Rohkeita
sisustus-
ratkaisuja 

Teksti ja kuvat Digimag/Sirpa Korhonen
Vain 15 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, maalaismiljöössä peltojen ympäröimänä, sijaitsee mansardikattoinen vanha hirsitalo, josta Materon perhe on tehnyt persoonallisen kodin vanhan talon henkeä kunnioittaen.

Ensimmäisenä Joenpolven asuinrakennuksen eteisessä tervehtivät veikeät naulakot; kullanväriset eläinaiheiset naulakot kaksin kappalein. Seinää koristaa kullanhohtoinen tapetti, jossa pandat, tiikerit ja apinat kiipeilevät kukikkaiden puidenoksien lomassa. 

Jo ensivaikutelma kodista antaa viitteitä rohkeista ja persoonallisista sisustusratkaisuista. Lämminsävyisen eteisen jälkeen vaaleapintainen olohuone tulvii valoa suurine ikkunoineen. Vihertävät seinät yhdessä valkean kaakeliuunin ja tummanpuhuvan hirsiseinän kanssa luovat herkullisen yhdistelmän. 

TUIJA, HEIKKI ja Mico Matero muuttivat tähän vuonna 1903 rakennettuun,hirsitaloon kolme vuotta sitten. Suunnitelmia uudesta kodista ei ollut, vaan Tuija varasi näytön vanhaan kartanoon vain mielenkiinnosta. Kohde kuitenkin vei perheen sydämen heti kynnyksellä. 

Pariskunnalla on aikaisempaa kokemusta talon remontoinnista, sillä edellinen talo oli rakennettu 70-luvulla ja pariskunta päivitti talon ilmeen omakseen. 

– Edellisen talon saunaremontti oli vielä vaiheessa, kun tämä uusi tuli kuvioihin. Kerran tai kaksi kerkesin kokeilla uuden saunan löylyjä, kun tuli jo lähtö Hiltulanlahteen maalle. Me ei etsitty uutta asuntoa ollenkaan, vaan edellinen talo remontoitiin sillä ajatuksella, että sieltä poika käy koulut ja siinä asutaan. Sitten tämä kohde tuli myytiin ja minä varasin näytön. En edes miehelle kertonut, että minne mennään. Mies ihastui kuitenkin kohteeseen ja ajateltiin, että kokeillaan meneekö tarjous läpi, Tuija naurahtaa.

Talon edellinen omistaja oli aloittanut täyden remontin, jota Materot ovat jatkaneet. Alakerran korkeat huoneet ovat valmiit, mutta matalampiprofiilisessa yläkerrassa on käynnissä vielä täysi tohina. Sinne on tarkoitus tehdä vaate-, makuu- ja kylpyhuone, jotka sisustetaan skandinaavista ja perinteistä tyyliä sekoittaen. Remonttia tehdään vapaa-ajalla, töiden jälkeen ja lomilla. Kiirettä he eivät ole remontoinnissa pitäneet, vaan ratkaisut on tehty harkiten vanhan rakennuksen perintöä kunnioittaen ja edelliseen kotiin verrattuna varmemmalla otteella.

TALON HISTORIAA on kuultu ja kerätty naapureilta. Aikoinaan talo ollut usean perheen koti. Edellinen omistaja on tehnyt huoneista isompia kaataen väliseiniä ja vaihtaen huoneiden paikkoja. Talon pohjaratkaisut jatkavat kuitenkin vielä muovautumistaan.  Yhteensä talossa on noin 250 neliötä. 

– Asuntonäytössä ihastuttiin vanhan talon tunnelmaan. Edellinen omistaja oli tehnyt rohkeita sisustusratkaisuja, joita minäkin arvostan. Valinnat olivat ”ei niin perinteisiä juttuja”, mistä tykkäsin tosi paljon. Ne mitkä ei ihan istuneet omaan makuun, oli helppo vaihtaa uusiin, kuten keittiön kaapinovet. Tapetit kävivät meidän makuun ja huoneiden sijoittelut myös. Kävi tuuri sillä saralla. Näytössä ihasteltiin etenkin alakerran wc:n hanaa, jollaista ei ihan joka paikassa tule vastaan. 

Keittiön edelliset kaapit ovat olleet mintunvihreät, mutta ne on vaihdettu pelkistettyihin valkoisiin pintoihin. Valkoisten keittiökaappien kontrastina on hirsiseinä ja herkullinen ruusutapetti. 

– Itse emme varmaan olisi tätä tapettia tulleet valinneeksi, mutta koska se käy tänne niin hyvin, emme halunneet siitä luopua, Materot huomauttavat.

– Kaikkialla, missä on ollut mahdollista jättää hirttä paikalleen, se on tehty. Tietysti ikäviäkin yllätyksiä tuli, kun seinälevyjä purki. Yläkerran työnurkkauksen paikalla oli keittiökaapisto, jota purkaessa jännitti mitä takaa paljastuisi. Positiivinen yllätys oli, että esiin tuli lähes uudenveroinen hirsiseinä, Heikki paljastaa. 

YLÄKERRAN ELOKUVAHUONE on koko perheen mielipaikka. Myös rescue-kissa Pirre ja uusin kisutulokas Aulimaija viihtyvät maalaisympäristössä ja vanhassa talossa. Materot vannovat, että iäkäs rakennus toimii kotina vielä seuraavatkin sata vuotta.

– Meillä on täällä oma rauha. Vaikka paikka on vain 15 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, sijainti on kuin asuisi maalla. Alakerta on suhteellisen valmis. Oma projektinsa on piha. Pihalla on myös pieni lampi, jonka ympärys on joku kesä tarkoitus laittaa kuntoon.

Jo remontoitujen tilojen kalusteet ovat löytöjä kirpputoreilta ja netistä. Osa kalusteista tuli myös talokaupan mukana, kuten kierrebarokkiset leijonalipastot. Jytäkät lipastot ovat löytäneet paikkansa olohuoneesta luontevasti. Eri puolilla kotia on käytetty kullansävyisiä sisustuselementtejä varmalla otteella.

– Meidän sisustustyyli on huolettoman harkittua, Tuija kiteyttää.

 

MEILLÄ KOTONA

  • Asukkaat: Tuija, Heikki ja Mico (9 v.) Matero sekä kaksi kissaa: Pirre ja Aulimaija.
  • Koti: 3h + keittiö + sauna + 2 wc. Yläkerta: 1h ja tulevaisuudessa 2h lisää + kylpyhuone.
  • Talo: 1903 rakennettu hirsitalo noin 250 m², tontti noin 3 700 m².
kotiesittely
kartano
hirsitalo
matero
rohkea
sisustus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva