Yhdistele rohkeasti
Koko kattauksen ei tarvitse olla samaa sarjaa. Yhdistelemällä astiastoja ja värejä toisiinsa voi saada persoonallisen kattauksen. 

4 Väriä tekstiileillä
Juhlan teemaan sopivat servetit, lautasenaluset ja pöytäliina tuovat kattaukseen uutta ilmettä.

5 Tunnelmaa kynttilöillä
Kynttilät sopivat juhlakattaukseen ympäri vuoden, ja niitä löytyy jokaiseen kattaukseen sointuvissa sävyissä. Perinteisen kynttilänjalan sijasta juhlapöytään voi kokeilla vaikka lyhtyä.

6 Kauniisti kukkia
Kukat luovat tuoksuvaa tunnelmaa. Juhlapöydässä voi käyttää myös ruukkukukkia, joista on iloa leikkokukkia pidempään.

7 Vuokraa tarvittaessa
Kaikkea ei tarvitse aina ostaa omaksi. Jos kymmenet kuppiparit tai kuohuviinilasit jäisivät pölyttymään kaapin perukoille, on vuokraaminen järkevä vaihtoehto. Kuopiossa astioita voi vuokrata muun muassa Kansalaisopistolta, Martoilta tai pitopalveluista. Suosituimmille juhlapäiville astiat varataan aikaisin, eli lainaamisesta kannattaa sopia heti kun juhlat ovat tiedossa.

8 Nauti juhlasta
Älä anna stressin pilata juhlamieltä. Yksin ei tarvitse venyä kaikkeen. Apujoukkoja on aina saatavilla, jos ei lähipiiristä niin pientä korvausta vastaan vaikka pitopalvelusta. Rento tunnelma tekee juhlista ikimuistoiset!

Juhlien kattausta suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon päivänsankarin toiveet. Ideoita voi poimia myös vaikkapa juhlittavan harrastuksista, mieltymyksistä ja mielenkiinnon kohteista. Esimerkiksi sankarin lempivärin voi sisällyttää osaksi kattauksen värimaailmaa.

Pöydässä saa näkyä myös persoonallisuus. Persoonallisuutta juhlapöytään saa esimerkiksi eri sarjoista olevilla astioilla. Kattauksessa tulee olla jokin yhtenäinen elementti, kuten samanlaiset servietit tai lautaset, jotka tekevät kokonaisuuden. Punainen lanka yhdistää ja saa kokonaisuuden näyttämään harmoniselta.

MIELENKIINTOA TAVALLISEEN kattaukseen saa yhdistelemällä vastakohtia sekä luomalla korkeuseroja. Kun kattauksessa ja koristelussa käyttää sopivassa suhteessa sekaisin esimerkiksi kovaa ja pehmeää tai luonnonmateriaaleja ja teollisesti tuotettuja asioita, ollaan trendien jäljillä.

Kattauksen luominen lähtee aina tarjolla olevasta ruuasta, jonka mukaan asettelut suunnitellaan. Kun kattaus on käytännöllinen tarjoilujen mukaan, se viimeistellään sopivilla koristeluilla. Koristeina voi hyödyntää luonnonmateriaaleja, joita voi hakea kaupan lisäksi lähimetsästä. Kukat, koristekivet ja oksat antavat ilmettä ruokapöytään.

Kynttilät ja valot tuovat juhlakattaukseen sekä arvokkuutta että näyttävyyttä. Edustavan tarjoilupöydän saa aikaan myös kerroksellisuudella, kun kaikki tarjoiluastiat eivät ole samalla korkeudella. Kerroksellisuudessa auttavat jalalliset tarjoiluastiat tai esimerkiksi juomalasien hyödyntäminen astian jalkoina. Tallöin on varmistettava esillepanon tukevuus.

KEVÄÄLLÄ JA kesällä kattauksessa näkyvät vuodesta toiseen hempeät pastellisävyt. Vaaleansininen ja -punainen sekä hento lila värittävät sekä astioita että tekstiilejä, kynttilöitä ja serviettejä. Myös kultaiset tai hopeiset elementit tuovat luksusta ruokapöytään.

Väriloistoa kattaukseen saa vaihtamalla perinteisen valkoisen pöytäliinan värilliseen vaihtoehtoon. Kankaisten liinojen lisäksi kattauksessa voi hyödyntää kerni- eli vahakangasliinoja. Kerniliinat eivät välitä tahroista tai roiskeista, ja ne ovat helppohoitoisia. Osan uudemmista kerniliinoista voi pestä jopa pesukoneessa, jolloin niille saadaan pitkäikäisyyttä.

#digimag
juhlat
kattaus
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva