Sijaisäitinä sisaruksille

Sijaisäitinä

sisaruksille

Teksti: Saara Heiskanen Kuva: Vera Kratochvil
Äitiyden voi päästä kokemaan, vaikka lapsi ei olisi biologinen.Timolan kylässä perheensä kanssa asuva Sari Kajan on toiminut sijaisvanhempana pian jo 17 vuoden ajan.

Kajanien perheeseen kuuluu Sari-äidin lisäksi myöskin sijaisvanhempana toimiva puoliso Jyrki sekä sisarukset: kesällä 17 vuotta täyttävä tyttö ja syksyllä 16-vuotissyntymäpäiviään viettävä poika.

- Meillä oli myös biologinen lapsi. Hän syntyi kehitysvammaisena ja oli koko elämänsä ajan laitoshoidossa. Hän ei pystynyt puhumaan eikä toimimaan muutenkaan itsenäisesti.

- Poikamme menehtyi vuonna 2006. Hänen synnyttämisensä aikana ilmeni komplikaatioita, minkä takia en enää voinut tulla raskaaksi ja synnyttää uudelleen. Minulle jäi kuitenkin kaipuu siitä, että joku voisi jonain päivänä kutsua minua äidiksi, Kajan jatkaa.

- Meille kerrottiin sittemmin pitkäaikaissijoituksessa olevista lapsista ja siitä, miten sijaisvanhemmuus voisi sopia meille. Ajatus alkoi kyteä. Myönteisen päätöksen ja tarvittavien toimien jälkeen asiasta ei kuulunut mitään pitkään aikaan. Eräänä päivänä sain sitten Pelastakaa Lapset ry:ltä puhelun töihin. Sieltä kerrottiin, että muutama päivä aikaisemmin oli syntynyt tyttövauva, joka kaipasi kotia. Irtisanouduin töistä saman tien ja suunnistin hankkimaan kaikkea sitä, mitä vauva tarvitsee. Ja vain pari päivää soiton jälkeen saimme tytön kotiin.

- Aloimme heti alusta asti pitää yhteyttä lapsen biologisiin isovanhempiin, jotta side säilyisi. Heiltä tulikin pian tieto, että tytön äiti
odottaa toista lasta, joka myöskin tarvitsisi uuden kodin. Niinpä perheemme kasvoi pienellä pojalla.

PERHEEN KODIN ovet ovat avoinna myös tukilapsille.

- Heitä käy meillä kuukausittain. Tukilapsien lisäksi meillä asui lyhytaikaisessa sijoituksessa oleva poika. Hän tuli luoksemme muutaman kuukauden ikäisenä ja oli meillä noin vuoden verran, kunnes palasi vanhempiensa luokse.

Kajan kertoo olevansa kiitollinen, että on saanut sisarukset kasvatettavakseen.

- Palkitsevan tästä työstä ja äitiydestä tekee se, että sisaruksista on kasvanut tasapainoisia, rauhallisia sekä hyvin koulussa pärjääviä. Ennaltaehkäisevä lapsityö ja varhainen puuttuminen ongelmatilanteisiin ovatkin mielestäni ensiarvoisen tärkeäitä asioita.

Äitiys ja äitinä oleminen on Kajanin nin mukaan muuttunut vuosien varrella.

- Nykyisin äitinä olemisen rinnalle on tullut yhä enemmän myös kaveruus. Harrastamme ja puuhailemme kaikkea yhdessä. Toki kasvamiseen liittyy myös luopumista. Pian lapset lähtevät opiskelemaan ja muuttavat mahdollisesti pois kotoa, mikä tekee mielen jo nyt haikeaksi.

Kajaneilla vietetään toukokuussa muiden perheiden tapaan äitienpäivää, vaikkakin äiti-Kajanin mielestä äitienpäivä on joka päivä, eikä
tarvita erityistä päivää äitiyden juhlistamiseen.

- Luulisin, että silloin on ainakin tarjolla tiramisukakkua. Sen tekemistä on meillä harjoiteltu viime aikoina useasti.

sijaisperhe
sijaisäiti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva